Zo’n 80% van de Nederlanders krijgt in hun leven met rugklachten te maken. Veel te veel, als je het revalidatietherapeut en founder van Rugpijn Herstel Robin Bhaggan vraagt. Voordat hij mensen in hun herstelproces ging begeleiden leed hij zelf aan onverklaarbare rugpijn. Hij schreef een boek over al zijn kennis en ervaring: Van rugklacht naar rugkracht. Hieronder deelt Robin vast 3 tips die je ondersteunen als je herstellende bent van rugklachten.
Aan het herstellen van rugklachten? Dit zijn 3 onmisbare tips
Robin: ‘Wellicht heb je al veel verschillende behandelingen voor je rugklachten geprobeerd, maar levert niets het gewenste resultaat op. Ik ken deze situatie als geen ander. Door de ernst van mijn klachten was ik op mijn 17e al genoodzaakt te stoppen met sport en begon ik een trainerscarrière. Eerst dacht ik dat ik de enige was en dat er iets aan mijn lichaam mankeerde. Twee keer per week ging ik naar een reguliere behandelaar, zonder resultaat. Vervolgens switchte ik een aantal keren om te kijken of iemand anders meer kon bereiken. Helaas gaf dit geen resultaat. In het ziekenhuis ben ik binnenstebuiten gekeerd. Er werd geen medisch aantoonbare oorzaak gevonden. ‘Leer er maar mee leven’ was het advies.
Zoektocht naar een oplossing
Tijdens mijn trainerscarrière kwam ik erachter dat veel meer mensen kampen met rugklachten. Ondanks dat de beste medische experts aanwezig waren in de begeleidingsstaf, bleken ontzettend veel sporters last te hebben van vage ‘medisch niet aantoonbare’ rugklachten. Ze ervaarden hierdoor beperkingen in zowel sport als tijdens het dagelijks leven. Dit was mijn begin van de zoektocht naar een oplossing. Ik deel graag 3 tips met je die onmisbaar zijn gebleken in mijn eigen proces en dat van mensen die ik heb begeleid.
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
1. Begin écht te luisteren naar je lichaam
Luister naar je lichaam. Dit is iets wat veel mensen erg lastig vinden. Zodra er een pijnprikkel wordt ervaren is de eerste reflex om deze te dempen. ‘Ik heb telkens na mijn sportschool training last van mijn rug. Een massage biedt dan verlichting.’ Of deze: ‘Aan het einde van een drukke werkweek zit mijn rug op slot. Daarom heb ik een onderhoudsbeurt bij een behandelaar, die mijn rug weer rechtzet.’ Vraagt iemand zich nog af wat je lichaam precies aangeeft met het pijnsignaal? Pijn is een teken van het lichaam dat tegen je zegt: ‘Hallo daar! Je doet iets niet goed!’ In plaats van dat we luisteren naar deze signalen en erop anticiperen, kiezen we ervoor om het signaal te negeren met pijnstillers of ontspannende behandelingen. Op den duur word je gevoelloos voor het signaal en krijg je een continue en zeurende pijn, waarbij je geen idee meer hebt wat wél of niet goed voor je is. Dit is vaak nog wel op te lossen, maar voorkomen is beter dan genezen.
2. Ga terug naar je natuurlijke manier van bewegen
Elk mens is uniek. Toch doen we in de realiteit vrijwel niets met dit feit. We moeten allemaal op één ideale manier zitten, lopen, (op)staan, fietsen, hardlopen of fitnessen. Ergens in de afgelopen decennia zijn we onze authenticiteit in beweging verloren. Bijna alsof we robots zijn geworden en daardoor allemaal kopieën van elkaar zijn. Als je kijkt naar jonge kinderen die op het schoolplein spelen, zie je de echte natuur van bewegen. Ze zijn nog puur, onbevangen en pijnvrij. Niemand die ze tijdens het knikkeren vertelt hoe ze moeten bukken. Of hoe ze tijdens tikkertje spelen hun voeten moet afrollen en met welk soort ademhaling ze hun liedjes moeten zingen. Probeer dus jouw natuurlijke bewegingspatroon terug te vinden. Hoe bewoog je vroeger, toen nog niemand je hierin beïnvloed had? Als het gek of spannend voelt om dat te ontdekken, denk dan maar zo: de norm is dat 80% van de Nederlanders in hun leven last krijgt van rugklachten. Niet bij de meerderheid horen is in dit geval iets om te vieren.
3. Balans tussen spanning en ontspanning
Jouw natuurlijke beweegpatroon is een manier van bewegen die geen pijn doet, en waarin je jezelf krachtig en ontspannen voelt. Dit patroon terugvinden betekent eigenlijk jouw ideale balans tussen spanning en ontspanning bepalen. Op het moment dat alle spieren in je lichaam aangespannen zijn, kun je niet bewegen. Maar als alle spieren in je lichaam ontspannen zijn, gebeurt er ook niets. De balans tussen spanning en ontspanning is dus essentieel. We bewegen allemaal op een unieke manier en hebben andere voorkeuren voor welke spieren wanneer aan- en ontspannen zijn. Hiervoor is het weer belangrijk dat je goed naar je lichaam leert luisteren. Je lichaam weet hoe het wilt bewegen. Als je deze signalen volgt, kom je terug bij je natuurlijke, pijnvrije kern.’
Robins boek ‘Van rugklacht naar rugkracht’
Wil jij je natuurlijke beweegpatroon ontdekken en op deze manier aan de slag gaan met je rugklachten? Robins boek Van rugklacht naar rugkracht reikt je alle tools aan om zelf aan de slag te gaan met rugpijn. Het bundelt triggerpoints, fascia en beweegpatronen samen tot een helder verhaal. Het laat je nadenken over de oorzaak van je pijn en leert je weer opnieuw te verbinden met je lichaamsfeedback.
Meer lezen over rugklachten?
Harvard professor: dit is waarom beweging vaak het beste medicijn is bij rugpijn
Rugpijn en voeding: déze 10 voedingsmiddelen brengen verlichting
Aan het herstellen van rugklachten? Dit zijn 3 onmisbare tips
Meer last van je (onder)rug nu de winter nadert? Dit is wat de pijn je wil vertellen
Je ruggengraat: zo houd je de steunpilaar van je lichaam vitaal
Dit is waarom je zo oud bent als je ruggengraat
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide