Volgens huidtherapeute Adelien Hiensch van Falck Clinic heeft zo’n 30 procent van alle volwassenen dermate last van roodheid in het gezicht, dat er gesproken kan worden van een huidaandoening of gevoelige huid. De oorzaken hiervan zijn voor de meeste mensen onbekend. Uiteraard zorgt een beetje roodheid voor een gezonde blos en wat levendigheid in je gezicht. Maar het kan ook best hinderlijk zijn als mensen denken dat je zenuwachtig bent of opmerkingen maken over je ‘schattige’ appelwangetjes. Daarom zet Adelien de 3 huidaandoeningen die zij het meest tegenkomt in de praktijk onder elkaar, inclusief behandelplan.
Last van hardnekkige roodheid in je gezicht? Deze 3 aandoeningen zijn veelvoorkomende boosdoeners
Adelien: ‘Een gezond rood blosje na inspanning, tijdens een verlegen moment of na een glas alcohol op een warme zomerdag. Dit klinkt bij iedereen eigenlijk wel bekend en onschuldig. Voor de meesten is dit niet storend. Maar als de roodheid echter dieper en hardnekkiger is, kun je er flink last van hebben. Ongeveer 3 op de 10 volwassen heeft in zulke mate last van roodheid in het gezicht, dat er gesproken wordt van een huidaandoening of een gevoelige huid. Er zijn verschillende verstoringen in de huid die zich kunnen uiten in roodheid. In de praktijk kom ik de volgende drie problemen het meeste tegen.
1. Couperose
Couperose komt veel voor. Het zijn rode en roodpaarse vaatjes in het gezicht, meestal op de wangen en neus. Hoe ouder we worden, hoe meer last we hiervan krijgen. Niet alleen in de huid vindt collageen en elastine-afbraak plaats, maar ook in de vaatwanden. Hierdoor worden de vaatjes zwakker en zetten ze uit. Bij couperose maken mensen vaak de associatie met ‘appelwangentjes’ of een ‘drankneus’. Het ene klinkt heel onschuldig, terwijl er aan het andere een hele ongezonde levensstijl verbonden wordt. Alcoholconsumptie, overmatig blootstellen aan de zon en roken helpen inderdaad niet mee, maar je genen spelen ook een rol. Iemand die zijn hele leven geen alcohol gedronken heeft, kan dus eigenlijk net zo goed couperose krijgen.
Behandeling Couperose
Couperose is over het algemeen goed te behandelen. Dit kan met licht- en lasertherapie. Hierbij wordt het bloed in het vaatje verwarmd, waardoor de vaatwanden dichtgaan en het lichaam het bloedvaatje ‘opruimt’. Zelf laat ik ook elke winter wat vaatjes in mijn gezicht weghalen. Het is één van mijn lievelingsbehandelingen. Door het verminderen van vaatjes kun je veel rust in iemands gezicht brengen waardoor je er frisser en soms zelfs jonger uitziet.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
2. Rosacea
Mensen vinden rosacea vaak de meest vervelende aandoening. Niet alleen omdat het storend is in je gezicht (je kunt het ook in een hele lichte vorm hebben), maar ook omdat de exacte oorzaak tot op heden nog steeds onbekend is. Het is een chronische huidaandoening die zijn ups en downs kent. Dit maakt het voor zowel patiënt als huidtherapeut een uitdaging om onder controle te krijgen. De klachten bij rosacea zijn roodheid, gesprongen vaatjes en vaak ook puistjes en ontstekingen. Daarnaast kan de huid geïrriteerd voelen, verdraagt deze weinig en wordt hij met vlagen warm. Rosacea is onder te verdelen in vier types, waarvan ik type 1 en type 2 het meeste zie. Hieronder vallen gesprongen vaatjes, puistjes, ontstekingen en het typische ‘flushing‘, het snel roodaanlopen van de huid.
Mogelijke oorzaken
Ondanks dat er geen exacte oorzaak voor rosacea bekend is, zijn er factoren waarvan gedacht wordt dat deze een rol spelen. Dit zijn bijvoorbeeld de demodex-mijt, de helicobacter bacterie, een reactie op chemische stoffen of psychische factoren. Daarnaast kent rosacea zogenaamde uitlokkingsfactoren, die bijdrage aan de verergering van bovengenoemde symptomen. Voorbeelden hiervan zijn zonlicht, warmte, alcoholgebruik, stress en pittig eten.
Behandeling Rosacea
Omdat er verschillende factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van rosacea, is er vaak niet één behandeling die voor iedereen werkt. De behandeling begint bij het verminderen van de uitlokkingsfactoren. Daarnaast kunnen met de juiste kalmerende producten, licht- en laserbehandelingen en eventueel peelings, de uiterlijke kenmerken en ongemakken van rosacea vaak al verminderd worden. Bij heftige rosacea, en voornamelijk de aanwezigheid van veel ontstekingen, is een samenwerking tussen huidtherapeut en een dermatoloog soms de key.
3. Keratosis Pilaris
Ook wel ‘goosebumps‘ genoemd. Keratosis Pilaris kan er namelijk een beetje uitzien als kippenvel op een rode achtergrond. Onder de jongeren heeft 50-80% hier last van. Met de jaren neemt dit percentage af. De meest voorkomende plekken zijn op de bovenarmen en benen, maar het kan ook in het gezicht te zien zijn. Keratosis Pilaris voelt als een ruwe, droge huid en er zijn witte en rode bultjes zichtbaar. Soms wordt het verward met puistjes, omdat er een wit bolletje uit kan komen. Maar dit is een opstapeling van keratine en geen talg. Bij Keratosis Pilaris is er namelijk een verstoring in de keratine-aanmaak. Keratine is een eiwit wat de huid, maar ook nagels en haren sterk maakt. Door de verstoring raken de haarfollikels in de huid verstopt en ontstaat er een hard bultje.
Behandeling Keratosis Pilaris
Bij de behandeling van Keratosis Pilaris is het belangrijk de huid te exfoliëren (dode huidcellen verwijderen) met een glycolzuur en/of salicylzuur. Daarnaast helpt het ook als de huid goed gehydrateerd wordt met een product met niacinamide of ureum. Een goed voorbeeld hiervan is de Sebamed Repair Lotion met 10% ureum, niet duur ook en gewoon verkrijgbaar bij Etos. Ook zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat lichtbehandelingen als IPL (intense pulsed light) en VPL (variable pulsed light) helpen de roodheid te verminderen. Dit in combinatie met de juiste producten kan de huid rustiger en zachter maken.
Roodheid omarmen
Bovenstaande aandoeningen komen het meeste voor, maar er zijn er nog velen andere. De een wat minder storend dan de ander. Roodheid in het gezicht zorgt ook absoluut voor een gezonde blos en levendigheid. Dus soms is het omarmen ervan de beste remedie. Maar toch kan het soms een boost aan je zelfvertrouwen geven als mensen niet continue denken dat je zenuwachtig bent of opmerkingen maken over je ‘schattige’ appelwangetjes. Ondanks dat dit vaak goed bedoeld is natuurlijk. Om maar niet te spreken over het verminderen van de ongemakken en het lekkerder in je vel zitten.’
Over Adelien Hiensch – huidtherapeut
Adelien (26) is opgeleid tot Huidtherapeut aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens en na haar studie werkte ze in verschillende klinieken. Hier ontwikkelde ze haar liefde voor de medisch cosmetische kant. Nu is zij full-time werkzaam bij Falck Clinic in Amsterdam. Alle huidverjongende en huidverbeterende behandelingen vallen bij Falck onder de supervisie van Adelien. Haar passie is om jouw huid weer te laten stralen!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!