Dit is hoe slimme levensmiddelentechnologie ons verleidt om meer te eten…

by Ralph Moorman 09.05.2017
Ralph Moorman, hormonen, voeding

Hij helpt mensen die zoekende zijn in de wereld van de hormonale klachten en daar maar wat graag vanaf willen komen. Ralph Moorman is dé man die je moet hebben als het gaat om hormonen die uit balans zijn. Of dat bij jou het geval is? Who knows…  Lees gauw verder en doe de test! In dit artikel geeft Ralph zijn visie op voeding en hormonen. Want bestaat er eigenlijk wel zoiets als een suikerverslaving? 

Dit is hoe slimme levensmiddelentechnologie ons verleidt om meer te eten…

In hoeverre bepalen hormonen je eetgedrag?

Ralph Moorman, hormoonfactorRalph: Hormonen hebben veel invloed op je eetgedrag. Voorbeelden van deze hormonen zijn leptine (verzadiging), ghreline (honger) en serotonine (bij laag niveau meer snaai-neigingen). De vrouwelijke lezers zullen herkennen dat wanneer oestrogeen daalt, serotonine ook daalt. Dit gebeurt vooral voor de menstruatie en dan kan het eetgedrag totaal veranderen. Ook bij een vertraagde schildklier ontstaat er meer snaaigedrag bij veel mensen. Daarnaast is ook de bloedsuiker natuurlijk van invloed op de eetdrang. Bij insulineresistentie, wat veel mensen hebben, wordt de bloedsuiker te hoog na een suikerrijke maaltijd gevolgd door een dip. Bij zo’n bloedsuikerdip wordt er vaak gegrepen naar junkfood vol suiker, vet en zout, terwijl salades onaangeroerd blijven in die situatie. Buiten hormonen om is er ook nog zoiets als “eten zonder honger”.

Waarom kunnen mensen soms niet eten als ze stress hebben?

Ralph: Dit is niet per se hormonaal bepaald, maar eerder mentaal. Zo heb je stresseters (of –drinkers) en mensen die bij stress geen hap door hun keel krijgen. De een komt dus aan bij stress en de ander valt juist af.

Ga je vanuit een gebalanceerde hormoonhuishouding ook gezond eten?

Ralph: Als je hormonen in balans zijn dan wordt gezond eten makkelijker. Zo zal de bloedsuiker stabieler blijven, menstruatie-eten verminderen en leptine/ghreline/serotonine beter op elkaar afgestemd zijn.

Kun je trouwens verslaafd raken aan suiker?

Ralph: Eigenlijk bestaat suikerverslaving niet, maar wel een soort suiker/vet/zout-hunkering. Zo zal niemand aanvallen op een bak suikerklonten, maar wel op snacks die door een slimme levensmiddelentechnoloog in elkaar gezet zijn. Zo bestaat er een ‘verrukkingspunt’ die een product kan hebben, waardoor je er een soort tijdelijke mentale opleving van krijgt. Door een juiste combinatie van suiker, vet en zout te maken, de juiste bewerkingen te kiezen en te komen tot een optimaal mondgevoel, aroma, kleur en smaak kun je “troostvoeding” maken waar mensen met mentaal eetgedrag naar kunnen hunkeren op zwakkere momenten. Daarnaast kan hormonaal het ontstaan van insulineresistentie de bloedsuiker instabiel maken en dit probleem verergeren.

Is er een verband tussen welvaartsziektes, slechte voeding en de hormoonhuishouding?

Ralph: Het is in dit geval lastig om oorzaak en gevolg uit elkaar te houden. Zo zie je bijvoorbeeld door een slechte leefstijl insulineresistentie ontstaan, waardoor de bloedsuiker instabiel wordt. Deze instabiele bloedsuiker kan er voor zorgen dat er meer gesnaaid gaat worden en overgewicht verergert. Daarnaast kan overgewicht zelf ook hormonen uit balans brengen. Zo zal bij een hoger vetpercentage er testosteron in het vetweefsel omgezet worden in oestrogeen, wat dus vrouwelijke maakt. Minder testosteron kan de spiermassa negatief beïnvloeden en minder spiermassa betekent weer een lager energiegebruik in rust. Zo kun je dus in een negatieve hormonale spiraal terecht komen. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Wil jij weten welke hormonen er bij jou uit balans zijn? Doe hier de gratis test! Ir. Ralph Moorman
Levensmiddelentechnoloog & gezondheidscoach, ralphmoorman.nl & dehormoonfactor.nl

Lees hier de andere artikelen van Ralph:
Hormonen & sport
Waarom Ralph Moorman zo’n fascinatie heeft voor hormonen…

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN