Als je graag wilt eten met respect voor je lichaam en de planeet dan is het geen gek idee om te kijken hoe het dagmenu van Boeddha er uit zag. Die wist namelijk als geen ander hoe je harmonie en compassie na kunt streven in alles wat je zegt, doet, én eet.
Boeddha’s dagmenu: zo eet je met respect voor jezelf en de planeet
Boeddha had wijze inzichten over alle aspecten van het leven, zo ook over voeding. Bepaalde principes leefde hij trouw na, en zijn in veel kloosters nog steeds belangrijk. Dat je je best moet doen om altijd met je volledige aandacht te koken en eten, is misschien wel de allerbelangrijkste. Mindfulness creëert ruimte voor wijsheid, compassie en dankbaarheid. Het is het essentiële ingrediënt in Boeddha’s dagmenu.
Dankbaarheid
Sommige boeddhistische tradities moedigen hun volgers aan om een soort gebedje op te zeggen voor het eten, waarmee ze hun dankbaarheid voor de maaltijd uiten. Doe wat goed voelt voor jou, maar neem in ieder geval de tijd om even bewust stil te staan bij het bord dat voor je neus staat. Zo voorkom je dat je gedachteloos gaat zitten eten en wordt het bovendien een stuk makkelijker om gezonde keuzes te maken. Met mindful eten doe je jezelf én de planeet dus een plezier. Maar hoe zou de Boeddha zelf dan eten op een dag als vandaag?
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Boeddha’s dagmenu: Ontbijt
Wist je dat de Boeddha alleen at tussen zonsopgang en het moment dat de zon haar hoogste punt in de hemel had bereikt? Zo’n eetpatroon is voor de gemiddelde mens niet bepaald handig of leuk. Gelukkig kun je op genoeg andere manieren je stofwisseling voldoende rust geven. De auteurs van het boek Boeddha’s dieet raden aan om al je maaltijden op een dag binnen 9 uur te eten, dus bijvoorbeeld tussen 10 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds. Wees geduldig met jezelf, en begin vandaag klein: stel je ontbijt eens 1 of 2 uur uit.
Havermout
Nu de dagen grijzer en kouder worden, is het heerlijk om de dag te beginnen met een warme kom havermout. Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Voeg daar noten, zaden en fruit aan toe waar jij blij van wordt. Lukt het niet om thuis te ontbijten als je wat later eet? Maak dan de avond van te voren een lekkere portie overnight oats die je ’s ochtends zo in je tas kunt stoppen.
Lunch
Trek een uurtje of twee uit om met je volledige aandacht een grote pan voedzame Indiase dahl te maken. Je kunt hier een ware meditatie van maken. Stal je ingrediënten uit en bewonder hun mooie kleuren. Neem de tijd om je groenten rustig te wassen en snijden. Neem alle geuren die vrijkomen helemaal in je op. Een kok in een boeddhistisch klooster heeft de taak om zó aandachtig te koken dat er niet één rijstkorrel verloren gaat. Reken maar dat je je na het koken van de dahl dankbaar en kalm voelt. En als je alleen bent, heb je ook nog eens lunch voor de komende dagen gemaakt; de restjes blijven heerlijk!
Diner
Voor het diner staat er Aziatische noedelsoep op Boeddha’s dagmenu. Wat deze soep voedzaam maakt, zijn de Vegetarische Stukjes van Quorn (op basis van Mycoproteïne). Wist je dat de eiwitten in Quorn’s Mycoproteïne zijn afgeleid van een fungus, een heel eenvoudig schimmelorganisme? De producten behoren dus eigenlijk tot een unieke derde categorie. De herkomst van hun proteïnen is niet dierlijk. Maar ook niet plantaardig. Dat is niet alleen revolutionair, maar ook super duurzaam. Alle producten van Quorn hebben een extreem lage eco-footprint. En omdat er bij de productie van Mycoproteïne 90% minder landbouwgrond en water wordt gebruikt dan bij de productie van bijvoorbeeld rundergehakt, is het een goed voorbeeld van een meer duurzame en voedzame bron van eiwitten voor de groeiende wereldbevolking. Iedere hap Quorn die je neemt, helpt de planeet dus een stukje verder. En reken maar dat je Boeddha daar een groot plezier mee doet:-).
Ingrediënten voor 2 personen
- 150 g Quorn Vegetarische Stukjes
- ½ eetlepel olijfolie
- 45 g ui, fijngesneden
- ¼ groene chilipeper, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- ½ eetlepel gember, fijngeraspt
- 1 steranijs
- ½ eetlepel misopasta
- ½ eetlepel rijstazijn
- 750 ml groentebouillon, warm
- ½ eetlepel sojasaus
- ½ eetlepel hoisinsaus
- 40 g rijstnoedels
- 90 g exotische paddenstoelen, in stukken gehakt
- 40 g baby paksoi, gehalveerd
- 20 g edamame bonen
- 12 g taugé
- 12 g sugarsnaps
- 1 eetlepel muntblaadjes
- 12 g lente-uitjes, in dunne reepjes gesneden
- 12 g verse koriander, fijngehakt
Bereidingswijze
-
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur; voeg de uien, chilipepers, knoflook en gember toe en fruit 2 minuten. Roer er de steranijs, misopasta, rijstazijn, sojasaus, hoisinsaus en groentebouillon door. Laat de bouillon 5 minuten zachtjes koken.
-
Voeg de gebakken Quorn Vegetarische Stukjes en rijstnoedels toe en kook weer 2 minuten. Voeg de champignons en paksoi toe en laat nog een 1 minuut zachtjes koken. Roer de edamame bonen, taugé, sugarsnaps, lente-uitjes en koriander erdoor.
-
Schep de soep in grote kommen en strooi er wat fijngehakte muntblaadjes over. Smakelijk!
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Quorn. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform, waardoor Holistik gratis toegankelijk kan blijven voor iedereen.