Tijdens de donkere maanden van het jaar worden veel mensen overvallen door sombere gevoelens. De kale takken confronteren ons met de vergankelijkheid van het leven. Toch heeft de winter ook een mooie kant. De donkere maanden helpen bij het maken van de weg naar binnen. We gaan van mannelijk yang energie naar vrouwelijke yin energie waardoor er meer ruimte ontstaat voor rust en bezinning. Beweeg je niet mee met het ritme van de natuur, dan moet je niet gek opkijken als je te maken krijgt met pijn in je (onder)rug.
Rugpijn in de winter: dit zegt de Chinese geneeskunde
Binnen de traditionele Chinese geneeskunde gelooft men dat Qi (levensenergie) door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt getransporteerd via een ingenieus netwerk dat bestaat uit 12 hoofdmeridianen (energiebanen). De circulatie van Qi langs deze meridianen verloopt in een vaste volgorde en duurt ongeveer 24 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een specifieke meridiaan het meest actief. Tussen 15.00 en 17.00 uur is één van de belangrijkste meridianen in je lijf actief: de blaasmeridiaan. Je blaasmeridiaan is de meest oppervlakkig gelegen en langste meridiaan in je lichaam en loopt van je ooghoek via je ruggenwervels naar je kleine teen. Deze meridiaan is verbonden met de opslag en uitscheiding van vloeibare afvalstoffen zoals urine. Ook is er een relatie tussen de blaasmeridiaan en je centrale zenuwstelsel.
Pijn in je onderrug
Als de blaasmeridiaan niet in balans is, stroomt er teveel of juist te weinig Chi door de energiebaan. Een disbalans kan zich uiten in een blaasontsteking. Kou speelt hierbij vaak een rol omdat de blaasmeridiaan hier erg gevoelig voor is. Nu snap je gelijk waarom een blaasontsteking vaak opkomt na het op blote voeten lopen op een koude of natte vloer. Trek in deze tijd van het jaar dus altijd lekker warme sokken aan en draag een wollen hemdje om je bovenlichaam warm te houden. Is je blaasmeridiaan uit balans, dan kunnen er ook andere klachten ontstaan. Omdat de blaasmeridiaan langs je hele ruggengraat loopt, kan een disbalans bijvoorbeeld ook leiden tot een stijve nek, last van je wervelkolom en pijn in je onderrug.
Drukpunten masseren
De blaasmeridiaan is goed te behandelen met acupunctuur, maar ook het masseren van drukpunten kan verlichting brengen als je pijn in je rug hebt. In de meridiaan bevinden zich punten die je kunt masseren om de stroom van de energie een zetje in de juiste richting te geven. Je kunt het vergelijken met een rivier die niet goed doorstroomt. Door op een specifiek punt de weg weer vrij te maken, stroomt de rivier over zijn gehele lengte beter door. Op deze manier help je je lichaam om blokkades te verminderen of op te heffen. Hieronder vind je twee drukpunten die je zelf kunt masseren bij lage rugpijn.
Blaas 40
Midden in de knieholte zit een belangrijk punt om te gebruiken bij lage rugpijn of een stijve onderrug: ‘blaas 40’. Masseer dit punt om blokkades in de blaasmeridiaan te verhelpen en zo lage rugklachten te verminderen. Dit punt heeft het meeste effect bij acute rugklachten met een scherpe pijn die erger wordt als je erop drukt.
Blaas 60
Aan de buitenrand van je voet, onder je enkelknobbel en dan ietsje schuin naar achter, bevindt zich punt ‘blaas 60’. Wanneer je dit punt masseert, kalmeer je je pezen en versterk je de onderrug. Let op: niet zelf masseren als je zwanger bent.
Spijkermat
Ook een spijkermat kan blokkades in meridianen opheffen. Een spijkermat is een mat vol met ‘spijkertjes’ gemaakt van kunststof. Je kunt de werking vergelijken met acupressuur, een massagemethode met wortels in de Chinese geneeskunde. Meridianen bevatten belangrijke acupunctuur- of acupressuurpunten, verdeeld over je lichaam. Het stimuleren van deze drukpunten door 15 – 20 minuten op een spijkermat te liggen zorgt ervoor dat je levensenergie beter door de energiebaan stroomt en helpt zo blokkades op te heffen in de corresponderende organen.
Upcoming webinar
Chinese Orgaanklok
Volg het ritme van je organen en verbeter je gezondheid
Datum: zondag 16 februari 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
Het echte antwoord zit in de stilte
Hoewel je pijn in je rug met acupunctuur, drukpunten masseren en liggen op een spijkermat kunt verzachten, zit het echte antwoord in stilte. De pijn dwingt je om rustig aan te doen en naar binnen te keren, aandacht aan jezelf te geven. Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Wil ik dat nog wel? Die bezinning is nodig om in het hectische leven waar we ons bevinden keuzes te kunnen maken. Wanneer je de ruimte neemt, of door je lichaam gedwongen wordt om rust te nemen, creëer je rust om je heen. In die stilte, het aandacht geven aan jezelf, de leegte in je hoofd, zit het antwoord. En op een dag komt je innerlijke wijsheid naar boven. Je weet ineens glashelder welke kant je op wilt. En het enige dat je nog hoeft te doen, is daarnaar te luisteren en te handelen en hey, waar is die rugpijn gebleven?
Bronnen: Rinske Daniels, Mireille Mettes