Haarexpert Philip B vertelt: zo krijg je jouw gezondste hoofdhuid ooit

Body
philip b, roos, gezonde hoofdhuid
karlijn visser

Karlijn Visser
17.01.2019

Philip B is misschien wel Hollywood’s bekendste haar-expert. 25 jaar geleden begon hij zijn carrière als de eerste ‘hair alchemist’ die zelf zijn eigen vegan, organic producten ontwikkelde. Zijn liefde voor pure essentiële oliën vertaalde hij door naar producten voor haar- hoofdhuid en body. Zo zorgt pepermuntolie in zijn shampoo voor een liftend en reinigend effect, en kent Philip de kracht van natuurlijke aminozuren als bouwstenen voor je haar als geen ander. Omdat wij tegenwoordig steeds vaker mensen horen die last hebben van roos en jeuk op hun hoofd, vroegen we Philip om je meer te vertellen over wat roos precies is en hoe je het kunt verlichten met de juiste voeding en ingrediënten in de haarproducten die je gebruikt. Philip schreef eerder een artikel over hoe je een ijzertekort herkent aan je haar en hij gaf anti aging advies voor je haar in dit artikel

Haarexpert Philip B vertelt: zo krijg je jouw gezondste hoofdhuid ooit

Philip: “Roos hangt samen met de conditie van je hoofdhuid. Seborrhoisch eczeem (een milde vorm van eczeem waarbij jeuk, roodheid en schilfertjes ontstaan in het gezicht, vooral in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus) is nauw verbonden met malassezia; een schimmel die op de hoofdhuid leeft en zichzelf voedt met oliën die de haarzakjes afscheiden. Deze schimmel is over het algemeen goedaardig en komt bij gezonde mensen overal ter wereld voor. Bij een enkeling raakt de schimmel echter overactief en kan de hoofdhuid gaan irriteren. Dit merk je doordat je hoofdhuid meer cellen gaat produceren dan nodig is, die zich vervolgens mengen met de natuurlijke oliën op je hoofdhuid. Zo ontstaat roos. Vrees niet: Seborrhoisch eczeem wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne. Het is eerder een reactie van een overprikkeld immuunsysteem door de malassezia schimmel. Uit onderzoek blijkt dat hormonen ook een rol kunnen spelen bij roos. Afgezien van de mogelijke oorzaak, komt roos hier op neer: wanneer de celdeling van de huid versnelt, verschilfert de vorm. Het gebruik van een speciale shampoo tegen roos en door je haren regelmatig te borstelen kan ontsteking voorkomen en helpen om de dode huidcellen te verwijderen”.

Welke andere symptomen die je hoofdhuid afgeeft duiden op roos?

Philip: “Je kan roos ook herkennen aan de ruwe delen van de hoofdhuid die jeuken. Dit gaat vaak samen met gezwollen en ontstoken haarzakjes die ontstaan als je haar groeit. De jeuk kan zó heftig zijn dat je je hier de hele dag ellendig door kunt voelen”.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Kan iedereen in principe roos ontwikkelen?

Philip: “Nee, maar het komt wel vaker voor dan je denkt. Vooral de serieuzere hoofdhuidproblemen; variërend van psoriasis tot roos en van niet goed werkende haarklieren (lees: droge hoofdhuid) tot overactieve haarklieren (lees: vette hoofdhuid), seborrhoisch en zelfs eczeem. Deze aandoeningen kunnen voor grote psychische klachten zorgen. Het helpt om je hoofdhuid secuur te verzorgen aangezien dit de kwaliteit van je leven enorm kan verbeteren. Maar los van deze heftigere gevallen adviseer ik iedereen om er een goede hoofdhuid verzorging op na te houden. Je haar blijft namelijk gezond zolang je hoofdhuid dat is”.

Is er een relatie tussen een zwak immuun systeem en roos?

Philip: “Uit een aantal onderzoeken blijkt dat er een relatie bestaat tussen roos en een aangetast immuunsysteem. Hormonale wisselingen kunnen ook een rol spelen. Sommigen vrouwen geven bijvoorbeeld aan dat hun roos branderig aanvoelt aan het begin van de menstruatiecyclus elke maand. Roos kan erger worden wanneer je je gestresst, moe of ziek voelt, of wanneer je een verandering in het klimaat ervaart. Koude, droge winters kunnen roos opwekken of het erger maken”.

Wat zijn natuurlijke remedies om roos te voorkomen of tegen te gaan?

Philip: “Ik heb vanuit mijn ervaring als ‘hair alchemist’ een stappenplan gemaakt dat je op weg helpt naar een gezonde hoofdhuid. Een belangrijke remedie uit dit stappenplan is het masseren van je hoofdhuid met botanische oliën. Zo boost je de bloedcirculatie, en worden de zwaardere lichaamseigen oliën en de dode huidcellen die de poriën van je hoofdhuid verstoppen opgelost. Het resultaat? Direct minder jeuk en minder schilfertjes. De milde, maar diepe reiniging die je hoofdhuid op deze manier krijgt van deze ‘hoofdhuid facial’ is voor iedereen een moment om even bij te tanken. Wat ook helpt is het een gezonde houding ten opzichte van stress. Pak bijvoorbeeld je meditatie, sporten, yoga (deze mindful yoga practice is een aanrader om de draad met yoga weer op te pakken) weer op om je meer in balans te voelen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Een klein beetje zonlicht doet al wonderen. Vitamine D is noodzakelijk voor een goede regulatie van het omzetten van huidcellen, inclusief die op je hoofdhuid”.

En welke producten raad je concreet aan bij roos?

roos, anti flake shampoo philip bPhilip: “Ik raad aan om je haarritueel tegen roos te beginnen met mijn Peppermint & Avocado shampoo. Deze verkoelt en verfrist de hoofdhuid met een flinke dosis pure pepermuntolie. Dit is meestal al voldoende om de symptomen van seborrhoisch eczeem tegen te gaan. Mocht je toch een medicinale shampoo nodig hebben, dan adviseer ik om de Peppermint & Avocado shampoo als pré shampoo te gebruiken, om zo alle zware lichaamsoliën, haarstyling producten en dode huidcellen van de hoofdhuid grondig te verwijderen. Volg deze schoonmaakbeurt op met een shampoo die salicylzuur, steenkool, teer, ketoconazol, selenium sulfide of zink Pyrithionalumi bevat. Deze ingrediënten dragen bij aan het balanceren van je hoofdhuid en het kalmeren van de celproductie. Ik heb een shampoo ontwikkelt, de ‘Anti-Flake Relief Shampoo’, die deze ingrediënten bevat in combinatie met plantaardige schimmel-remmers. Met deze shampoo ervaar je onmiddellijk verlichting die heel lang aanhoudt*”.

Philip B. X Holistik

Speciaal voor jou als Holistik-lezer hebben we een leuke actie opgezet: bij aankoop van een fles Anti-Flake Relief Shampoo (220ml / €49) ontvang je de Peppermint & Avocado shampoo (60ml / t.w.v. €12) cadeau. Voeg beide producten toe aan je winkelmandje en klik op ‘voltooi uw order’ om de korting zichtbaar te maken. De shampoo wordt automatisch van het totaalbedrag afgetrokken als je bestelt via philipb.nl/HOLISTIKDe aanbieding is per order maximaal 2 x te verzilveren en 1 x te gebruiken per klant.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Philip B. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

*De Philip B. producten verlichten seborrhoisch eczeem, maar kunnen het niet genezen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link