Sisu: het Finse antwoord op Lagom en Hygge

Holy Crap
sisu finland

Het zal je niet zijn ontgaan dat Scandinavische levensfilosofieën populairder zijn dan ooit. Waren we eerst in de ban van het Zweedse Lagom, al snel vielen we als een blok voor het Deense Hygge. Alleen uit de Finse hoek bleef het stil. Of toch niet? Ook Finnen hebben een levensfilosofie: Sisu (spreek uit als ‘sie-soe’). Ze vinden het alleen niet nodig om er een hype van te maken. En precies dát maakt Sisu zo interessant.

Sisu: het Finse antwoord op Lagom en Hygge

Hoewel ik toch aardig dicht met mijn neus op lifestyle trends zit, moet ik je eerlijk bekennen dat ik tot een paar weken terug nog nooit van Sisu had gehoord. Dit terwijl sisu stamt uit een mistig verleden en al minstens 500 jaar een essentieel onderdeel uitmaakt van de Finse cultuur. In tegenstelling tot Lagom (‘niet te veel, niet te weinig, precies goed) en Hygge (‘gezelligheid’) laat Sisu zich niet zo makkelijk omschrijven. Het woord verwijst naar een mix van moed, veerkracht en standvastigheid en is voor veel Finnen een leidraad in het leven. Zie het als de daadkrachtige houding die je nodig hebt als je wordt geconfronteerd met grote tegenslagen. Hoewel daadkracht iets is om trots op te zijn, zul je een Fin echter nooit horen opscheppen over Sisu. Het is een levensfilosofie die een broertje dood heeft aan bravoure. En precies dat vind ik er zo tof aan.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Mentale veerkracht

Overigens is niet wetenschappelijk aangetoond dat Finnen over een bovengemiddeld doorzettingsvermogen beschikken. Antropologen wijzen er echter wél op dat Finnen in een noordelijk gelegen gebied leven, iets wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Tussen half december en half februari is het niet alleen stervenskoud, maar overdag slechts een paar uur licht. Wonen in Finland betekent bovendien dat je in de zomer 19 en 24 uur per dag licht voor je kiezen krijgt. De mentale veerkracht van de Finnen wordt daardoor meer dan gemiddeld op de proef gesteld.

Doorzettingsvermogen

Samenvattend kun je zeggen dat Finnen ervaringsdeskundigen zijn als het gaat om dealen met zware omstandigheden. Maar wat kunnen wij daar van leren? Misschien wel het mooiste aan Sisu is dat deze levensfilosofie stoïcijnse onverzettelijkheid in ere herstelt. Een van de moeilijkste dingen waarmee we in het leven te maken krijgen, is een uitdaging aangaan waar geen einde aan lijkt te komen. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig en dat is een eigenschap die in verval lijkt te zijn geraakt in de tijd waarin we leven. We zijn ongeduldig geworden en willen direct resultaat, of in ieder geval heel snel. Mensen die Sisu hebben, zijn geduldig en creatief. Ze wachten op het juiste moment en gaan dan vooruit. Stap voor stap, zonder ooit op te geven. Sisu begint waar je vermeende kracht eindigt en is daarmee de sleutel tot jouw ongekende potentieel. Voeg dus vooral wat Finse vastberadenheid toe aan je leven. Het maakt je tot een wijze ziel die geleerd heeft om te gaan met de tegenslagen van het leven en zo anderen kan inspireren.

Boekentip

Meer weten over Sisu? Het boekje Sisu, de Finse kunst om met kracht te leven van Joanna Nylund (€13,99) vind ik een aanrader.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link