Sisu: Finse lessen over vastberadenheid bij het overwinnen van tegenspoed

Heart + Soul
sisu

De afgelopen jaren heeft de populariteit van Scandinavische levensfilosofieën een vlucht genomen. Waren we eerst in de ban van het Zweedse Lagom, al snel vielen we als een blok voor het Deense Hygge. Alleen uit de Finse hoek bleef het stil. Of toch niet? Ook Finnen hebben een levensfilosofie: Sisu (spreek uit als ‘sie-soe’). Het woord verwijst naar een mix van moed, veerkracht en standvastigheid. En dat is misschien wel precies wat ons houvast geeft in deze onzekere tijd.

Sisu: Finse lessen over vastberadenheid bij het overwinnen van tegenspoed

De levensfilosofie Sisu stamt uit een mistig verleden en maakt al minstens 500 jaar een essentieel onderdeel uit van de Finse cultuur. In tegenstelling tot Lagom (‘niet te veel, niet te weinig, precies goed) en Hygge (‘gezelligheid’) laat Sisu zich niet zo makkelijk omschrijven. Het woord verwijst naar een mix van moed, veerkracht en standvastigheid en is voor veel Finnen een leidraad in het leven. Zie het als de daadkrachtige houding die je nodig hebt als je wordt geconfronteerd met grote tegenslagen. Hoewel daadkracht iets is om trots op te zijn, zul je een Fin echter nooit horen opscheppen over Sisu. Het is een levensfilosofie die een broertje dood heeft aan bravoure. En precies dat vind ik er zo tof aan.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Mentale veerkracht

Overigens is niet wetenschappelijk aangetoond dat Finnen over een bovengemiddeld doorzettingsvermogen beschikken. Antropologen wijzen er echter wél op dat Finnen in een noordelijk gelegen gebied leven, iets wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Tussen half december en half februari is het niet alleen stervenskoud, maar overdag slechts een paar uur licht. Wonen in Finland betekent bovendien dat je in de zomer 19 en 24 uur per dag licht voor je kiezen krijgt. De mentale veerkracht van de Finnen wordt daardoor meer dan gemiddeld op de proef gesteld.

Doorzettingsvermogen

Samenvattend kun je zeggen dat Finnen ervaringsdeskundigen zijn als het gaat om dealen met zware omstandigheden. Maar wat kunnen wij daar van leren? Misschien wel het mooiste aan Sisu is dat deze levensfilosofie stoïcijnse onverzettelijkheid in ere herstelt. Een van de moeilijkste dingen waarmee we in het leven te maken krijgen, is een uitdaging aangaan waar geen einde aan lijkt te komen. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig en dat is een eigenschap die in verval lijkt te zijn geraakt in de tijd waarin we leven. We zijn ongeduldig geworden en willen direct resultaat, of in ieder geval heel snel. Mensen die Sisu hebben, zijn geduldig en creatief. Ze wachten op het juiste moment en gaan dan vooruit. Stap voor stap, zonder ooit op te geven. Sisu begint waar je vermeende kracht eindigt en is daarmee de sleutel tot jouw ongekende potentieel. Voeg dus vooral wat Finse vastberadenheid toe aan je leven. Het maakt je tot een wijze ziel die geleerd heeft om te gaan met de tegenslagen van het leven en zo anderen kan inspireren.

Holistik Zomerbox

Gouden tips uit Finland in tijden van Corona

Dat Sisu de Finnen houvast geeft blijkt uit het feit dat het land voor de derde keer is uitgeroepen tot gelukkigste land ter wereld. Hoewel Nederlanders zich ook gelukkig voelen (ons land staat op plek 5 in het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties) kan het geen kwaad om te kijken hoe de Finnen de moed er in houden in tijden van Corona. Met deze 3 tips van het Fins verkeersbureau kun je direct aan de slag:

1) Neem thuis een koude douche

Finnen houden enorm van zwemmen in de natuur. Het geheim van een plons ijskoud water is dat het de aanmaak van endorfine, serotonine en dopamine stimuleert. Deze natuurlijke oppeppers worden ook geproduceerd als je een koude douche neemt, het liefst direct na het opstaan. Je moet wel even doorbijten (we zijn in het land van Sisu) en een paar minuten onder de koude straal blijven staan, maar daarna voel je je herboren.

2) Ga lezen

Finnen zijn verzot op lezen. Het land telt ontelbaar veel bibliotheken en de Oodi bibliotheek in Helsinki die afgelopen jaar opende, is uitgeroepen tot de beste bibliotheek van de hele wereld. In 2016 riep de UN Finland uit tot het meest belezen land – de 5,5 miljoen Finnen lenen zo’n 68 miljoen boeken per jaar. In deze onzekere tijd is het sowieso een goed idee om vaker een boek te pakken. Vrijwel niets helpt zo goed tegen stress als lezenHet boekje Sisu, de Finse kunst om met kracht te leven van Joanna Nylund is een aanrader.

3) Bak een Fins kaneelbroodje

kaneelbroodje finlandHet Finse woord Korvapuusti betekent zoiets als “een draai om je oren” maar in Finland is het de naam van een heel populair zoet kaneelbroodje. Net als Nederlanders zijn ook Finnen gek ok koffie – ze consumeren zo’n 10 kilo per persoon per jaar – en daar past een kaneelbroodje perfect bij. Voor veel Finnen is het nuttigen van dit kaneelbroodje een van de hoogtepunten van de dag en ze maken zich niet zo druk over de calorieën – prima comfort food dus. Hier vind je een heerlijk recept om jouw smaakpapillen in deze lastige tijden even te vertroetelen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Visit Finland

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.