Oestrogeen is cruciaal voor het dagelijks functioneren en een gezond lichaam. Bij het ouder worden daalt de oestrogeenspiegel. Waaraan herken je een tekort? En hoe vul je dit weer aan?
Wat is oestrogeen?
Voordat we inzoomen op het herkennen van een oestrogeen tekort, is het belangrijk om helder te krijgen wat oestrogeen eigenlijk precies is. Geen vrouw op deze planeet heeft namelijk geen stofje in haar lijf dat ‘oestrogeen’ heet. Oestrogeen is een verzamelnaam en er circuleren circa twintig typen oestrogenen in je lichaam. De drie belangrijkste oestrogenen zijn oestradiol, oestron en oestriol. Deze stofjes worden voornamelijk in je eierstokken gemaakt, maar ook je bijnieren en vetcellen zijn betrokken bij de productie.
Oestrogeen en je gezondheid
Oestrogeen heeft op verschillende manieren invloed op je lichaam en algehele gezondheid. Een goede hormoonbalans zorgt voor een toename aan serotonine. Dit is ook gunstig voor de productie van endorfine. Serotonine en endorfine spelen beide een grote rol in je gevoel van geluk. Verder beschermt oestrogeen je zenuwen tegen beschadiging, houdt het je libido op peil en maakt het dat je beter kunt omgaan met stress.
Oestrogeen tekort tekort symptomen
Heb je een tekort aan oestrogeen? Dan kan je symptomen ervaren die vergelijkbaar zijn met die van de overgang. Ook neerslachtigheid kan duiden op een disbalans. Gemiddeld begint dit hormoon vanaf 35 jaar te dalen. Kwaaltjes die je kunt opmerken zijn vaginale droogheid, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Ook een lager libido en gewichtstoename kunnen mogelijke signalen zijn. Verder is een daling van dit hormoon op latere leeftijd de hoofdoorzaak van een verslapping van de huid.
Meer lezen: Lichaamsvorm: dit zegt het over jouw hormonen
Oestrogeen tekort aanvullen: voeding voor een balans in hormonen
Voeding helpt je om een positieve verandering teweeg te brengen. Vezels, groente en fruit stimuleren een gezonde hormoonbalans, vooral als je tegelijkertijd ultrabewerkte voeding laat staan. Ook koffie, alcohol en suiker kunnen de balans verstoren en wil je misschien liever vermijden.
Meer lezen: Oestrogeen: zo beïnvloedt dit hormoon je emoties (vooral na je 40e!)
Fyto-oestrogenen
Zoals je hebt kunnen lezen wordt oestrogeen onder andere aangemaakt in je vetcellen en eierstokken. Je kunt het echter ook halen uit voeding. Dit noem je fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen). Je vindt deze stofjes zo’n 300 plantaardige voedingsmiddelen waaronder gefermenteerde sojaproducten (miso, tempe) en in lijnzaad. Omdat het makkelijk is om lijnzaad toe te voegen aan je eetpatroon zoomen we daar op in.
Gebroken lijnzaad
Je kunt het beste kiezen voor gebroken lijnzaad. Heel lijnzaad wordt namelijk nauwelijks verteerd. Uit de gebroken zaden kan je lichaam alle voedingsstofjes een stuk beter opnemen. Het nadeel van gebroken lijnzaad is echter dat dit snel oxideert. De oplossing: heel lijnzaad kopen en dat in kleine hoeveelheden zelf malen in een krachtige blender of in een koffiemolentje. Maal de hoeveelheid van een klein kopje en bewaar dit afgesloten in een potje in de koelkast om oxidatie te voorkomen. Dit is ook de reden waarom het beter is om lijnzaadolie in de koelkast te bewaren en zowel de zaadjes als de olie bij voorkeur niet te verhitten.
Voordelen van lijnzaad
Naast dat het je oestrogeengehalte verhoogt, brengt het nog allerlei andere gezondheidsvoordelen met zich mee:
- Heeft een positieve invloed op je hart en bloedvaten
- Bevat alfa-linoleenzuur, een omega 3-vetzuur
- Bevat allerlei vitaminen en mineralen
- Bevat veel meer lignanen dan andere voedingsmiddelen
- Specifiek beschermt lijnzaad tegen borstkanker
- Verlaagt cholesterol
- Verlaagt de bloeddruk
- Vermindert ontstekingen in het lichaam
- Draagt bij aan gezonde darmen
- Helpt bij het afslanken
Ondanks al die gezondheidsvoordelen is een zak lijnzaad heel betaalbaar. Voeg het dus vooral toe aan je eetpatroon als je een oestrogeentekort vermoedt. Maar eet ook fyto-oestrogenen uit andere bronnen. Variatie is immers de gezondste voedingsgewoonte die er is.