Muziek grijpt in op de diepste structuren in het brein. Wist je dat we het eerder leren dan taal? Al in de buik van onze moeder verandert de hartslag en ademhaling van de baby als die muziek of gezang horen. Je kunt muziek zien als een oermechanisme van de mens. Met een reeks van vergaande gezonde effecten op je brein. Hieronder lees je hoe dat zit.
Muziek: zó gezond is het voor je brein
Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder signaleert de laatste jaren een stroomversnelling in de neurowetenschappelijke ontdekkingen over de gunstige effecten van muziek. Hij publiceerde in 2017 een boek over het effect van muziek op het brein, Singing in the brain. Aan Psychologie Magazine vertelt hij dat hij als 65-jarige op vioolles ging, een hartenwens die hij als kind al had. Als mensen van zijn leeftijd voor het eerst een instrument gaan bespelen, zorgt dat voor extra activiteit in hun prefrontale cortex. En dat wil je, want die cortex is bij veroudering een van de meest kwetsbare onderdelen van het brein.
Rem op negatieve prikkels
Muziekles houdt Scherder dus langer fit, zorgt ervoor dat zijn geheugen scherper blijft en houdt zijn probleemoplossend vermogen op peil. Als je prefrontale cortex sterker is kan die ook beter een rem zetten op de amygdala, de motor achter negatieve prikkels en angstsignalen in het brein. Bovendien wordt het beloningssysteem in je hersenen geactiveerd als je muziek luistert die jij fijn vindt. Je kunt er dus zomaar aardiger, stabieler en positiever van worden.
Gezonde effecten
Bij een experiment van de Engelse Brunel-universiteit renden mensen op de loopband op het ritme van de muziek van Madonna, Queen of de Red Hot Chili Peppers. Zo hielden ze het 15 procent langer vol én hadden ze er meer plezier in, zelfs als ze tegen de uitputting vochten. Muziek heeft nog veel meer gezonde effecten. Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat het je hartslag verlaagt, de bloeddruk laat dagen, de spieren ontspant, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, ervoor kan zorgen dat je makkelijker in slaap valt. Het immuunsysteem kan er zelfs beter door gaan functioneren. Als je veel naar muziek luistert, loop je dus minder kans om ziek te worden. Hoe bijzonder is dat?
Medicinale rol
Bij weinig andere dingen zijn zo veel verschillende van het brein tegelijk actief. De meeste gebieden die actief zijn liggen ver uit elkaar, dus de zenuwbanen ertussen moeten grote afstanden afleggen. En hoe meer stimulatie je brein ontvangt, hoe beter het in conditie blijft. Onderzoek lijkt zelfs te suggereren dat muziek een medicinale rol kan spelen voor mensen die Alzheimer, Parkinson, een depressie of een angststoornis hebben.
Muziek spelen
De heilzame effecten van muziek worden nog verder versterkt als je het speelt in plaats van alleen luistert. Dan doen ook de motorische en visuele delen van het brein namelijk mee. (Je bewegingscentrum wordt trouwens ook geactiveerd als je muziek luistert, wat verklaart dat je vaak intuïtief meteen wil gaan bewegen op muziek. In sommige culturen is er geen apart woord voor muziek en dans!) Amerikaanse onderzoekers volgden kinderen die muziekles kregen van hun 6e tot hun 9e en zagen dat zij over de hele linie beter presteerden. Muziek maken had hun hersenbalk, de verbinding tussen beide hersenhelften, dikker gemaakt. Hun linker- en rechterhersenhelft werken dus beter samen. Je hoeft trouwens niet goed te zijn in muziek maken om dit positieve effect te ervaren. En wist je dat kinderen die pianoles krijgen betere verbindingen ontwikkelen tussen gebieden in de voor- en achterkant van hun brein? Dit kan de ontwikkeling van hun empathische vermogens stimuleren.
Welke muziek?
Een mogelijke verklaring voor de vergaande gezonde effecten van muziek is het feit dat muziek groepsvorming stimuleert. En als groep sta je sterker. Muziek is in die zin dus verbonden met onze overleving als soort. Je vraagt je trouwens misschien af of elke soort muziek net zo ‘goed werkt’. Het belangrijkst is het dat jij de muziek fijn vindt, dan treden de gezonde effecten op. Er is echter één muzieksoort die eerder kwaad doet dan goed: heavy metal. Onderzoek heeft aangetoond dat de meerderheid van de luisteraars er stress en een hoge bloeddruk van krijgt.
Zelfhypnose Package
Tijdens zelfhypnose ga je in trance en krijg je toegang tot je onderbewustzijn.Bestel voor €19,95!
Koop nu!
Bron: psychologiemagazine.nl