Matcha poeder zit boordevol voedingsstoffen waar je lijf heel blij van wordt. Welke dat zijn en waar matcha eigenlijk vandaan komt, vertellen we je hier.
Matcha: dit zijn de gezondheidsvoordelen
Matcha is groene thee in poedervorm en komt uit Japan. Toch is het een heel ander product dan ‘gewone’ groene thee. Je laat geen theebladeren trekken, maar lost het fijne poeder op in heet water. Daarmee krijg je álle gezonde stoffen van de theebladeren binnen, tot wel vijftien keer meer dan bij een kop getrokken groene thee.
Chlorofyl
Met de blaadjes van de theeplant waarvan matcha wordt gemaakt, gaat men zeer zorgvuldig om. Een maand voor de pluk worden de planten afgedekt met doeken. Door het in de schaduw houden van de plant ontstaat er meer chlorofyl. Dit stofje helpt bij het versterken van je immuunsysteem, activeert de vetverbranding en zorgt er voor dat je bloed meer zuurstof op kan nemen. Verder bevat dit groene wonderpoeder veel vitamine A, vitamine B, vitamine C en vitamine E.
Vrije radicalen
Ook zitten er veel anti-oxidanten in het groene poeder. En die hebben maar één missie: het aantal vrije radicalen in je lijf binnen de perken te houden. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd en dat is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts het verouderingsproces een flinke zet in verkeerde richting geeft, is het oxidatieve stress. Matcha is trouwens ook een perfect alternatief voor koffie; je wordt er alerter en energieker van zonder het opgejaagde gevoel.
Hoe gebruik je het?
Matcha poeder is breed inzetbaar. Je kunt er thee van zetten, taarten mee bakken (zie hieronder) en het poeder omtoveren tot populaire matcha latte. In Japan wordt matcha voornamelijk voor thee gebruikt. Hoewel veel Japanners het gewoon als dagelijks kopje thee drinken, wordt er soms een hele theeceremonie omheen gebouwd. Theeceremonies nemen al eeuwen een belangrijke plekje in de Japanse cultuur in. Ze draaien niet zozeer om de thee, als wel om het ritueel als geheel. De thee wordt, vaak door een speciale gastheer of -vrouw, zo zorgvuldig mogelijk bereid.
Ceremoniële matcha
De biologische matcha van Health Bar is van ceremoniële kwaliteit en wordt in Japan in Uji verbouwd. De regio staat bekend om zijn schone water en voedingsrijke bodem, vrij van pesticiden. De bladeren van de Tencha-thee worden hier met de hand geplukt, voorzichtig gestoomd en vervolgens met granietstenen gemalen. Deze matcha valt op door zijn bijna neon-groene kleur en zoete, romige umami-smaak – vrij van enige bitterheid! Verkrijgbaar in de Holistik webshop, €34,95.