Je lymfesysteem is een ingenieus netwerk dat kriskras door je hele lijf loopt. Het zorgt er voor dat afvalstoffen uit je cellen op een doeltreffende manier worden afgevoerd. Nu de lente is begonnen kan het geen kwaad om het zuiveringssysteem van ons lijf een handje te helpen bij het kwijtraken van opgehoopte afvalstoffen. En daar hoeven we de deur niet voor uit…
Weg met winterse afvalstoffen! Zo steun je jouw lymfesysteem in de lente
Alleen al door naar je lymfestelsel te kijken kan je maar één conclusie trekken: het menselijk lichaam is een wonder. Mét een eigen zuiveringssysteem, want precies dat is je lymfestelsel. Dit stelsel zorgt er voor dat afvalstoffen systematisch worden afgevoerd. Het werkt in één richting en volgens een vaste volgorde:
- Je lichaam maakt afvalstoffen aan, denk aan beschadigde cellen en lichaamsvreemde deeltjes zoals virussen en bacteriën
- Lymfevocht ontstaat in je weefsel en neemt deze afvalstoffen op uit je lijf
- Lymfevocht stroomt vervolgens langs lymfeknopen. Dit zijn kleine filterstations waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. In je nek, oksels, liezen, luchtpijp, darmen, longen, achterin de buikholte bevinden zich veel lymfeknopen. Je hebt ongeveer 500 van deze knopen en ze hebben het formaat van een erwt
- De afvalstoffen in het lymfevocht worden in de lymfeknopen vernietigd
Wintermaanden
Hoe beter je lichaam in staat is om afvalstoffen af te voeren, hoe fitter jij je voelt. Als je gezond en uitgebalanceerd eet, voldoende beweegt en weinig stress hebt, kan je lymfesysteem optimaal functioneren. Helaas voldoen maar weinig mensen aan dit ‘perfecte plaatje’. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Zeker als de lente voor de deur staat. In de wintermaanden bewegen we minder en zitten we meer binnen. Nu het voorjaar in aantocht is kun je jouw lijf een zetje in de goede richting geven. Dat kan op verschillende manieren…
1. Droog borstelen
Dry brushing komt oorspronkelijk uit de Ayurveda waar het wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Het dagelijks borstelen van je huid schijnt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen te hebben. Zo stimuleert het je bloedcirculatie, verwijdert het dode huidcellen, bevordert het je stofwisseling én helpt het om afvalstoffen af te voeren door het activeren van je lymfesysteem.
Waar te beginnen?
Als je aan de slag wilt met dry brushing heb je ten eerste een goede borstel nodig. Wij zijn fan van de vegan droogborstel van Nature’s Groove. Deze is gemaakt van FCS-gecertificeerd beukenhout en 100% natuurlijke tampico vezels van de agave plant. Je bestelt ‘m in de Holistik webshop voor €23,95.
2. Wisseldouches
Anders dan je bloedsomloop (waarbij je hart het bloed rondpompt) werkt je lymfesysteem door contractie (samentrekking). En precies om die reden heeft het nemen van een wisseldouche een positief effect. Het warme water zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten uitzetten. Door het koude water trekken de bloedvaten zich vervolgens weer samen. Dit creëert een ‘pompwerking’ die er voor zorgt dat vocht dat stagneert weer door gaat stromen. Overigens heeft het nemen van wisseldouches nog veel meer gezondheidsbevorderende effecten. Het stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Hier lees je meer. Pas alleen op met wisseldouches als je een hartziekte hebt of zwanger bent.
3. Let op je voeding
Je lymfestelsel functioneert optimaal als je voedingsmiddelen eet met veel vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en enzymen. Samen helpen ze je lymfestelsel met het afvoeren van afvalstoffen. Een positief effect hebben o.a. donkere bladgroenten (spinazie), zeewier, knoflook, avocado en amandelen. Ook kruiden zijn een aanrader en dan vooral peterselie, koriander, kurkuma (geelwortel) en echinacea. Wat je op het gebied van voeding beter kunt vermijden zijn bewerkte voedingsmiddelen, suiker, keukenzout, kunstmatige zoetstoffen en gefrituurd eten.
4. Kom in beweging
Misschien wel de beste manier om je lymfestelsel een setje in de juiste richting te geven is bewegen. Het maakt daarbij niet zoveel uit voor welk type beweging je kiest. Met wat oefeningen thuis of wandelen kom je al een heel eind (hoewel lichtjes springen op een trampoline pas echt wonderen schijnt te doen). Waar het om gaat is dat beweging de bloedsomloop stimuleert en er voor zorgt dat er voldoende zuurstof naar je cellen en weefsel wordt getransporteerd. Het tegenovergestelde gebeurt ook: een gebrek aan beweging leidt tot een opstapeling van afvalstoffen in je weefsel waardoor er dus meer druk op je lymfestelsel komt te liggen.
Nog even dit…
Opgezette lymfeklieren duiden er meestal op dat je ergens een infectie of ontsteking hebt. Je lymfeklieren zijn dan extra hard aan het werk om afvalstoffen af te voeren. Zoals je ziet zijn er allerlei manieren zijn om het ingenieuze zuiveringssysteem van je lijf daar een handje bij te helpen. Neem bij aanhoudende klachten echter altijd contact op met je huisarts en ga alsjeblieft niet zelf de medicijnvrouw/man uithangen.
Bron: eartmatters.nl