Dat lichaamsbeweging gezond is zal je niet verbazen. Het versterkt je botten, zorgt voor een toename van spierweefsel en vergroot de bloedstroom naar je hart en hersenen. Maar pas als je door een microscoop kijkt op celniveau snap je pas écht waarom voldoende bewegen zo belangrijk is. Vooral na je 40e.
Professor legt uit: zó belangrijk is lichaamsbeweging (vooral na je 40e!)
Als het gaat om lichaamsbeweging ben ik liever lui dan moe. En toch probeer ik elke dag 10.000 stappen te zetten en doe ik 2 à 3 per week aan krachttraining. Lichaamsbeweging is namelijk ongelooflijk gezond. Sterker nog: regelmatig van de bank af komen is één van de belangrijkste sleutels tot gezond ouder worden. En dus beweeg ik meer en duik ik wat vaker met mijn neus in de boeken. Want als íets de boekenwurm in mijn motiveert dan zijn het (wetenschappelijke) wijsheden over hoe gezond bewegen wel niet is.
Celniveau
Een boek dat ik heb verslonden is Jonger worden van Nobelprijswinnaar, microbioloog en professor Elizabeth Blackburn en psychiater Elissa Epel. In deze bestseller – die door de Amerikaanse pers a gift to humanity wordt genoemd – beschrijven zij wat beweging voor je doet op celniveau. En dat is werkelijk mindblowing. Je cellen profiteren namelijk op allerlei manieren van de heilzame effecten van beweging. Hieronder vind je 3 voordelen van lichaamsbeweging die zelfs de grootste couch potato van de bank doen opveren.
1. Bewegen vermindert oxidatieve stress
Hoe meer je beweegt, hoe minder vrije radicalen zich in je lichaam kunnen ophopen. Je kunt vrije radicalen het beste zien als bijproducten van je stofwisseling. Het zijn moleculen die schade kunnen veroorzaken aan je cellen. Dit wordt oxidatieve stress genoemd. Dit proces wordt in de hand gewerkt door luchtverontreiniging, stress, alcohol, roken en blootstelling aan UV-straling. Oxidatieve stress is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts je veroudering versnelt dan is het wel oxidatieve stress. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rol die vrije radicalen spelen bij onder andere suikerziekte, alzheimer, vaatverkalking en kanker. Gelukkig bevatten je cellen ook antioxidanten die een natuurlijke bescherming bieden tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Zodra je aan lichaamsbeweging doet, maakt je lijf eerst iets meer vrije radicalen aan. Maar deze kortetermijnrespons zorgt voor een gezonde tegenrespons: je lijf produceert meer antioxidanten. En daarvan kun je er niet genoeg hebben.
2. Bewegen heeft een gunstig effect op je huid
Als je regelmatig beweegt produceren de cellen in je bijnieren minder van het beruchte stresshormoon cortisol. En dat is goed nieuws voor alle ijdeltuiten van deze wereld want een teveel aan cortisol ondermijnt de aanmaak van collageen en elastine. Dit zijn eiwitten in spieren en bindweefsel die essentieel zijn voor een stevige huid. Ze houden je huid veerkrachtig. Je kunt het vergelijken met hoe je matras terugveert als je erop gelegen hebt. Zo werkt een gezonde huid ook. Maar als het collageen en de elastine in je huid beschadigd zijn, verliest je huid haar stevigheid. Net als ingezakte matras.
3. Bewegen gaat ontstekingen tegen en versterkt je immuunsysteem
Mensen die regelmatig bewegen hebben minder cytokines in hun bloed. Dit zijn moleculen die ontstekingen razendsnel in je lijf kunnen verspreiden. Hoe minder cytokines, hoe minder vaak je immuunsysteem wordt uitgedaagd. Je weerstand kan hierdoor op volle kracht functioneren. En door een verhoogde weerstand vermindert de kans dat je ziek wordt.
Meest heilzaam
Na het lezen van dit artikel ben je vast benieuwd welke vorm van beweging dan het meest heilzaam is als het gaat om je gezondheid en de veroudering van je cellen. Volgens Blackburn en Epel is het verstandig om je niet te beperken tot één type workout. Je hebt het meeste baat bij een combinatie van:
1. Gematigde aerobe duurtraining (ofwel 3 x per week 45 minuten flink doorwandelen, liefst in de buitenlucht)
2. Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT)
3. Krachttraining (2 tot 3 keer per week)