Het is nu zo’n 3 maanden geleden dat ik mijn cappuccino mét cafeïne heb ingeruild voor de cafeïnevrije variant. Ik wilde af van het opgejaagde gevoel dat ik kon hebben nadat ik 2 dubbele cappuccino’s (dus 4 espresso shots in totaal) achterover had geslagen. En wat blijkt? Mijn energielevel is gedurende de dag constanter, ik ben minder trillerig en helderder in mijn hoofd. Hoogste tijd om een antwoord te formuleren op de vraag of decaf koffie een gezond alternatief is voor koffie met cafeïne. Orthomoleculair therapeut Stefanie Klaver praat je bij.
Dit is wat 3 maanden decaf koffie drinken met je lichaam doet
Om te begrijpen wat een gewoon kopje koffie met je doet, moet je eerst weten wat cafeïne is. In pure vorm is cafeïne een wit, nogal bitter stofje dat in zo’n 60 planten voorkomt. Eén van die planten is de koffiestruik. Cafeïne heeft een stimulerende werking en wordt razend snel opgenomen in je bloed. Een paar minuten na je eerste slok raast ongeveer de helft van de cafeïne al door je bloedbaan.
Toxische stof
Het effect van een kop koffie is het grootst na zo’n 1,5 uur. Omdat je lichaam cafeïne ziet als een toxische stof wil het er zo snel mogelijk vanaf. Je lever is verantwoordelijk voor de verdediging van je lichaam. Dit orgaan zorgt er voor dat de cafeïne wordt afgebroken. Zo’n vier uur na consumptie is ongeveer de helft van de cafeïne uit je lichaam verdwenen…
Een orthomoleculaire visie op cafeïne
Eén van de meest gestelde vragen die orthomoleculair therapeut Stefanie Klaver van gezondheidsinstituut Klaever Health krijgt van haar cliënten is: ‘Mag koffie’? Haar antwoord daarop is 9 van de 10 keer: ‘Van mij wel! Maar weet dat je lichaam zelf heel goed aangeeft of de koffie wel of niet goed valt en na hoeveel espresso shots je trillerig begint te worden.’ Cafeïnevrije koffie lijkt haar opmars te maken. Het is een uitkomst voor mensen die graag koffie drinken, maar de negatieve effecten van de cafeïne niet willen ervaren. Nieuwsgierig als ik ben ging ik over de decaf koffie trend in gesprek met Stefanie.
Wat is cafeïne precies en waar zit het in?
Stefanie: ‘Cafeïne is in zijn puurste vorm een wit, plantaardige stofje. Interessant feit: in de plant heeft cafeïne een beschermende functie en kan het insecten die de plant zouden willen aanvreten verlammen. Dat cafeïne in koffiebonen zit weten we allemaal. Maar wist je dat cacao, theebladeren, kolanoten en guarana ook cafeïne bevatten?’
Wat zijn de voordelen en nadelen van cafeïne?
Stefanie: ‘Cafeïne heeft een stimulerende werking op je energieniveau, vetverbranding en concentratievermogen. Daarbij bevat cafeïne krachtige antioxidanten die een beschermende werking hebben op je systeem. Naast deze positieve effecten hangen er voor sommige mensen vooral nadelen aan het binnenkrijgen van cafeïne. Zo zou cafeïne hartkloppingen, een gevoel van angst, onrust, slapeloosheid en trillingen kunnen veroorzaken. Kortom, voor de een heeft het drinken van koffie met cafeïne voordelen, voor de ander juist niet. Dit is helemaal afhankelijk van hoe jouw systeem op cafeïne reageert en de omstandigheden waarin jij je bevindt’.
Is decaf koffie de uitkomst?
Stefanie: ‘Laten we beginnen met het feit dat ‘cafeïnevrije’ koffie eigenlijk niet echt cafeïnevrij is. Koffie kan namelijk nooit volledig cafeïnevrij gemaakt worden. Decaf is een betere omschrijving. In een kopje decaf blijft namelijk zo’n 3 mg cafeïne achter. Dit is een heel stuk minder dan de normale 85 mg per kopje, maar cafeïne vrij is het niet. Voor mensen die van koffie houden maar klachten ervaren bij het binnenkrijgen van de cafeïne (zoals eerder omschreven), is decaf een passend alternatief. Bijkomend voordeel is dat ook decaf koffie rijk is aan de eerder genoemde antioxidanten die ‘gewone’ koffie bevat. Deze gaan namelijk niet verloren in het proces. De overstap van koffie met cafeïne naar decaf kan klachten zoals hoofdpijn met zich meebrengen. Laat je vooral niet ontmoedigen, de klachten zullen naar verloop van tijd verdwijnen’.
Wanneer raad je aan om decaf koffie te drinken?
Stefanie: ‘Decaf is aan te raden bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Een belangrijk punt is dat cafeïne de cortisolproductie stimuleert. Voor mensen die zich al gejaagd en onrustig voelen (een gevoel dat wordt veroorzaakt door een verhoogde cortisol productie onder invloed van stress) raad ik cafeïne sterk af. Ook adviseer ik vrouwen die zwanger zijn voor decaf te kiezen’.
Tip van de redactie: decaf koffiecups van De Koffie Jongens
Heerlijke biologisch afbreekbare koffiecups.
MEER INFORMATIEMeer lezen?
Koffie & Ayurveda: dit zijn 7 Ayurvedische eyeopeners voor coffee lovers
Cortisol en koffie: dus dit gebeurt er allemaal in je lijf na de eerste slok…
Bulletproof Coffee: vetverbrandende koffie hype uit de VS
Cortisol: 5 tips om dit stresshormoon direct te verlagen– Koffie drinken en je spirituele ontwikkeling