Keelpijn is een typische winterkwaal waar je je knap beroerd door kunt voelen. Je kunt de pijn verzachten met zuigtabletten en dropjes, maar daar los je uiteindelijk niks mee op. Slimmer is om te kijken wat Moeder Natuur te bieden heeft. Er zijn namelijk geneeskrachtige planten die niet alleen verzachten, maar ook ontstekingen remmen en je weerstand versterken. Als je jezelf dan ook nog wat meer rust gunt, ben je binnen mum van tijd verlost van je keelpijn.
Keelpijn? Deze 3 geneeskrachtige planten brengen verlichting
Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar gaat in de meeste gevallen hand in hand met een virus: het verkoudheidsvirus of het griepvirus. Als er sprake is van een virusinfectie, is keelpijn besmettelijk via druppeltjes speeksel in de lucht die vrijkomen als je praat of hoest. Als keelpijn wordt veroorzaakt door een verkoudheid is de pijn meestal mild en binnen enkele dagen weer verdwenen. Vaak komt de keelpijn al opzetten voordat je je verkouden voelt en begin je niet veel later met snotteren. Keelpijn kan echter ook worden veroorzaakt door het griepvirus. Anders dan bij verkoudheid gaat de keelpijn meestal niet vooraf aan de griep, maar ontstaat deze nadat andere symptomen zoals koorts, hoofdpijn en algehele malaise al merkbaar zijn.
Geneeskrachtige planten en keelpijn
Hoewel keelpijn in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnt, zijn er manieren om de pijn te verzachten. Op een dropje of pastille zuigen ligt voor de hand, maar daarmee los je niks op en krijg je bovendien een hoop suiker en chemische stofjes binnen. Slimmer is om te kijken wat de natuur te bieden heeft. Vóór de komst van synthetische medicijnen, vertrouwden we blind op planten om gezond te blijven en te genezen. Sterker nog: tot aan het begin van de negentiende eeuw waren vrijwel alle geneesmiddelen van plantaardige oorsprong. Er is dan ook een schat aan informatie over de geneeskrachtige eigenschappen van planten. Je medicijnkastje verruilen voor een moestuintje is dus lang geen gek idee. De mentale switch die je daarvoor zult moeten maken is dat je gaat vertrouwen op het zelfgenezend vermogen van je lichaam én de healing power van planten. In het geval van keelpijn zijn oregano (wilde marjolein), rozenbottel en salie je beste vrienden.
1. Oregano (wilde marjolein)
Oregano is een groen kruid dat oorspronkelijk uit Noord-Europa komt en in de winter goed verkrijgbaar is. Oregano bevat veel essentiële oliën die niet alleen lekker ruiken, maar ook een anti-bateriële en antivirale werking hebben. De werkzame stoffen in deze essentiële oliën kunnen de celmembraan binnen dringen en de stofwisseling in de cel beïnvloeden. Bacteriën en virussen kunnen op deze manier onschadelijk gemaakt worden. Oregano vermindert dus daadwerkelijk ontstekingen waardoor keelpijn sneller verdwijnt. Het is daarvoor belangrijk dat de werkzame stoffen in direct contact komen met je keel. De makkelijkste manier is oregano thee maken. Je kunt deze thee drinken of er mee gorgelen. Trek een kop thee van 3 eetlepels gedroogde oregano of 2 eetlepels verse oregano en dek de hete thee 15 minuten af, bijvoorbeeld met een bord. Drink de thee vervolgens op, eventueel gezoet met een klein beetje honing.
2. Rozenbottel
Rozenbottels zijn de vlezige vruchten van rozen. Ze zitten tjokvol vitamine C. De siroop van rozenbottel werd tijdens de oorlogsjaren aan de kinderen gegeven vanwege het hoge vitamine C-gehalte. Een beker met 30 bessen bevat evenveel vitamine C als 40 sinaasappels. Dit maakt rozenbottel tot een perfecte weerstandsverbeteraar die het genezingsproces van een zere keel bevordert. Rozenbottel thee zetten is eenvoudig. Snijd 2 of 3 gedroogde rozenbottels klein en giet er heet water overheen. Je kunt rozenbottel thee op smaak brengen met een schijfje citroen of een beetje honing. Rozenbottel thee in zakjes kopen kan natuurlijk ook.
3. Salie
Salie komt van het Latijnse werkwoord ‘salvere’ wat ‘behandelen’ of ‘redden’ betekent. Volgens de oude Grieken en Romeinen was salie één van de meest geneeskrachtige planten op de planeet. In elke Middeleeuwse kloostertuin had het plantje dan ook een prominente plek. Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Het is net als knoflook slijmoplossend en werkt verzachtend bij keelpijn.