JOMO (Joy Of Missing Out): een vurig pleidooi voor een lekker saai leven

Heart + Soul
Joy of Missing out
Natalja De Vos

Natalja De Vos
07.11.2018

Er zijn tegenwoordig zowel on- als offline zoveel dingen te beleven, dat de angst om iets te missen je volledig kan overnemen. Hier is zelfs een begrip voor: FOMO (Fear Of Missing Out). Gelukkig is er een tegengeluid waar wij heel blij van worden, dat is JOMO (Joy Of Missing Out). Genieten in het hier en nu. Zónder je druk te hoeven maken welke feestjes, instagram updates of net gelanceerde fashion items je mist. Zo heb je meer oog voor de dingen om je heen en ben je vrij van een mind die je telkens naar een volgende bestemming dirigeert, weg van uit het nu.

JOMO (Joy Of Missing Out): een vurig pleidooi voor een lekker saai leven

FOMO – Fear Of Missing Out – is inmiddels een ingeburgerd begrip. De angst om iets te missen is bijna normaal geworden in onze 24/7/365-maatschappij waarbij alles draait om ervaring. Heb je vaak last van FOMO? Dan ben je waarschijnlijk een zogehete maximizer: iemand die álles uit het leven willen halen. Hierdoor vind je keuzes maken erg lastig. Want stel je voor dat je een keus hebt gemaakt die jou niet het maximale geluk oplevert… Stress!

Geobsedeerd door geluk

FOMO hangt sterk samen met onze huidige tijdsgeest. We leven namelijk in een tijd waar alles fantastisch is. Dat noemt psychiater Dirk de Wachter ‘de ziekte van deze tijd’. Hij stelt: ‘We zijn geobsedeerd door geluk. En dat lijkt me een vergissing.’ Onze obsessie met het maakbare geluk voedt de angst om iets te missen. Maar aan elk begrip zijn er positieve en negatieve kanten. Wanneer je last hebt van FOMO betekent dit dat je nieuwsgierig bent en gedreven om je te ontwikkelen op een breed vlak. Het is belangrijk – vooral voor jezelf  – om de balans te vinden. En dat kan door wat meer JOMO – Joy of Missing Out –  aan je leven toe te voegen. Kijk niet naar wat je allemaal mist, maar kijk naar de mogelijkheden. Een lekker saai leven is zo gek nog niet. Minder prikkels, meer kwaliteit en jij bepaalt met wie je tijd wilt doorbrengen. En met wie niet. Het is een groot geluk als je tijd alleen kunt doorbrengen zonder angstig te worden voor hetgeen je mogelijk mist.

4 tips voor meer Joy Of Missing Out

Door Joy Of Missing Out ontstaat er rust en ruimte voor jezelf.  Maar hoe geniet je bewust van dingen die je mist? Simpel. Door je minder te focussen op hetgeen je mist en meer oog te hebben voor de positieve effecten van wat je nu aan het doen bent. Deze tips helpen je op weg.

1. Als je iedere dag vijf tot tien minuten mediteert, merk je al veel verschil in het dagelijks leven. Je wordt positiever en gaat intenser genieten van het leven zonder eraan te hechten, terwijl je negatieve gebeurtenissen makkelijker kunt accepteren en kunt laten gaan.

2. Neem je telefoon niet mee naar het toilet. Zo kun je lekker filosoferen op de WC over belangrijke levensvragen. Of vraag jezelf af: Wat zou ik vandaag doen als ik geen verplichtingen had? En “wat zou ik vandaag het liefst met mijn tijd willen doen als álles mogelijk was?”

3. Zet alle push-notificaties uit op je telefoon. Pas wanneer er zelf voor kiest om je telefoon op te pakken en de app te openen, krijg je alle meldingen te zien. Op die manier word je minder getriggerd om telkens wanneer er een melding binnenkomt naar je telefoon te grijpen.

4. Dagdromen bevordert je creativiteit. Creëer daarom wat rustmomenten gedurende de dag om deze energie te laten stromen. Zo krijg je van relaxed voor je uit staren nog briljante ideeën ook en heb je daarna tijdens het werk je focus weer terug.

Technologie promoot JOMO

Je verwacht het niet maar ook de technologie ondersteunt JOMO. Met het nieuwe besturingssysteem introduceert Apple bijvoorbeeld ‘schermtijd’. Een optie waarbij je helemaal zelf bepaalt hoeveel tijd je op je iPhone besteedt. Android heeft een optie ingebouwd waarmee ouders een tijdslimiet kunnen instellen op de smartphone van hun kinderen. Daarnaast neemt social media ook zijn verantwoordelijkheid. Instagram pleit met haar nieuwste update voor een bewuster gebruik van je smartphone. Je krijgt een melding wanneer je helemaal up to date bent na 5 minuten scrollen en je al het relevante nieuws tot je hebt genomen. Zo kun je de app vervolgens met een gerust hart afsluiten. En wist je dat Netflix je favoriete serie bruut op ‘pauze’ zet als je te lang aan het serie-bingen bent? Ook op YouTube kun je tegenwoordig een herinnering instellen voor het inlassen van een pauze. Gelukkig vinden we langzaam een balans tussen de kracht van technologie en de valkuilen er van. Want let’s face it; zonder technologie was Holistik er ook niet geweest.

Beeld: SUITE702

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen