Essentiële citrusolïen: zo boosten ze jouw (mentale) gezondheid in het najaar

Body
citrus
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
24.09.2022

Essentiële oliën hebben meer impact op je mentale en fysieke toestand dan je misschien denkt. De plek in je hersenen die alle binnenkomende geuren registreert staat in directe verbinding met de hypothalamus en je autonome zenuwstelstel. Via deze ‘snelweg’ zijn geuren (in)direct betrokken bij allerlei processen in je lijf. Van je ademhaling en de snelheid van je hartslag tot de productie van hormonen, darmperistaltiek en zelfs hongergevoel. De herfst is het perfecte seizoen om te experimenteren met essentiële citrusoliën. Hieronder lichten we de heilzame werking van 4 citrusaroma’s uit. 

Dit is het opwekkende effect van citrusgeuren op je (mentale) gezondheid

Essentiële oliën zijn de geurige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. Planten produceren deze bestanddelen als feromonen. Dit zijn moleculen waarmee soortgenoten al geurend communiceren om bepaalde insecten aan te trekken (of juist af te stoten). De hoeveelheid essentiële olie die een plant produceert verschilt. Zo heb je voor één liter essentiële rozenolie 4.000 kilo rozenblaadjes nodig en voor één liter lavendelolie 150 kilo bloeiende lavendeltoppen. Dan snap je gelijk hoeveel plant power er in een klein flesje schuil gaat.

De heilzame werking van citrusaroma’s

Nu de herfst is begonnen lichten we graag de heilzame werking van frisse citrusaroma’s uit. Essentiële citrusoliën worden vrijwel allemaal gewonnen uit de schil van citrusvruchten. Neem eens een (biologische) citroen en schil met een dunschiller een stukje van de schil af. Wanneer je het schilletje tegen het licht houdt zie je ronde partikeltjes die de essentiële olie bevatten. Het pellen en persen van citrusfruit brengt direct een fijne geursensatie teweeg die positief inwerkt op de geest. Citrusoliën maken niet alleen direct vrolijk en zonnig, maar zijn ook nog eens goed voor je algehele gezondheid. Ze ondersteunen je immuunsysteem, helpen de spijsvertering in balans te brengen, stressgevoelens te bestrijden en de concentratie te bevorderen.

Citroen olie

Deze 100% pure en natuurlijke essentiële citroen olie is koud geperst uit de schillen van biologische citroenen uit Italië en Spanje. Citroen staat bekend om zijn krachtige zuiverende werking, zowel in- als uitwendig. Verstuiven van citroenolie werkt zowel verfrissend als reinigend en is ook nog eens goed voor de concentratie. Het innemen van deze essentiële olie ondersteunt de natuurlijke weerstand en bevordert de spijsvertering en inwendige zuivering.

Groene Mandarijn

Deze mandarijn olie is koud geperst uit de schillen van biologische groene mandarijnen uit Italië en Brazilië. Groene mandarijn verkwikt de geest en helpt je mentaal in balans te komen. Het is een harmoniserende essentiële olie die ontspant in stresssituaties en die je helpt in slaap te komen. Bij verstuiving verfrist en zuivert de olie de lucht en bij inwendig gebruik bevordert ‘ie de spijsvertering.

Grapefruit (pompelmoes)

citrus olie

Deze essentiële grapefruit olie is koud geperst uit de schillen van biologische grapefruits die worden geteeld in Israël, Zuid Afrika en de Verenigde Staten. Grapefruit is een krachtige olie die geliefd is vanwege het bitterzoete, subtiele aroma. Het werkt rustgevend en heeft een positieve invloed op het humeur, zowel bij inname als bij verstuiving. Bij verstuiving verdrijft het aroma onaangename geurtjes en verfrist het de lucht in leefruimtes. Een massage met een mengsel van zoete amandelolie met grapefruit essentiële olie zuivert de huid en maakt deze glad. Bovendien helpt deze olie bij het bestrijden van cellulite.

Sinaasappel

Deze 100% pure en natuurlijke sinaasappel essentiële olie is koud geperst uit de schillen van biologische sinaasappels geteeld in Italië en Zuid Amerika. Het levendige en fruitige aroma van sinaasappel bevordert de eetlust, zuivert de lucht en verfrist je leefruimte. Zoals de meeste citrusoliën heeft ook sinaasappelolie een positieve invloed op je humeur en stresslevels. Verstuiving brengt de zon en een positieve stemming in huis, en ondersteunt de gezonde nachtrust.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.