Volgens relatietherapeut Esther Perel zou erotiek een vast onderdeel moeten zijn van goed voor jezelf zorgen. Je sensuele energie is namelijk in de eerste plaats een blauwdruk van jezelf. En het zegt meer over je dan je misschien zou denken. Hoogste tijd om beter naar deze fluisterstem te gaan luisteren. Dit is hoe je dat doet…
Esther Perel: waarom je sensuele energie een graadmeter is van hoe het met je gaat
Volgens Esther Perel heeft erotiek lang niet altijd iets met seks te maken. Het is ook niet iets wat alleen maar tussen twee mensen kan ontstaan. Sterker nog, al je erotische ervaringen beginnen in de eerste plaats binnenin jezelf. Als jij ‘uit’ staat kan er nog zo veel om je heen gebeuren, je sensuele energie gaat niet écht stromen. Jouw ‘innerlijke erotische’ landschap, zoals Esther Perel het noemt, wordt beïnvloed door alle aspecten van je leven. Het wordt gevormd door gedachten, emoties, impulsen, verlangens en herinneringen (ook de traumatische en verdrietige). Erotiek is ‘seksualiteit getransformeerd door de menselijke verbeelding’, een bijzondere blauwdruk van jouw zelf.
Erotische energie activeren
Deze gelaagde visie op erotiek lijkt misschien ongrijpbaar, maar kan volgens Esther Perel juist heel empowering zijn. In haar praktijk ziet ze vaak mensen die de verbinding met hun sensualiteit verloren zijn. Als gevolg voelen ze zich lusteloos en/of is de seks met hun partner minder prikkelend. In dat laatste geval is het verleidelijk om gefixeerd te raken op wat je van elkaar verwacht. Dit is wat jij moet doen om mij weer opgewonden te maken. Maar opwinding is niet iets wat zomaar uit de lucht komt vallen, en al helemaal niet iets waar je een ander voor nodig hebt. Er is van alles wat je zelf kunt doen om weer ‘aan’ te gaan staan, voor jezelf én voor je partner. Of je seksleven nu in slaap is gesukkeld of je gewoon benieuwd bent welke geheimen je erotische energie over jezelf kan onthullen. Tijd dus om erotiek aan je selfcare gereedschapskist toe te voegen.
I turn myself on when…
Met nieuwsgierigheid en geduld kom je een heel eind. Volgens Perel is het in de eerste instantie belangrijk om jezelf heel veel vragen te stellen. En leg je innerlijke criticus daarbij vooral even het zwijgen op: je erotische energie kan niet stromen als ze veroordeeld wordt. Begin je zelfonderzoek door de volgende twee zinnen af te maken: I turn myself on when… en I turn myself off when… Met andere woorden: wanneer voel jij je het meest sensueel en wanneer het minst? Waarschijnlijk zullen je aanvullingen op deze zinnen trouwens bewijzen dat erotiek vaak weinig met seks te maken heeft. We gaan ‘aan’ staan van dingen die ons met ons lichaam verbinden en energie geven. Denk aan dansen, douchen en in de natuur zijn. Wat je ‘uit’ zet? Wat dacht je van overwerken, kids die weigeren te gaan slapen, of een week lang kant-en-klare maaltijden eten?
Wek je zintuigen
Vervolgens kun je nog specifieker worden. Je wilt niet alleen weten wanneer je je sensueel voelt, maar je lichaam in het algemeen beter leren kennen. Deze vragen van Esther kun je daarvoor gebruiken:
- Welke temperatuur vind je het fijnst, binnen en buiten?
- Hoe reageer je op zon, wind, lucht?
- Hoe was je jezelf in de douche? Gehaast of zorgvuldig? Wat voor gedachten over je lichaam komen er omhoog?
- Wanneer je koffie of thee drinkt, giet je je mok dan in één slok naar binnen of koester je alle slokjes?
- Ben je gevoelig voor kleding, aanraking van anderen, verzorgingsproducten?
- Welk zintuig staat het meeste ‘aan’ als jij seks hebt?
- Welk zintuig staat in jouw dagelijkse leven vaak ‘uit’ of vergeet je soms?
Vervolgens kun je natuurlijk overgaan tot actie. Maak meer tijd voor de dingen die jou ‘aan’ zetten. Dans, masseer jezelf, wees creatief, beweeg meer, eet gezonder. Doe meer moeite om het je lichaam naar haar zin te maken. Ook als je voornamelijk in je hoofd bezig bent, tijdens je werk bijvoorbeeld. Verzin rituelen voor jezelf die jou in contact brengen met je sensualiteit. Een simpele oefening die Perel aanraadt is om je vingers zo langzaam mogelijk van je elleboog tot je pols te laten wandelen. En dan nóg langzamer. Probeer hetzelfde op je benen of buik. Misschien wil je wel een tripje maken in de wereld van neotantra.
Kwetsbaarheid
Erotiek is dus onlosmakelijk verbonden met kwetsbaarheid. Het vermogen om helemaal aanwezig te zijn in je lichaam, je verlangens en je turn-offs. Als je single bent, zie erotische selfcare dan als een avontuurlijk reisje naar meer vervulling in je leven. Heb je een partner? Hoe mooi is het dan om los van elkaar de verbinding met je eigen lichaam te versterken? Om vervolgens vanuit kwetsbaarheid jullie bevindingen te delen en er samen mee aan de slag te gaan.
Tantra & sexual wellbeing e-book
Leer hoe je jouw lichaam op een liefdevolle manier gebruikt als instrument voor spirituele, seksuele en persoonlijke groei.Bestel e-book voor €9,95
Bron: estherperel.com
Meer lezen van Esther Perel?
Esther Perel: dit is hoe jij en je partner het meeste uit jullie voorspel halen
Esther Perel: met deze gouden tips haal je het meeste uit een eerste date
Esther Perel: zó belangrijk zijn rituelen voor een liefdevolle relatie