Esther Perel: met deze gouden tips haal je het meeste uit een eerste date

Heart + Soul
esther perel eerste date

Nathalie Meertens
15.11.2022

Een eerste date kan soms een beetje voelen als een (ongemakkelijk) interview, waarin je een mentale checklist afloopt. Vooral als je er al heel wat afspraakjes op hebt zitten, of bijvoorbeeld al een huwelijk en scheiding hebt meegemaakt. Je wilt geen tijd verliezen en zo snel mogelijk zien of iemand bij je past of niet. Maar als je efficiëntie en productiviteit boven nieuwsgierigheid zet, kan die eerste date moeilijk meer prikkelend worden dan een sollicitatiegesprek. Wereldberoemde relatietherapeute Esther Perel weet – natuurlijk – raad. Zo haal je het meeste uit je dates.

Esther Perel: met deze gouden tips haal je het meeste uit een eerste date

Als je op een eerste date gaat, heb je dan de neiging om meer te praten of meer te luisteren? Betrap je jezelf er soms op dat je je CV zo ongeveer afgaat? Op welke onderwerpen focus jij je meestal in het gesprek, en waarom? Welke onderwerpen vermijd je, en waarom? Deze vragen eerlijk voor jezelf beantwoorden is een betere voorbereiding voor een eerste date dan een beauty routine ooit kan zijn. Het geeft je de kans met meer bewustzijn en zachtheid een interactie in te gaan.

Nieuwsgierigheid

Zie een date niet als een gelegenheid om iemand te beoordelen, maar als een kans om over jezelf én over de ander te leren. Als je merkt dat iemand niet aan jouw eisen voldoet, sluit je dan niet af, maar word juist eens nieuwsgieriger. Misschien heeft deze persoon wel iets geweldigs te bieden waar jij nog nooit aan hebt gedacht. Als het niks wordt, heb je in ieder geval iets over iemand geleerd en geoefend met het openen van je houding. Zo kan een date eigenlijk niet zinloos zijn.

Holistik Talk - 10 december

Van single naar samen

Verlang je naar een relatie? Op 10 december 2022 wijzen relatietherapeut Toña Wong Chung en Holistik hoofdredacteur Karlijn Visser je de weg.

Reserveer ticket & Goodiebag Alex van Galen

Samen reflecteren op de date

Esther Perel raadt ook aan om in een eerste date op een kwetsbare manier te reflecteren op date-dynamieken. Stel elkaar de volgende vragen:

  • Wat is je favoriete onderwerp om vragen over te beantwoorden op een eerste date?
  • Welke vragen zou je me willen stellen maar durf je niet uit te spreken?
  • Wat aan jou verrast mensen vaak als ze erover horen?
  • Wat is je minst favoriete deel van daten?
  • Waar hoop jij op als je op date gaat?
  • Hoe vind je het tot nu toe gaan?

Wat een verademing om samen openlijk deze onderwerpen te kunnen bespreken in plaats van als vanzelf verstrikt te raken in ongeschreven regels en verwachtingen.

Het spel van verleiding

Als jullie een match ervaren op de eerste date, voelt die juist vaak zo intens omdat jullie elkaar nog niet goed kennen, zegt Esther. ‘Desire needs mystery and, in the beginning, everything is mysterious. There is so much depth to be discovered. And that process of discovery can be intoxicating.‘ Speel met de kunst van verleiding in dit stadium. Verleiding biedt een kans om de grenzen van elkaars werelden, verhalen, fantasieën en verlangens te leren kennen. Dit spel is op zich al een rijk leerproces, wat er ook uit zal vloeien. Als het goed voelt, kun je je date de volgende vragen stellen:

  • Wat is jouw idee van een perfecte romantische avond?
  • Wat is een aspect van seksualiteit dat mysterieus voelt voor jou?
  • Wat is de raarste plek waar je ooit seks hebt gehad?
  • Welk niet-seksueel ding voelt seksueel voor jou?

Follow up

Tenslotte is het belangrijk om te communiceren ná de date. Heb je het fijn gehad en wil je de ander nog eens zien? Zeg dat dan duidelijk, en benoem misschien eens wat je precies zo leuk vond aan de ander en jullie date. Als je het bij deze ene afspraak wilt laten, wees daar dan ook duidelijk over. Je hoeft geen smoesje te verzinnen of per se een verklaring te geven. Esther Perel: ‘Ultimately, there is nothing you can say that makes rejecting someone or being rejected any easier, but you can communicate in a way that doesn’t make the other person feel devalued or dismissed. And if we find ourselves on the receiving end of one a message like this, it’s okay. If we are willing to keep putting ourselves out there, there will always be more people to learn about who want to learn about us.

Holistik Talk - 10 december

Van single naar samen

Verlang je naar een relatie? Op 10 december 2022 wijzen relatietherapeut Toña Wong Chung en Holistik hoofdredacteur Karlijn Visser je de weg.

Reserveer ticket & Goodiebag Alex van Galen

Meer lezen over Esther Perel

Esther Perel over monogamie & de ‘schaduw van de derde’: zó omarm je de uitdaging
Zó zet jij je 5 zintuigen in om een erotisch leven te leiden (samen met je partner)
Déze 6 bouwstenen houden een langdurige relatie gezond en bevredigend
Waarom je sensuele energie een graadmeter is van hoe het met je gaat 
Dit is hoe jij en je partner het meeste uit jullie voorspel halen
Déze rituelen houden jullie relatie in alle fasen betekenisvol
Dit is vaak de échte oorzaak van ruzie met je partner
Deze 7 werkwoorden vertellen jou hoe je liefhebt (én hoe het nog beter kan)
Waarom ontrouw niet het einde van je relatie hoeft te betekenen
Zó maak je ruimte voor erotiek in een druk (gezins-)leven
Op zoek naar een partner? Laat déze 5 mythes over daten dan vooral los

Bron: estherperel.com/blog

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.