Water drinken. Doe jij het wel voldoende?

Food
karlijn visser

Karlijn Visser
11.04.2016

Evelyn en ik volgen momenteel een voedingscursus. Waarom? Om uiteindelijk op basis van intuïtie en kennis ons persoonlijke voedingspatroon te ontdekken. Een onderwerp dat tijdens de cursus uitvoerig aan bod kwam was water drinken. Hoeveel water drink jij? Test met ons mee of je goed bezig bent. 

Drink jij genoeg water?

Van 13.00 uur tot 18.00 uur op een vrijdagmiddag overladen worden met info over voeding. We love it! Drs. Anna M. Kruyswijk van der Heijden is arts en oprichtster van Jouw Voeding. Ze geeft cursussen bij Healing Space en doet onderzoek naar voeding en gezondheid. Een super interessante dame dus. Iemand die zich niet laat meeslepen in hypes maar enkel iets zal beweren op basis van gedegen onderzoek in combinatie met gezond verstand. Eindelijk een rots in de branding in de wirwar aan informatie. Eén van de onderwerpen die Anna onlangs behandelde ging over het gebruik van water. Het drinken van water om specifiek te zijn.

Water drinken

Zoals ik eerder vertelde ben ik iemand van de extremen. Als ik ergens heb gehoord dat iets goed voor me is, wil ik er heel veel van. Maar helaas. Met alles waar ‘te’ voor staat werk je je lichaam uiteindelijk tegen. Met water is dat net zo. ‘Drink je 20 liter per dag, dan vergiftig je het lichaam en is het snel afgelopen’ vertelt Anna. Maar hoe weet ik dan hoeveel water per dag nodig is voor mijn lichaam? ‘Daar heb ik een formule voor. Reken 30 ml water per dag per kilo lichaamsgewicht’. Even snel omgerekend. Ik weeg 60 kg. 0,030 x 60 = 1,8 liter water. Oeps. Na een dag bijhouden wat ik drink kom ik toch wel uit op zo’n 3,5 liter. Wat gaat er zoal aan vocht door mijn systeem? Ik denk 1,5 water, 0,3 liter koffie en 1,5 liter thee. Eigenlijk kan ik me dus niet langer dan een half uur uit de buurt van een wc bevinden. Niet handig.

Huidplooi test

Anna test bij alle cursisten hoe het zit met de hydratatie. Ze pakt een huidplooi vast op de bovenkant van de rechterhand. ‘Als het vel snel strak trekt na het loslaten van de huid drink je voldoende. Blijft de plooi staan raad ik aan meer water te drinken’. Leuke tip en makkelijk toepasbaar. Wat hydratatie betreft zit het bij mij snor. Met dagelijks 3,5 liter water drinken in combinatie met een halve tube handcrème per week kom je met deze meting een heel eind. Ook maakt Anna onderscheid tussen het drinken van thee en puur water. ‘Kruiden- of groene thee is water met daaraan kruiden toegevoegd. Deze kruiden hebben een specifieke werking op het lichaam. Vandaar dat je het drinken van water niet kunt vervangen door thee. Dat kan voor de helft’.

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook vooral dit artikel over hoe water kan werken als medicijn.

Volgende week geeft Anna advies over wat de beste momenten zijn om te drinken en op welke temperatuur. Wil jij ook meer leren over holistisch eten? Check jouwvoeding.com of ga naar healingspace.nl voor het cursusaanbod. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link