BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Ajna chakra of derde oog: toegangspoort tot jouw innerlijke wijsheid

Heart + Soul
chakra
nathalie meertens

Nathalie Meertens
31.10.2019

In de ideale wereld staan alle chakra’s open en wisselen ze continu waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen (je aura). Elke chakra heeft daarbij een eigen functie. Om die functies goed te kunnen blijven vervullen, is het belangrijk aandacht aan je chakra’s te geven. Zo spoor je blokkades op tijd op en voorkom je dat ze jouw gezondheid ondermijnen. Deze week vertellen we je over het zesde chakra, het Ajna chakra. Dit chakra wordt ook wel je derde oog genoemd. Het vertegenwoordigt een hoger niveau van bewustzijn, of zesde zintuig.

Ajna chakra of derde oog: toegangspoort tot jouw  innerlijke wijsheid

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Zie het als een trechtervormig energiecentrum. De onderste drie in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. De energiebalans in je chakra’s is bepalend voor hoe jij je voelt. Deze balans is van invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.

AJNA CHAKRA OF DERDE OOGchakra emotie blokkade

Het Ajna chakra bevindt zich in het midden van je voorhoofd, net boven het puntje tussen je wenkbrauwen. Het is verbonden met de kleur paars en met het element licht. Het wordt geassocieerd met intuïtie en diep, spiritueel inzicht. Als je derde oog goed open staat, sta je in verbinding met je onderbuikgevoel, ben je ruimdenkend en werken je cognitieve functies goed. Je weet waar je naartoe wilt: je ziet dingen letterlijk voor je en kunt ze zo makkelijker manifesteren. Als je (belangrijke) beslissingen moet nemen, kun je goed vertrouwen op je gevoel, je innerlijke wijsheid.

Pijnappelklier

Het Ajna chakra is verbonden aan de pijnappelklier. Dit hormoon producerende kliertje bevindt zich midden in je hersenen en is qua grootte vergelijkbaar met een doperwt. Dat de pijnappelklier klein is, betekent niet dat dit regelorgaantje niet belangrijk is. Onder invloed van licht – dat de pijnappelklier via een impulsstroom vanuit je ogen bereikt – zet de klier de neurotransmitter serotonine om in het hormoon melatonine. En melatonine is wonderspul. Het is essentieel voor het functioneren van je biologische klok en maakt dat je lichaam ‘op tijd’ loopt met het ritme van dag en nacht. Het zorgt er bovendien voor dat we ontspannen en in een diepe slaap vallen. Daarnaast stuurt melatonine het herstel en de opbouw van het lichaam aan. Beter worden als je ziek bent, spieren bouwen en nog talloze andere herstelfuncties vinden in je slaap plaats, dánkzij melatonine.

BLOKKADES IN HET AJNA CHAKRA

Fysiek kan een blokkade in het derde oog zich manifesteren als hoofdpijn en problemen met de ogen. denk aan ontstekingen, trillingen en irritaties. Problemen met de holten, met name de voorhoofdholte, worden ook in verband gebracht met blokkades in het derde oog. Op mentaal gebied kun je erg dromerig en ‘wazig’ zijn. Ook kun je je moeilijk losmaken van je intellect, over-analyseer je alles en hebt moeite je goed te focussen. Je hebt de neiging het grotere plaatje uit het zicht te verliezen.

DERDE OOG OPENEN

Mediteren is veruit de krachtigste manier om je Ajna chakra in balans te brengen. Omdat je met meditaties je bewustzijnsniveau verhoogt, stimuleren ze eigenlijk altijd je derde oog. Wil je extra focus leggen op specifiek dit zesde chakra, ga dan voor inzichtmeditatie (Vipassana), of visualisatie-oefeningen om je intuïtie te versterken. Je kunt zelf visualiseren wat jij graag in je leven wilt manifesteren, maar je kunt ook geleide meditatie- en visualisatie-oefeningen doen zoals deze.

Candle gazing

Een andere vorm van meditatie die de balans in jouw Ajna chakra kan herstellen, is een candle gazing meditatie, waarbij je gedurende 10 tot 15 minuten naar een brandende kaars kijkt. Je knippert zo weinig mogelijk met je ogen; als je even weg moet kijken, sluit je je ogen wanneer je inademt en open je ze weer rustig als je uitademt. Het is normaal als je ogen gaan tranen, dit effect wordt als reinigend gezien voor je fysieke en spirituele zichtvermogen. Probeer alle gedachtes die opkomen rustig voorbij te laten gaan terwijl je geconcentreerd blijft op het kaarslicht.

Paarse voeding

Verder kun je de balans in je Ajna chakra herstellen door  donkerblauwe en paarse voeding te eten. Denk aan blauwe bessen, bramen, aubergines of pruimen. Yogahoudingen die je derde oog stimuleren zijn de Ardha Uttanasana (forward fold), Makarasana (dolfijnpose) en Balasana (child’s pose). Ten slotte kan het erg helend werken om je voorhoofd ter hoogte van je derde ook met cirkelbewegingen te masseren.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

INTERESSANTE AJNA FEITEN

Kleur: paars/indigo
Edelstenen: amethyst, lapis lazuli, lepidoliet, sodaliet en blauwe saffier
Frequentie: 963Hz
Element: alle elementen samen, licht
Affirmatie: ‘Ik bezit alle innerlijke wijsheid die ik nodig heb. Ik kan mijn eigen gids zijn. Ik weet wat ik wens en waar ik naartoe wil.’
Essentiële olie: deze harmoniseert je zesde chakra
Muziek: deze playlist kan je helpen bij het balanceren van je chakra’s

LAAD JE CHAKRA’S OP MET EEN CHAKRAMAT

root, chakra, wortelchakra, healthy line

Karlijn: ‘Tijdens de ‘In Goop Health’ summit waar Evelyn en ik afgelopen zomer waren, maakten we kennis met de bijzondere chakramatten van Healthy Line. Toen ik er ‘s middags op neer plofte om alle indrukken van die dag te verwerken, werd opstaan een opgave. De mat is namelijk volledig gevuld met healing crystals en geeft een speciaal soort warmte af.

Het doel van de kristallen, infraroodstraling én het gezonde pulserend elektromagnetisch veld dat de mat neerzet is het balanceren en reinigen van je chakra’s, gecombineerd met diepe ontspanning (super fijn om hier deze Yoga Nidra sessie op te doen). De intelligente mat verlicht spanning in je spieren, bevordert de bloedsomloop en geeft je een relaxt gevoel van top tot teen.

Je stelt zelf de temperatuur in. Je kunt ‘m zelfs gedurende de nacht gebruiken. Waarschuwing: misschien maakt ‘ie het je wel éxtra moeilijk om weer op te staan na je savasana of dutje. Omdat het herfst is en de kou en nattigheid toenemen, is deze mat geen overbodige luxe om op weg te kruipen. Note: het is geen goedkoop cadeautje voor jezelf, dat zeggen we er vast bij. Maar heb je hem eenmaal in huis (ook een aanrader voor reiki practicioners of andere vormen van therapeutisch energiewerk) dan heb je er heel lang plezier van.’

HEALTHY LINE CHAKRAMAT X HOLISTIK

Met code KVH10S krijg je 10% korting op een Healthy Line chakramat. Liever een extra cadeautje bij je bestelling? Voer code KVHFREEGIFT in bij het afrekenen en je ontvangt een gratis magnetische energy armband. Per order kun je één code gebruiken. Kijk hier om alle matten te bewonderen.

Meer lezen over chakra’s?

Sacraalchakra: zo open jij de bron van jouw creativiteit en sensualiteit
Wortelchakra: zo blijft deze chakra gezond en jij verbonden met de aarde
Je kruinchakra: de verbinding tussen jou en het grotere geheel
Hartchakra: jouw poort naar pure (zelf)liefde en oprechte verbinding
Keelchakra: zó communiceer jij zonder angst vanuit je authentieke zelf
Zo reinig je jouw 7 chakra’s met edelstenen
Dit is hoe je geblokkeerde chakra’s weer laat stromen met de juiste voeding

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.