December is begonnen! 5 gezonde tips voor de donkerste maand van het jaar

Heart + Soul
december balans

December is een maand die gemengde gevoelens kan oproepen. De natuur spoort je op allerlei manieren aan om naar binnen te keren en je leven klein en overzichtelijk te houden. Maar de kans is groot dat jouw sociale agenda de laatste weken van het jaar uitpuilt. In balans blijven kan dus een uitdaging zijn. Om te voorkomen dat je het jaar uitgeput en overprikkeld afsluit vind je hier 5 gezonde tips.

December is begonnen! 5 gezonde tips voor de donkerste maand van het jaar

De naam december komt van het Latijnse woord ‘decem’, dat tien betekent. Wist je dat december vroeger de 10e maand van het jaar was? De kalender begon toen in maart. Nadat januari en februari in de zevende eeuw voor Christus toegevoegd werden, werd december de twaalfde maand van het jaar. De naam van de maand is echter hetzelfde gebleven. Goed: je weet nu waarom december december heet, maar hoe voorkom je dat je de laatste weken van het jaar uitgeput en overprikkeld raakt? Wij hebben 5 gezonde tips voor je op een rijtje gezet.

5 tips om in balans te blijven in december

1. Druppel sinaasappelolie in je diffuser

december tips sinaasappelolie

Sinaasappelolie is een klassieker binnen de aromatherapie. Dat is niet voor niets want het is een krachtige olie. Om sinaasappelolie te krijgen, worden sinaasappelschillen koud geperst. Voor de productie van 1 liter heb je wel 200 kilo schillen nodig! Je snapt dus wel dat er enorm veel plant power in een klein flesje zit. De olie ruikt niet alleen lekker, maar werkt ook verwarmend. Sinaasappelolie wordt daarom als een voedende olie voor de ziel gezien. Dat maakt ‘m tot de perfecte olie om sombere stemmingen mee te verdrijven en een geborgen sfeer te creëren in de donkere decemberHier lees je hoe je essentiële sinaasappelolie kunt gebruiken.

2. Schrijf je dromen op

De nachten tussen Kerstavond (24 december) en Driekoningen (6 januari) worden ook wel de 12 Heilige Nachten genoemd. In deze periode is de sluier tussen hemel en aarde volgens oude natuurvolkeren het dunst. Dat geeft deze tijd van het jaar een magisch randje. Je kunt je sterker verbonden voelen met de kosmos. Daardoor zijn je dromen helderder en levendiger dan normaal. Ze zouden je zomaar eens inzichten kunnen brengen die van betekenis zijn voor het nieuwe jaar. Word je wakker met het gevoel dat je een reisje hebt gemaakt door de spirituele wereld? Schrijf je droom dan zeker op. Zo kun je er een aantal keer naar terugkeren om verschillende er lagen van betekenis in te ontdekken. Misschien herken je een van deze dromen wel.

3. Aloë Vera als beste vriend van je winterhuid

aloe vera

Je huid kan aardig van slag raken tijdens de winter. De lucht is een stuk kouder, je huid maakt minder talg aan en thuis droogt de verwarming de huid uit. Gelukkig zijn er planten die te hulp kunnen schieten als je last hebt van een gestresste winterhuid. Met stip op nummer één staat Aloë Vera. Waarom? Aloë Vera bevat onder andere humectanten, stofjes die vocht uit de omgeving aantrekken en vasthouden. Ook zit het plantje vol vitaminen, mineralen, aminozuren en polysachariden die de huidbarrièrre helpen versterken en deze beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

4. Durf het anders te doen

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar we willen je op het hart drukken dat je het in december anders mag doen. Anders dan de meesten, anders dan hoe je het voorheen deed. Geen zin in kerstdiners, feestjes, borrels, spelletjes, of cadeaus? Word je er eigenlijk heel ongelukkig van om met dat ene familielid te praten, wil je helemaal geen alcohol drinken, of wil je juist eens een keer niét op de bank zitten maar de dansvloer op met Oud & Nieuw? Neem die gevoelens serieus! Wie weet inspireer je je dierbaren wel om het ook eens over een andere boeg te gooien, of kun je juist ervaren hoe empowering het is om écht voor jezelf te kiezen. Mocht je teleurstelling tegenkomen bij mensen die belangrijk voor je zijn, zie dat dan als een mooie opening voor een oprecht gesprek over jullie waarden, prioriteiten en wensen. Hoe mooi als je het nieuwe jaar in kan gaan met een helderder beeld van wie jij bent en waar jij op dit moment behoefte aan hebt?

5. Probeer de Morning pages techniek

opschrijfboekje

Tenslotte geven we je graag wat inspiratie mee voor je ochtendritueel. Docente Julia Cameron ontwikkelde de ‘morning pages’ techniek. Hierbij schrijf je iedere ochtend 3 pagina’s vol, onafgebroken en zonder te oordelen. Het gaat niet om het eindresultaat; je hoeft geen meesterwerk te fabriceren. Als je niet weet wat je moet schrijven, schrijf je dát op, desnoods drie bladzijden lang. Het gaat erom dat je je gedachten de vrije loop laat zonder te willen bepalen wat je zou ‘moeten’ denken of schrijven. Dit ritueel kan je creativiteit stimuleren, je helpen bij het reguleren van je emoties en kalmeren van je geest én het luikje naar je onbewuste open zetten. December is een prachtige maand om ermee te beginnen. Verwen jezelf dus vooral met een mooi opschrijfboekje en geef je over aan pen en papier.

Bonus tip: muntthee in december

verse munt thee

Nog even één ding: voor veel mensen is december de ultieme smulmaand. Wij raden je aan vooral niet streng voor jezelf te zijn en lekker intuïtief te eten. Geniet met volle teugen van alles waar jouw lichaam echt naar verlangt. Om je lijf een handje te helpen bij de vertering, kan het fijn zijn om muntthee te drinken. Munt zit namelijk vol met antioxidanten. Deze zijn erg goed voor je maag. Het plantje bevat ook menthol. Dit stofje helpt de enzymen in je spijsvertering beter te functioneren. Het werkt namelijk in op de gladde spieren van je maag. Hierdoor werken deze spieren effectiever en heb je minder snel last van een opgeblazen gevoel. Ook helpt munt bij het kalmeren van maagkrampen, het verminderen van winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.