PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

12 Heilige Nachten: zo open je tussen Kerst en Driekoningen je spirituele poort

Heart + Soul
heilige nachten, 12, oude culturen, kerstmis, 3 koningen
karlijn visser

Karlijn Visser
26.12.2019

In de Heilige Nachtenperiode tussen Kerst en Drie Koningen zijn je dromen heel helder. Ze geven je inzichten over het afgelopen en het komende jaar. De nacht van 25 op 26 december is de eerste van de 12 Heilige Nachten. Volgens de oude natuurvolkeren is de grens tussen hemel en aarde flinterdun in de periode tot Drie Koningen op 6 januari. Vooral in je slaap kun je deze grens daarom makkelijker overstijgen. Sterker, terwijl je slaapt doe je dat in de Heilige Nachtenperiode vanzelf. Hét moment dus om je te verbinden met de onzichtbare wereld en je spirituele koord op te poetsen voor het nieuwe jaar.

12 Heilige Nachten: zo open je tussen Kerst en Driekoningen je spirituele poort

Vroeger werd in Noord Europa deze tijd ook wel ‘de tijd die over is’ genoemd. Men rekende met maan-maanden: een jaar had 12 manen en dus twaalf periodes tussen twee volle manen. Een maanjaar heeft daarom 354 dagen. Om het jaar vol te maken (om gelijk met het zonnejaar van 365 dagen uit te komen) zijn er ruim 11 dagen en 12 nachten over. Deze (rest)dagen zijn bedoeld voor bezinning en om stil te worden. Zie deze 12 nachten daarom net als de oude volkeren als de mystieke tijd: een schemerperiode tussen twee jaren die eigenlijk niet echt bestaat. Hemel en aarde staan dicht bij elkaar en de werking van de geestelijke wereld is beter te voelen. Hier doelt bijvoorbeeld de tekst op van het bekende kerstliedje “Midden in de winternacht ging de hemel open”.

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Reflecteren en vooruit kijken

Op 21 december hadden we de kortste dag en de langste nacht. Vanaf deze dag bereid je je voor op de 12 Heilige Nachten. Symbolisch gezien sterft hier de zon en blijft drie dagen lang stil staan. De oude Germanen vierden in die periode het zogenaamde Joelfeest. Ze bespraken de hoogtepunten en de dieptepunten van het afgelopen jaar en de goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Heldere dromen

In de periode van de 12 Heilige Nachten is de sluier tussen onze stoffelijke wereld en de kosmos het dunst. Dat geeft deze tijd iets magisch. We zijn sterker verbonden met de kosmos dan in de rest van het jaar. Hierdoor zijn je dromen helderder dan normaal. Deze dromen geven inzicht en boodschappen af die van betekenis kunnen zijn voor het nieuwe jaar. Ze zijn daarmee een waardevolle aanvulling op de stilte en bezinning die deze periode brengt.

Oud en Nieuw

Voel zo voor de jaarwisseling in alle rust wat er dit jaar voor jou belangrijk is geweest, waar je blij van werd en wat je los wil laten. Vanaf 1 januari zou je je meer kunnen richten op wat je voor het nieuwe jaar wenst, welke talenten je meer zou willen inzetten/ontwikkelen, waar jij je energie op zou willen richten. De geestelijke wereld wacht op samenwerking met ons. Als je aangeeft dat je dat wilt, krijg je ook cadeautjes: ontmoetingen, gedachten of dromen. Die krijg je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld. Schrijf alle mogelijke relevante informatie op en ‘tune in’ op je intuïtie om de boodschappen voor jezelf te kunnen duiden. Mocht je hier hulp bij willen? Lees dit artikel over de 12 Heilige Nachten op antroposofiemagazine.nl en droomduider Olivia Somer helpt je met droomanalyses; kijk voor meer info op powerofdreams.nl. Volg je de avonturen van @karlijn_visser al? Ze maakte dit artikel en deelt op Instagram dagelijks haar persoonlijke ervaringen met een holistische manier van leven. 

Meer lezen op Holistik over dromen?

1. Dit is de verborgen boodschap achter de 5 meest voorkomende dromen
2. Dit vertellen jouw (duistere) dromen je over onverwerkte emoties
3. Deze eeuwenoude kaarsmeditatie brengt je binnen mum van tijd naar dromenland…

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.