12 Heilige Nachten: zo open je tussen Kerst en Driekoningen je spirituele poort

Heart + Soul
heilige nachten, 12, oude culturen, kerstmis, 3 koningen
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
21.12.2021

De Heilige Nachtentijd is één van de meest mystieke periodes in het jaar. Tijdens de 12 nachten tussen Kerstavond (24 december) en Driekoningen (6 januari) is de sluier tussen hemel en aarde volgens oude natuurvolkeren flinterdun. Hét moment dus om je te verbinden met de onzichtbare wereld en je spirituele koord op te poetsen voor het nieuwe jaar.

12 Heilige Nachten: zo open je tussen Kerst en Driekoningen je spirituele poort

In Noord-Europa werd de Heilige Nachtentijd vroeger ook wel ‘de tijd die over is’ genoemd. Natuurvolkeren rekenden met maan-maanden: een jaar had 12 manen en dus twaalf periodes tussen twee volle manen. Een maanjaar heeft daarom 354 dagen. Om het jaar ‘vol’ te maken (om gelijk met het zonnejaar van 365 dagen uit te komen) zijn er 11 dagen en 12 nachten over. Deze (rest)dagen zijn bedoeld voor bezinning en verstilling. Zie de 12 nachten tussen Kerstavond en Driekoningen daarom – net als de oude volkeren – als een mystieke tijd. Het is een schemerperiode tussen twee jaren die eigenlijk niet echt bestaat. Hemel en aarde staan dicht bij elkaar en de werking van de geestelijke wereld is beter te voelen. Hier doelt bijvoorbeeld de tekst op van het bekende kerstliedje “Midden in de winternacht ging de hemel open”.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn

Heldere dromen

In de periode van de 12 Heilige Nachten is de sluier tussen onze stoffelijke wereld en de kosmos het dunst. Dat geeft deze tijd iets magisch. We zijn sterker verbonden met de kosmos dan in de rest van het jaar. Hierdoor zijn je dromen helderder dan normaal. Ze geven inzicht en boodschappen die van betekenis kunnen zijn voor het nieuwe jaar. Je dromen zijn daarmee een waardevolle aanvulling op de stilte en bezinning die deze periode brengt.

Oud en Nieuw

Voel zo voor de jaarwisseling in alle rust wat er dit jaar voor jou belangrijk is geweest, waar je blij van werd en wat je los wil laten. Vanaf 1 januari zou je je meer kunnen richten op wat je voor het nieuwe jaar wenst, welke talenten je meer zou willen ontwikkelen en waar je jouw energie op zou willen richten. De geestelijke wereld wacht op samenwerking met ons. Als je aangeeft dat je dat wilt, krijg je ook cadeautjes: ontmoetingen, gedachten of dromen. Die krijg je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld. Schrijf alle mogelijke relevante informatie op en ’tune in’ op je intuïtie om de boodschappen voor jezelf te kunnen duiden.

Meer lezen op Holistik over dromen?

1. Dit is de verborgen boodschap achter de 5 meest voorkomende dromen
2. Dit vertellen jouw (duistere) dromen je over onverwerkte emoties
3. Deze eeuwenoude kaarsmeditatie brengt je binnen mum van tijd naar dromenland…

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.