In januari draait het allemaal om je lichaam en geest terug in balans te brengen. Voedzame gerechten die je lichaam helpen opschonen ondersteunen je daarbij. Zo publiceerden we eerder het recept voor zuiverende kitchari, die Ayurveda therapeut Jeroen Mei meenam uit India; de bakermat van de Ayurveda. Ook deelde hij een recept om de vurige Pitta te kalmeren met deze creamy vegan bloemkool curry. Om deze zuiverende foodtrend voort te zetten deze maand delen we dit keer een heilzaam recept van de lieve ladies van The Green Happiness: Indiase dahl met zoete aardappel en kokosmelk.
Vegan recept: zuiver je lichaam met deze Indiase dahl met zoete aardappel en kokosmelk
Deze Indiase dahl (linzencurry) zit vol healing powers dankzij onder andere de onstekingsremmende werking van kurkuma. In de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde wordt dit Ayurvedische specerij al eeuwenlang gebruikt tegen allerlei verschillende kwaaltjes; variërend van menstruatieproblemen, ontstekingen in de darmen tot chronische ziekten. Kurkuma is heel geschikt in gerechten als dahl en curry, maar je kunt er ook lekkere golden lattes van maken. In dit gerecht dient kurkuma vooral als natuurlijke detox. Tip: de werking van de kurkuma wordt versterkt als je het combineert met zwarte peper in een gerecht of drankje. Serveer rijst of Indiaas flatbread bij deze Dahl voor extra energie.
Ingrediënten voor 3 porties
2 teentjes knoflook
1 witte ui
5 g verse gember
1 tl kokosolie
1 tl kurkuma (of 5 g vers)
1 tl Garam Masala (kruidenmix)
½ tl zwarte peper
250 g rode splitlinzen
500 ml groentebouillon
400 ml kokosmelk
4 tomaten
100 g spinazie
400 g zoete aardappel
1 limoen
10 g verse koriander
– Extra benodigdheden: grillpan
Bereiding Indiase Dahl
Snij de knoflook, ui en gember fijn. Verhit de kokosolie in een grote pan en bak het hierin ongeveer 2 minuten op laag vuur. Roer de kurkuma, Garam Masala en zwarte peper er doorheen. Voeg de linzen, bouillon en kokosmelk toe. Breng het mengsel aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg vervolgens de tomaten toe en laat 15 minuten meekoken totdat de dahl dik en romig is. Was de zoete aardappel en snij in plakjes. Rooster in de grillpan aan beide kanten 2-3 minuten totdat deze zacht en geroosterd is. Roer de spinazie en zoete aardappel door de dahl. Knijp de limoen erboven uit en bestrooi met de verse koriander.
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram