Recept: Ayurvedische creamy bloemkoolcurry om de vurige Pitta dosha mee te kalmeren

Food
ayurveda bloemkool curry, vegan recept

Jeroen Mei
10.01.2019

Onze Ayurveda expert Jeroen Mei reisde af naar de bakermat van de Ayurveda: Kerala in India (hier lees je zijn verslag van een week detoxen en verjongingskuren volgen). Hij nam 3 lekkere en zuiverende recepten mee terug, waaronder deze creamy bloemkoolcurry voor vurige Pitta’s: een ideaal gerecht om mee te detoxen in januari. Check hier welke body-mind type, ofwel Dosha, jij bent en vorige week posten we Jeroens eerste meegebrachte recept: zuiverende kitchari om je systeem zowel fysiek als mentaal mee in balans te brengen

Recept: Ayurvedische creamy bloemkoolcurry om de vurige Pitta dosha mee te kalmeren

Jeroen: “Voor personen met veel Pitta in hun constitutie is het belangrijk dat ze scherpe smaken zoveel mogelijk mijden in hun voedingspatroon. Het vurige Pitta type kan hier behoorlijk oververhit van raken en lichamelijke problemen zoals huiduitslag van krijgen. Ook vet en gefrituurd eten eten past niet bij Pitta. Verkoelende smaken, met name bitter en wrang, zoals je die terug vind in groene bladgroentes, zijn een beter idee.

De 5 elementen binnen de Ayurveda

Volgens de Ayurveda is alles in de wereld opgebouwd uit de vijf elementen; Ether, Lucht, Water, Aarde en Vuur. Deze elementen vinden we dus ook terug in onze voeding en de verschillende smaken die we kennen:
– Zoet (aarde en water)
– Zout (vuur en water)
– Zuur (aarde en vuur)
– Scherp (lucht en vuur)
– Bitter (ether en lucht)
– Wrang (aarde en lucht)
In elk van die smaken domineert een bepaald element. Pitta correspondeert met het element vuur (en een beetje water). Omdat het vuurelement al zo duidelijk aanwezig is in deze constitutie, kan extra vuur problemen geven. Naast Scherp, zou Pitta dosha ook de smaken Zout en Zuur moeten mijden, aangezien die ook de elementen vuur bevatten. Voeding die veel van de elementen Bitter en Wrang bevat werk balancerend op Pitta dosha. Ook de smaak Zoet werkt verkoelend.

Belangrijke elementen voor de Pitta Dosha : zoet, bitter & wrang

Denk bij zoet niet aan geraffineerde suikers (dit is voor iedereen slecht), maar aan de meeste groenten en voornamelijk knolgewassen zoals pastinaak, zoete aardappels, wortels en pompoen. Maar ook rijst heeft een zoete kwaliteit, net als granen. Allemaal goed voor Pitta. De smaken bitter en wrang komen we het minste tegen in het Westerse eetpatroon en vaak zijn deze smaken door ‘veredeling’ ook nog eens afgezwakt in de gewassen die tegenwoordig in het groenteschap liggen. Groene bladgroentes zoals andijvie, spinazie en rucola vallen in de smaakgroep bitter en wrang. Maar ook witlof, roodlof en spruitjes. Groentes en granen hebben een verkoelende effect op het vurige Pitta type.

Recept voor Pitta types: Indiase vegan bloemkoolcurry met cashew cream

Deze bloemkoolcurry is ideaal om de vurige Pitta terug in balans te brengen. Het gerecht kun je makkelijk klaarmaken en is perfect wanneer je voor een grote groep moet koken.

Ingrediënten voor 4 personen
– 1 bloemkool
– 2 uien, fijngesnipperd
– 2 tomaten (of paar eetlepels passata)
– circa 1 theelepel fijngesneden verse gember
– 3 knoflooktenen, fijngesneden
– circa twee eetlepels kokosolie
– 1 theelepel garam masala (dit is een geroosterd mengsel van Indische specerijen)
– 2 theelepels gedroogde geelwortel (kurkuma)
– snufje chilipoeder
– 50 gram rauwe cashewnoten
– 250 ml biologische groente- of kippenbouillon
– handvol verse korianderblaadjes
– himalayazout naar smaak

Bereiding vegan bloemkoolcurry

1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en spoel af in een vergiet.
2. Zet een kruisje in de tomaten en blancheer in kokend water, laat even afkoelen en pel het velletje eraf. Maal het nu met een staafmixer of in de keukenmachine tot een glad mengsel. Teveel werk? Neem wat passata.
3. Kook de cashewnoten een paar minuten in een klein beetje water en maal dit met staafmixer of in een keukenmachine tot een pasta.
4. Verhit de kokosolie in een pan met een dikke bodem. voeg fijngesneden gember, knoflook en uien toe. Bak dit zachtjes tien minuten totdat de uien een goudbruine kleur hebben en zoet zijn geworden.
5. Voeg garam masala, geelwortel(kurkuma) en een snufje chilipoeder toe en bak op laag vuur nog een paar minuten.
6. Doe nu de tomatensaus erbij en bak een minuutje mee. Voeg ook de pasta van cashewnoten toe en de bouillon. Maak op smaak met himalayazout.
7. Als laatste doe je de bloemkool in de pan en laat het geheel sudderen tot de bloemkool de gewenste gaarheid heeft. Voeg eventueel nog wat water toe voor de juiste dikte van de saus.
8. Serveer met basmatirijst en garneer met de verse korianderblaadjes.

AYURVEDISCH CONSULT: AANBIEDING VAN JEROEN VOOR JOU

Wil je zelf eens een Ayurvedisch consult ervaren? Meld je dan t/m 31 januari 2019 aan bij Jeroen via praktijkvoorayurveda.nl. Doe dit onder vermelding van ‘Holistik’ en je krijgt €15 korting op je eerste uitgebreide consult van 1,5 uur.

VERBLIJF IN SOMATHEERAM, INDIA, VIA PUUR & KUUR

Puurenkuur organiseert wereldwijd wellnessreizen, waarbij je kunt kiezen uit de thema’s Fitness, Detox, Thalasso, Ayurveda, Wellness, Yoga, Anti-stress en Mindfulness. Boek je via hen, dan ontvang je vaak leuke extra’s. Jeroen verbleef in het Ayurveda resort Somatheeram. Alleenreizenden hebben het hele jaar bij Puurenkuur een streepje voor en ontvangen standaard 5% korting. Voor meer informatie, kijk op: puurenkuur.nl, info@puurenkuur.nl of bel (020) 573 03 50.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link