videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Gekke piepjes en een tongdiagnose: zo meet een mesoloog je lijf door

Body
MESOLOOG
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
22.02.2017

Een mesoloog… is dat niet iemand die iets doet met meten? Omdat ik zelf geen idee had wat deze alternatieve manier van genezen inhield, en ik steeds vaker mensen sprak met enthousiaste verhalen, besloot ik een afspraak te maken. En ja, een mesoloog meet je lichaam op maar liefst 4 manieren door om disfuncties op te sporen. Op basis van een polsmeting, buikonderzoek, een tongdiagnose en EFD (electro fysiologische diagnostiek) weet je binnen anderhalf uur hoe het gesteld is met je gezondheid.  

Gekke piepjes, een tongdiagnose, buikonderzoek en een polsmeting: zo meet een mesoloog je lijf door

Trinette van Geel, mesoloog, mesologie, karlijnNa wat navragen kwam Trinette van Geel als best aangeschreven mesoloog bij mij in de buurt uit de bus. Op een koude regenachtige middag stond ik op de stoep bij haar praktijk aan het Olympisch Stadion. Mijn klachten? Nog steeds voel ik me moe bij het opstaan (zelfs na een nacht van 8 uur slaap) en is mijn menstruatie bijna ondragelijk heftig. Ook blijven de hardnekkige bultjes op mijn bovenarm ongevraagd het levenslicht zien. Tijd voor een her-inspectie. Want blijkbaar is het skippen van gluten en eieren – waar ik volgens een bloedtest intolerant voor ben – niet voldoende.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Mesologie in de praktijk

Maar wat is mesologie dan eigenlijk en doet het pijn? Vanwege de grote hoeveelheid kennis die het vak met zich meebrengt is mesologie best een beetje ingewikkeld om te begrijpen. Trinette vertelt: “Mesologie is een vorm van geneeskunde waarin medische kennis wordt gecombineerd met alternatieve of complementaire geneeskunde. Het is een geneeswijze die gericht is op de zelfgenezende kracht van het lichaam en het kan helpen om chronische aandoeningen te behandelen”. Ze spoort disfuncties in het lichaam op door een tongdiagnose, polsonderzoek (stamt uit de Ayurveda en Traditionele Chinese geneeskunde), Electro Fysiologische Diagnostiek en ze onderzoekt de buik met haar handen.

Totaalbeeld van menselijk functioneren

Electro Fysiologische Diagnostiek vond ik het spannendste onderdeel van Trinette’s diagnose. In mijn ene hand hield ik een koperen staaf vast. Met haar pen met een koperen meetgriffel meet ze namelijk op acupunctuurressuur punten op mijn handen en voeten. Elk punt staat in directe relatie met een orgaan of een orgaandeel. De EFD geeft een totaalbeeld van het menselijk functioneren. Bij functiestoornissen in een bepaald orgaan zal de weerstand van het bijbehorende punt afwijken van de normaalwaarde. Vanaf dat moment hoorde ik overal piepjes: soms hoog, soms laag, soms kort en soms lang aanhoudend. In elk geval viel er voor mij als leek geen touw aan vast te knopen. Pijn deed het niet, maar ik voelde sommige punten wel. Via het EFD onderzoek (met behulp van het apparaat van Dr. Völl) spoort Trinette eventuele disfuncties van o.a. mijn organen optroom.

Mesologie en de uitkomst

Wat ik leerde van mijn consult bij Trinette is dat een mesoloog met een bepaalde bril naar het lichaam kijkt. Externe zaken (zoals eten, sporten, rusten) spelen een rol in hoe gezond iemand is. Maar uiteindelijk gaat het er om wat ze diep van binnen veroorzaken. In mijn geval heeft mijn zware menstruatie ook invloed op de functie van mijn dunne darm en heeft de vetstofwisseling die in mijn lever plaatsvindt effect op de werking van de hormonen oestrogeen en progesteron. En juist deze twee hormonen zijn nodig in een bepaalde verhouding om mijn menstruatie soepeltjes op gang te brengen – zonder al teveel buikpijn. In de diepte gebeurt er dus van alles wat je vaak pas aan de oppervlakte merkt zodra de emmer overstroomt. Dit kan zijn in de vorm van buikpuin, hoofdpijn of oververmoeid zijn. Dat zijn de uitkomsten van processen die soms al jaren spelen. Zo helpt het volgens de mesoloog niet om bij hoofdpijn alleen een aspirientje te nemen. Het gaat er om dat je het probleem bij de wortels weet op te sporen. En dat kan een lange zoektocht zijn.

Mijn Mesologie conclusie

Ondertussen ben ik twee keer terug geweest bij Trinette. De eerste keer kreeg ik homeopathische korreltjes (pulsatilla pratensis d6) van VSM en een Ayurvedisch kruid Deparayur van Holisan voorgeschreven. Na 6 weken deze middelen te hebben gebruikt kwam ik terug. Mijn lever was gelukkig in functie toegenomen volgens het EFD onderzoek. Moe bij het opstaan voelde ik me echter nog steeds en ook mijn menstruatie was nog behoorlijk pittig. Gelukkig kwam er verandering in mijn energielevel na mijn 2e consult en het slikken van een ander homeopathisch middel. Ineens merkte ik op dat ik al een paar ochtenden achter elkaar energiek wakker werd. Yes!! Wat ik mooi vind aan het vak Mesologie is dat de mesoloog het lichaam als holistisch instrument bekijkt: alles staat met elkaar in verbinding. Van meridianen, organen en emoties tot de hormoonproductie en onze mate van vitaliteit. De mesoloog ziet het lichaam niet als een ‘kapot’ vehikel als je klachten hebt. Daarin verschilt het met de zienswijze van de reguliere geneeskunde. Een klacht snel fiksen met medicijnen? No way. De mesoloog ondersteunt met de behandeling juist de natuurlijke processen in het lichaam en het zelfgenezende vermogen. En daar is enkel soms een beetje geduld voor nodig. mesologie.nl

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.