Dit is waarom Karlijn spiritueel gezien geen pijnstillers slikt tijdens haar menstruatie

Body
Cottons, Karlijn Visser, menstruatie, ongesteld
karlijn visser

Karlijn Visser
29.10.2016

Onze afspraak liep net de deur uit. Evelyn en ik zaten bij The Meets, een van onze favoriete koffietentjes in de Amsterdamse Pijp. Ik rende naar de wc waar ik vervolgens een half uur bleef zitten. Niet omdat ik de muren zo mooi vond, maar omdat ik verging van de buikkrampen. Je raadt het al: ik was ongesteld.

Dit is waarom Karlijn spiritueel gezien geen pijnstillers slikt tijdens haar menstruatie

Toen ik een klein beetje tot bedaren kwam van de continue kramp – gepaard met misselijkheid, spugen en rommelende darmen – strompelde ik terug naar Evelyn. “Jemig Kar wat zie jij er uit?! Je lijkt wel een spook.” Ik begon te huilen, voelde me vreselijk beroerd. “Geef je telefoon maar. Ik ga al je afspraken vanmiddag cancelen en jij gaat zo snel mogelijk naar huis”. Nog even sputterde ik tegen. Elke afspraak was in mijn beleving enorm belangrijk en ik wilde niemand teleurstellen. Was het ook niet gek dat Evelyn ineens namens mij ging bellen? Okay, I don’t care. Met de minuut voelde ik me ellendiger en hoopte vooral dat ik de kracht had om naar huis te fietsen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Geen pijnstillers of anticonceptie

Eenmaal thuis plofte ik op de bank zonder kruik, zonder thee, zonder chocolade en zonder maandverband met vleugels. Want als iets nonsens is, is dat laatste het wel. Liggen wil ik, en gedachteloos naar het plafond staren. Verder was alles teveel moeite. ‘Was ik maar een vent’ flitste het door mijn hoofd. Gelukkig werd die gedachte gauw weerlegd. Er is namelijk een reden waarom ik me maandelijks in deze ellende laat storten – zonder hulp in te schakelen van pijnstillers of anticonceptie. Ik geloof dat mijn maandelijkse periode me altijd iets boeiends vertelt. Het klinkt wellicht gek, maar ik voel me dan sterk verbonden met Moeder Aarde en de vrouwelijke energiestroom.

Heftigheid

We worden niet voor niets ongesteld. In deze paar dagen wordt het interne beddengoed (lees: het baarmoederslijmvlies) afgehaald. Om het vervolgens in de weken daarna weer keurig op te dekken, zolang het niet gebruikt wordt door een kleine spruit in the making. Volgens mij is het, zeker als je ongesteld bent, super belangrijk om naar je lijf te luisteren. Ik kan zelfs niet eens anders. Het schakelt me letterlijk uit. Ongesteld zijn werkt echt als een bezinningsmoment. Ik voel de zuiverheid (of niet) van relaties die ik heb met mensen, ik kan aan de heftigheid van mijn menstruatie concluderen hoe lief ik voor mezelf ben geweest en het veroorzaakt een terugtrekkende beweging naar binnen. Koken, yoga, lezen en met vriendinnen uit mijn intieme kring afspreken is het enige dat ik op deze dagen kan handelen.

Wat nou gewoon lekker sporten, dansen en daten?!

Vandaar een pleidooi tegen alle media uitingen van de commerciële lady care merken, die beweren dat vrouwen gewoon lekker door kunnen blijven sporten, dansen en daten. Dat ben ik spuugzat. Daar is onze menstruatie absoluut niet voor bedoeld! Het houdt je op die manier juist af van het in contact komen met de lieve, zachte vrouwelijke energie die je aan jezelf moet schenken. En die de wereld uiteindelijk kan helen. Als ik vanuit de natuur naar mijn periode kijk, is het – ondanks de buikpijn en het gedoe – misschien wel de meest waardevolle week om de rest van de maand op door te bouwen. Het zet me juist in mijn kracht in plaats van andersom.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen