Appelazijn is een veelzijdig natuurproduct gemaakt van gefermenteerde appels. Je kunt het gebruiken als als smaakmaker, als hulpmiddel bij huishoudelijk werk en zelfs als verzorgingsproduct voor je huid. Maar appelazijn is vooral goed voor de inwendige mens. Wat appelazijn zo gezond maakt en wat dan de 5 grootste gezondheidsvoordelen zijn hebben we voor je op een rijtje gezet.
Is appelazijn gezond? Ja! 5 redenen waarom
1. Houdt je bloedsuiker stabieler
Appelazijn laat meerdere voordelen zien met het oog op je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel is onder andere belangrijk voor een gezond gewicht, het voorkomen van onstilbare trek en energiedips en een goed concentratievermogen. Studies tonen aan dat het gebruik van appelazijn rondom een koolhydraatrijke maaltijd zorgt voor lagere insuline- en bloedsuikerwaarden dan bij mensen die geen appelazijn gebruikten. Dit kan voordelig zijn voor als je diabetes of prediabetes (insulineresistentie) hebt, of als je je bloedsuikerspiegel gewoon stabieler wilt hebben. Hoe profiteer je hier van? Neem 2 eetlepels, zo’n 20 ml, opgelost in water direct vóór je maaltijd.
2. Je cholesterol verbeteren
Het gezond houden van je hart en bloedvaten is belangrijk om aandoeningen later te voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat appelazijn bij kan dragen aan het reduceren van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het gebruik van het natuurproduct lijkt cholesterolwaarden en triglyceridenlevels te verbeteren en een gunstige werking te hebben bij een te hoge bloeddruk. Hoe profiteer je hier van? Dagelijks 1 eetlepel of 2 x daags 1 theelepel, zo’n 10 ml, opgelost in water.
3. Ondersteunt je spijsvertering
Een goede vertering van je eten is essentieel voor een blije buik. En met een blije buik voel jij je goed. Mensen ervaren positieve effecten wanneer ze appelazijn nemen voor een zware eiwitrijke maaltijd. Hoe dat werkt? Eiwitten worden afgebroken door het enzym pepsine. Pepsine heeft een zure omgeving nodig, anders werkt het niet. Hierin heeft maagzuur een belangrijke taak. Appelazijn kan hier een ondersteunende rol in spelen. Zo kun je een vol gevoel en opgeblazenheid na het eten helpen voorkomen. Neem 2 eetlepels, zo’n 20 ml, opgelost in water direct vóór je maaltijd.
4. Appelazijn & afvallen
Appelazijn kan je onder andere helpen bij gewichtsverlies en het verminderen van buikvet. Onderzoeken wijzen uit dat appelazijn helpt om je sneller en langer verzadigd te voelen waardoor je over de gehele dag minder calorieën eet. Door het verlagende effect op bloedsuiker- en insulinewaardes en minder hongergevoel kan het dus ondersteunen én versterkend werken in een afslankproces.
5. Gebruik het als smaakmaker
De beste resultaten worden gezien bij het gebruik van 15 tot 30 ml appelazijn per dag*. Dit komt neer op 1,5 tot 3 eetlepels. Niet iedereen vind het fijn om appelazijn opgelost in water te drinken, de smaak kan best heftig zijn. De beste oplossing? Appelazijn als smaakmaker in je eten gebruiken! Dan kun je op een lekkere manier profiteren van de voordelen. Appelazijn kun je in marinades, dressings, chutneys en sauzen gebruiken, bijvoorbeeld:
- Vinaigrette van appelazijn, citroensap, olijfolie, Dijonmosterd, peper en zout.
- Chutney van tomaat, appel, gember, cayenne, knoflook, citroensap, appelazijn en zout
- Honing-mosterddressing van olijfolie, honing, appelazijn, mosterd, dille, peper en zout
*Het dagelijks gebruik van appelazijn kan effect hebben op je bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Gebruik je hier medicatie voor? Check je waardes regelmatig en overleg even met je medisch specialist.