Appelazijn en je gezondheid: 5 redenen waarom appelzuur zorgt voor vitaliteit

Food
Appelazijn, gezond, afvallen
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
27.07.2018

Appelazijn is een veelzijdig natuurproduct gemaakt van gefermenteerde appels. Zo is het niet alleen in te zetten als smaakmaker, als hulpmiddel bij huishoudelijk werk en als verzorgingsproduct. Maar ook bijzonder goed voor de inwendige mens. Annick Adriaansz is werkzaam als Orthomoleculair Therapeut & Vitaliteitsadviseur. Ze is zo lief geweest om de 5 grootste gezondheidsvoordelen van appelazijn voor ons op een rijtje te zetten. 

Appelazijn en je gezondheid: 5 redenen waarom appelzuur zorgt voor vitaliteit

1. Je bloedsuiker stabieler houden

Appelazijn laat meerdere voordelen zien met het oog op je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel is onder andere belangrijk voor een gezond gewicht, het voorkomen van onstilbare trek en energiedips en een goed concentratievermogen. Studies tonen aan dat het gebruik van appelazijn rondom een koolhydraatrijke maaltijd zorgt voor lagere insuline- en bloedsuikerwaarden dan bij mensen die geen appelazijn gebruikten. Dit kan zeer voordelig zijn voor als je diabetes of prediabetes (insulineresistentie) hebt, of als je je bloedsuikerspiegel gewoon stabieler wilt hebben. Hoe profiteer je hier van? Neem 2 eetlepels, zo’n 20 ml, opgelost in water direct vóór je maaltijd.

2. Je cholesterol verbeteren

Het gezond houden van je hart en bloedvaten is belangrijk om aandoeningen later te voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat appelazijn bij kan dragen aan het reduceren van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het gebruik van appelazijn lijkt cholesterolwaarden en triglyceridenlevels te verbeteren en een gunstige werking te hebben bij een te hoge bloeddruk. Hoe profiteer je hier van? Dagelijks 1 eetlepel of 2 x daags 1 theelepel, zo’n 10 ml, opgelost in water.

3. Ondersteunt je spijsvertering

Een goede vertering van je eten is essentieel voor een blije buik. En met een blije buik voel jij je goed. Mensen ervaren positieve effecten wanneer ze appelazijn nemen voor een zware eiwitrijke maaltijd. Hoe dat werkt? Eiwitten worden afgebroken door het enzym pepsine. Pepsine heeft een zure omgeving nodig, anders werkt het niet. Hierin heeft maagzuur een belangrijke taak. Appelazijn kan hier een ondersteunende rol in spelen. Zo kun je een vol gevoel en opgeblazenheid na het eten helpen voorkomen. Neem 2 eetlepels, zo’n 20 ml, opgelost in water direct vóór je maaltijd.

4. Ondersteunt bij afvallen

Appelazijn kan je onder andere helpen bij gewichtsverlies en het verminderen van buikvet. Onderzoeken wijzen uit dat appelazijn helpt om je sneller en langer verzadigd te voelen waardoor je over de gehele dag minder calorieën eet. Door het verlagende effect op bloedsuiker- en insulinewaardes en minder hongergevoel kan het dus ondersteunen én versterkend werken in een afslankproces.

5. Gebruik het als smaakmaker

De beste resultaten worden gezien bij het gebruik van 15 tot 30 ml appelazijn per dag*. Dit komt neer op 1,5 tot 3 eetlepels. Niet iedereen vind het fijn om appelazijn opgelost in water te drinken, de smaak kan best heftig zijn. De beste oplossing? Appelazijn als smaakmaker in je eten gebruiken! Dan kun je op een lekkere manier profiteren van de voordelen. Appelazijn kun je in marinades, dressings, chutneys en sauzen gebruiken, bijvoorbeeld:

  • Vinaigrette van appelazijn, citroensap, olijfolie, Dijonmosterd, peper en zout.
  • Chutney van tomaat, appel, gember, cayenne, knoflook, citroensap, appelazijn en zout
  • Honing-mosterddressing van olijfolie, honing, appelazijn, mosterd, dille, peper en zout
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

*Het dagelijks gebruik van appelazijn kan effect hebben op je bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Gebruik je hier medicatie voor? Check je waardes regelmatig en overleg even met je medisch specialist.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.