Voel je je uitgeput terwijl de dag nog moet beginnen? En eet je overwegend vegetarisch of zelfs helemaal plantaardig? Dan zou je moeheid veroorzaakt kunnen worden door een ijzertekort. Maar ook een heftige menstruatie kan zorgen voor een fikse afname van dit belangrijke mineraal. We vroegen orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe over de ins & outs. Want lukraak ijzerpillen gaan slikken is ook weer niet de bedoeling. Een ijzersupplement kan namelijk de nodige bijwerkingen met zich meebrengen…
Een ijzertekort? Dit zijn de symptomen en zo vul je dit mineraal zelf weer aan
Hoewel de totale hoeveelheid ijzer in je lijf klein is – slechts 4 gram, het gewicht van een 8 centimeter lange spijker – is het een bijzonder belangrijk mineraal. Zo’n 30 procent van je ijzervoorraad ligt als reserve opgeslagen in je lever, milt en beenmerg. De overige 70 procent bevindt zich in hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat in rode bloedcellen zit. Het zorgt ervoor dat er zuurstof naar al je cellen wordt getransporteerd. IJzer is een zeer dynamisch mineraal en beweegt zich razend snel door je lichaam. En precies die eigenschap maakt ijzer zo geschikt voor het transporteren van zuurstof. En die zuurstof heb je nodig om brandstoffen (suikers en vetten) om te zetten in energie. Een super belangrijk mineraal dus waar je liever geen tekort aan hebt…
Waar wordt een ijzertekort meestal door veroorzaakt?
Karlijn: “Veelvoorkomende oorzaken van ijzergebrek zijn onder andere onvoldoende ijzerinname door slechte voedingsgewoontes, het volgen van een streng dieet, inflammatoire darmziektes, bloedverlies door hevige menstruaties of interne bloedingen én een verhoogde behoefte tijdens de zwangerschap”.
Welke symptomen kun je hebben bij een ijzertekort?
Karlijn: “Veelvoorkomende tekenen en symptomen zijn onder andere vermoeidheid, bleekheid, hartkloppingen, hoofdpijn en duizeligheid, kortademigheid, droge en beschadigde huid, droge haren, haaruitval, een pijnlijke of gezwollen tong en mond, rusteloze benen en broze nagels. Ook het hebben van angstige gevoelens kunnen te maken hebben met een tekort aan ijzer door het gebrek aan zuurstof”.
Komt een ijzertekort vaak voor?
Karlijn: “Exacte cijfers kan ik helaas niet vinden. Jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn in elk geval het meest kwetsbaar voor een ijzertekort. Menstruerende vrouwen verliezen bloed en daarmee ook ijzer. Helemaal als je hevig menstrueert is het belangrijk dat je je ijzergehalte goed in de gaten houdt. Als je vegetarisch of veganistisch bent moet je ook goed uitkijken, evenals wanneer je een dieet volgt. Zorg altijd voor vervangende producten om je ijzergehalte op peil te houden”.
Wat kun je aan een ijzertekort doen?
Karlijn: “Als je een tekort aan ijzer blijkt te hebben dan zou je meer van de volgende voedingsmiddelen kunnen eten:
- rood vlees
- gevogelte
- vis
- donkergroene bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool)
- gedroogd fruit (zoals rozijnen en abrikozen)
- peulvruchten
- zaden en noten
De inname van vitamine C je kan je lichaam helpen om ijzer beter op te nemen. Zorg ervoor dat je voldoende fruit en groenten eet en overweeg een vitamine C supplement. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk voedingsmiddelen die de ijzeropname kunnen remmen. Het gaat dan om bijvoorbeeld thee, koffie en calciumrijke voeding zoals zuivelproducten en volkoren granen.
Hoe denk je over suppletie?
Karlijn: “Vitamine B12 zorgt samen met vitamine B6 en foliumzuur voor de opname van ijzer door het lichaam. Bij onvoldoende inname van deze vitamines door middel van voeding kan het helpen om een ondersteunend supplement te gebruiken.
En hoe denk je over een ijzer supplement?
Gebruik alleen een ijzersupplement als laatste redmiddel en als je dokter het voorschrijft. Dit is waarschijnlijk het geval als je het ijzerniveau niet via de voeding alleen kunt herstellen. Een nadeel van deze supplementen is dat er vervelende bijwerkingen kunnen ontstaan, zoals maagpijn, misselijkheid, brandend maagzuur, obstipatie of diarree. Deze bijwerkingen nemen meestal na verloop van tijd wel af. Mochten er problemen ontstaan, dan kan je behandelend arts ook besluiten om ijzer toe te dien via een intramusculaire injectie”.
Over Karlijn Hoebe
Karlijn Hoebe is orthomoleculair therapeut & transformatie coach. Zij begeleidt voornamelijk vrouwen met uiteenlopende (hormonale) klachten om meer in balans te komen. Voor persoonlijk advies kun je bij haar terecht in haar praktijk in Heiloo of online een afspraak bij haar maken. Kijk voor meer informatie op https://karlijnhoebe.nl of stuur een mail naar info@karlijnhoebe.nl
Meer lezen van Karlijn
Afvallen? Deze rol speelt je darmflora
Xeno-Oestrogenen: waarom je deze nep hormonen beter kunt vermijden
Last van acné als volwassene? Dit kun je er aan doen
Candida: zo genees je van deze ziekmakende schimmel
Orthomoleculaire tips bij PMS
Dit vertelt jouw lichaamsvorm over jouw hormoonhuishouding
Kijk voor meer informatie op karlijnhoebe.nl.