Je bent je er waarschijnlijk niet van bewust, maar je leven verloopt in cycli van 7 jaar. Zo staat het althans beschreven in de Nei Jing. Dit is de 2000 jaar oude ‘bijbel’ van de traditionele Chinese geneeskunde. Tijdens elke fase maak je langzame, organische veranderingen door die samenhangen met je vruchtbaarheid. En hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is om goed te waken over je nierenergie.
Chinese geneeskunde en de 7 levenscycli die je als vrouw doorloopt
De traditionele Chinese geneeskunde zoals wij die nu kennen vindt zijn oorsprong in 2000 jaar oude geschriften. De Nei Jing is de belangrijkste bron van alle medische theorieën. Je zou dit boekwerk kunnen zien als de Chinese tegenhanger van de geschriften van Hippocrates. De Nei Jing is tussen 300 en 100 v.C. samengesteld door verschillende onbekende medici. Wat zij zich toen al realiseerden is dat het leven van een vrouw in verschillende fasen verloopt. Elke fase duurt 7 jaar en hangt samen met je vruchtbaarheid. Een hoofdrol is weggelegd voor je nierenergie, maar daarover later meer.
De 7 levenscycli die je als vrouw doorloopt
Zeven jaar
Op de leeftijd van zeven jaar is de nierenergie dominant. De tanden wisselen en het haar groeit sneller en wordt dikker.
Veertien jaar
Op veertienjarige leeftijd is de menstruatie regelmatig en is de vrouw vruchtbaar.
Eenentwintig jaar
Op eenentwintigjarige leeftijd stabiliseert de nierenergie: de verstandskiezen komen door en de lichamelijke groei bereikt een hoogtepunt.
Achtentwintig jaar
Als je achtentwintig bent zijn je pezen en botten sterk en bereikt de haargroei een hoogtepunt, het hele lichaam is krachtig.
Vijfendertig jaar
Vanaf vijfendertig jaar begint het natuurlijke proces van verouderen. De nierenergie raakt langzaam uitgeput. Tussen het vijfendertigste en veertigste jaar neemt de reproductieve cyclus af.
Tweeënveertig jaar
Op tweeënveertigjarige leeftijd is de nierenergie nog verder afgenomen. Ook stroomt er minder Qi (levensenergie) door de meridianen. De huid wordt rimpelig en de haren worden grijs. De menstruatie wordt minder regelmatig. De eerste overgangsverschijnselen kunnen optreden. Denk aan opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en vermoeidheid.
Negenenveertig jaar (en ouder)
Omstreeks het negenveertigste levensjaar is de menstruatie definitief gestopt, er is geen bevruchting meer mogelijk. De menopauze is ingetreden. Er breekt nu een tijd van geestelijke rijping aan. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt dit als volgt verklaard: nu er geen bloed meer verloren gaat bij de menstruatie is er meer bloed over dat naar het hart kan stijgen voor geestelijke rijping. Binnen de Chinese geneeskunde wordt de menopauze als volgt omschreven: “als de vrouw 7 x 7 jaar is, stopt haar menstruatie. De energie die niet meer gebruikt wordt voor de menstruatie mag ze gebruiken voor haarzelf”.
Levenscycli & en je nierenergie
De ontwikkelingen die je als vrouw gedurende je leven doormaakt kosten een bepaald soort energie: nierenergie. Op energetisch niveau produceren je nieren Jing, de essentie van het leven. Hoe ouder je wordt hoe minder minder nierenergie je tot je beschikking hebt. Bezien vanuit de traditionele Chinese geneeskunde is de nierenergie de ‘reserve-energie’ van de mens. Zie het als een soort ‘accu’ voor je lever. Beschikt je lever op een bepaald moment over onvoldoende energie dan kan hij putten uit de reserve-energie die ligt opgeslagen in je nieren. De hoeveelheid nierenergie waarover je beschikt is afhankelijk van:
- Wat je genetisch hebt meegekregen van je ouders (pre natale nierenergie)
- Wat je aan energie uit je voeding opneemt en vasthoudt
- In hoeverre je oplaadt door ontspanning, slaap en meditatie
- En dus je leeftijd
Hoewel veroudering niet te stoppen is, zijn er gelukkig wel manieren om je nierenergie een zetje in de goede richting te geven. Je beschikt dan altijd over een reserve voorraadje energie die goed van pas kan komen, bijvoorbeeld als je in een stressvolle periode zit. Goede manieren om je post natale nierenergie aan te vullen zijn yoga en chi kung (energie oefeningen). En misschien heb je iets aan de volgende 5 tips:
1. Warm voetenbad
Een warm voetenbad (met een temperatuur iets hoger dan je eigen lichaamstemperatuur) versterkt je nierenergie. Neem dit bad bij voorkeur tussen 17.00 en 19.00 uur. Volgens de Chinese orgaanklok zijn je nieren dan het meest actief. Zorg er voor dat het water boven je enkels komt.
2. Houd je lichaam lekker warm
Deze tip is vooral van toepassing als het buiten koud is. Draag dan warme kleding, vooral ter hoogte van je nieren. Zorg ook dat je handen en voeten warm blijven. Loop niet op blote voeten, zéker niet in de winter.
3. Neem meer rust
Misschien wel de beste manier om je nierenergie aan te vullen is het nemen van rust. Zorg dat je voldoende slaapt en probeer stress tot een minimum te beperken. Wie weet helpt dit Oosterse ontspanningsritueel.
4. Massage en acupuntuur
Wat extra hulp nodig bij het versterken van je nierenergie? Denk dan eens aan een Tui Na massage, voetreflexologie of acupunctuur. Ze stimuleren meridianen (de energiebanen in je lijf) waardoor eventuele blokkades worden opgeheven en de energie weer vrijuit kan stromen.
5. Spijkermat
Je meridianen thuis stimuleren? 15 – 20 minuten per dag op een spijkermat liggen maakt een wereld van verschil.Je kunt de spijkermat het beste op een blote huid gebruiken, maar misschien vind je dit in het begin te intens aanvoelen. Het is prima om een dunne laag kleding te dragen om rustig te wennen. Wanneer je van de mat af komt, kan het zijn dat je huid wat rood is: een teken dat de doorbloeding goed op gang gebracht is en de energie begint te stromen.
Spijkermat: laat je energie weer stromen
15 minuten liggen op een spijkermat heft blokkades op en doet wonderen voor je energie. Bestel een spijkermat en krijg een spijkerkussen cadeau.Nu slechts €39,95
Meer lezen over Chinese geneeskunde
Chinese geneeskunde & 3 tips voor jouw meest energieke lente ooit
Chinese geneeskunde & je lever: zo ondersteun je dit orgaan in de lente
Chinese geneeskunde & nierenergie: hoe krachtig is jouw oerbron?