Sommige mensen bloeien op als de thermometer de 30 graden aantikt. Veel anderen hebben echter het gevoel dat ze niet vooruit te branden zijn in de hitte. Als je op vakantie bent kan het lekker zijn om toe te geven aan dit lome gevoel. Schijnt de zon echter op volle kracht in eigen land, dan is lummelen niet altijd een optie. Hoe komt het dat veel mensen moe worden van warm weer, en wat doe je eraan? Dat lees je hieronder.
Dit is waarom je moe wordt door warmte + 5 verkoelende tips
Als het warm is, doet je lichaam er alles aan om de temperatuur vanbinnen op 37 graden te houden. En dat kost flink wat energie. Je lichaam probeert onder andere af te koelen door te gaan zweten. Bij hoge temperaturen geeft de ’thermostaat’ in de hersenen (de hypothalamus) je zweetklieren een signaal dat ze aan de slag moeten. Als het zweet op je huid verdampt, wordt er warmte mee weggevoerd. Belangrijk: door al dat zweten heb je meer vocht nodig. Drink je onvoldoende, dan kun je je extra moe gaan voelen. Daarnaast slapen mensen vaak slecht als het warm is buiten. En na een nachtje zweterig woelen en draaien sta je natuurlijk niet fit op.
Slaapstand
Bij warm weer heeft je lichaam ook nog een andere optie om te voorkomen dat je oververhit raakt: minder warmte produceren. Je lichaam gaat daarvoor richting slaapstand: de interne processen en activiteiten in je lijf vertragen. Dat kan je slaperig maken. Om meer warmte te kunnen loslaten, zetten je bloedvaten ook nog eens uit. Daardoor kan de bloeddruk iets verlagen, met – je raadt het al – een lui en loom gevoel tot gevolg. De slaperigheid die zo veel mensen in de hitte ervaren functioneert trouwens ook als een soort preventiemiddel. Je gaat minder inspanning leveren, en zo voorkomt je lichaam dat je oververhit of uitgeput raakt.
Verhoog je energie op een warme dag
We mogen ons lijf in de eerste plaats dankbaar zijn voor al zijn harde werk om ons koel en veilig te houden. Tegelijkertijd is het niet handig als je op je werk geen taak afgestreept krijgt op een warme dag. Of dat je niet van leuke zomeractiviteiten kunt genieten omdat je je zo sloom voelt. Daarom 5 tips om je energielevel te verhogen als het warm is.
1. Stay hydrated
Klinkt obvious, maar het is tóch makkelijk om te vergeten om extra te drinken op een warme dag. Zorg dat je altijd water meeneemt als je ergens naartoe gaat. Vind je het lastig om genoeg te drinken, voeg dan wat fruit, rauwkost of kruiden toe aan je water. Wacht niet totdat je dorst hebt; drink liever elk uur een glas. Laat de alcohol liever staan, want dat werkt juist vochtafdrijvend.
2. Zorg voor een koele slaapkamer
De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 ˚C. Een paar graden warmer is geen probleem, maar zodra de temperatuur boven de 22 ˚C komt, kan dat nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je de warmte niet kwijt kan, komen je hersenen niet goed in de slaapstand. Met alle gevolgen van dien. Om je slaapkamer lekker koel te houden kun jouw oude vertrouwde ventilator van wat extra power voorzien. Vul een paar plastic flessen met water en leg ze in de vriezer (niet helemaal vol anders barsten ze). Plaats de flessen bevroren water vervolgens voor de ventilator, in een plastic bak. De lucht van de ventilator blaast op deze manier extra koele lucht je kamer in. Tip: houd ramen en deuren gesloten.
3. Kies voor licht verteerbaar eten
Veel mensen hebben bij warmte minder eetlust. Toch is het belangrijk om goed en voedzaam te blijven eten. Ga voor licht verteerbaar voedsel zoals salades, (koude) soepen, yoghurt en fruit. Het is niet erg als je minder eet tijdens je maaltijden, maar probeer dan wat meer eetmomenten in te plannen. Benieuwd wat de Chinese Geneeskunde zegt over summer proof food? Dat kun je hier lezen.
4. Verplaats je werkplek
Jezelf forceren om in suboptimale omstandigheden te werken als het warm is is geen goed idee. Nodig je collega’s uit om samen buiten in de schaduw of bij het water te gaan werken als het heet is op kantoor. Of zoek een koel koffietentje of de bieb op. Ook belangrijk: merk je dat je nu eenmaal loom wordt van warmte, verlang dan niet van jezelf dat je net zoveel gedaan krijgt als normaal. Neem meer pauzes en werk desnoods ’s ochtends heel vroeg of avonds als het wat koeler is een uurtje of twee, zodat je op het heetst van de dag kunt rusten. Een goede oefening in flexibel zijn & creatieve oplossingen bedenken!
5. Beweeg voldoende
Ja, óók als je moe wordt van de hitte is het belangrijk om toch voldoende te bewegen op een dag, minstens 30 minuten. Doe dat het liefst vroeg ’s ochtends of eventueel ’s avonds als het om lichte lichaamsbeweging zoals yoga of een wandeling gaat. Je hoeft bij het bewegen niet tot het gaatje te gaan, maar je hartslag mag best iets omhoog gaan. Verhittende sessies zoals hot yoga kun je beter vermijden op zomerse dagen.
Bonustip voor als je vocht vasthoudt
Op (tropisch) warme dagen houden veel mensen vocht vast. Als het kwik stijgt zetten haarvaten uit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voeren. En dat kan behoorlijk belastend zijn voor je systeem.
Vochtafdrijvende supplementen
Het is misschien niet de eerste remedie waar je aan denkt, maar er zijn supplementen die bekend staan om hun vochtafdrijvende werking. De meeste bekende vochtafdrijvende vitamine is vitamine B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D3 kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium. Je zou ook een supplement kunnen overwegen dat speciaal is ontwikkeld voor een goede vochthuishouding. Overleg bij twijfel altijd even met je huisarts.
Bronnen: Quest, Happinez