Eet volgens de Chinese voedingsleer en vergroot je levensenergie (Qi)

by Evelyn van Hasselt 14.02.2018

Qi is een Chinees begrip dat zich moeilijk laat vertalen. Je kunt Qi het beste zien als levensenergie, de kracht om gezond en vitaal te blijven. Een belangrijke bron van Qi is voeding. Welke levensmiddelen je levensenergie vergroten weet de Traditionele Chinese voedingsleer.

Wijze lessen uit de Chinese voedingsleer: zo vergroot je je levensenergie (Qi)

Qi (spreek uit als Tsjie) wordt vaak uitgelegd als levenskracht. Het is een onzichtbare ‘lijm’ die alle processen in je lijf met elkaar verbindt. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt Qi door je lichaam verspreid via energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Als Qi niet vrij door je lichaam kan stromen dan kunnen er ziektes ontstaan. Gelukkig zijn er allerlei manieren om eventuele blokkades op te heffen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur of tuina massages. Het woord tuina betekent letterlijk ‘duw en grijp’. Geoefende tuina masseurs stevenen linea recta af op geblokkeerde acupunctuurpunten (wat best pijnlijk kan zijn!). Na het opheffen van deze blokkades kan Qi weer vrij door je lichaam stromen.

De energetische kracht van voeding

De hoeveelheid Qi die er door je lijf stroomt kun je vergroten met behulp van acupunctuur en massages, maar óók met de juiste voeding. En hierin verschilt de Westerse voedingsleer van de 3000 (!) jaar oude Chinese voedingsleer. Binnen de Westerse voedingsleer ziet men voeding vooral als een optelsom van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. De Chinese Voedingsleer hecht waarde aan de energetische werking van levensmiddelen. De meeste levenskracht zit volgens de Chinezen in voeding die:

  • vers is
  • eerlijk verbouwd is (biologisch / biologisch-dynamisch)
  • lokaal is
  • gevarieerd
  • zo min mogelijk bewerkt
  • uit het seizoen

Thermische werking van voeding

Als we een stapje verder gaan, zien we dat voedingsmiddelen je niet alleen van Qi kunnen voorzien, maar ook een thermische effect hebben op je lichaam. Voeding kan grofweg in verwarmende en verkoelende producten worden onderverdeeld. Verwarmende producten brengen je lijf in beweging, warmen het op en helpen bij het afbreken van afvalstoffen. Voorbeelden zijn peper, kaneel, kruidnagel, wortel, venkel en ui. Verkoelende producten helpen je lijf tot rust komen en maken het koeler. Verkoelend werken onder andere fruit, yoghurt, bladgroenten, komkommer en water. Volgens de Chinese voedingsleer heb je als mens zowel verkoelende als verwarmende producten nodig om optimaal te kunnen functioneren. Een kouwelijk type zal intuïtief alleen wat meer behoefte hebben aan verwarmende producten en een warmbloedig type voelt zich prettiger bij verkoelende voedingsmiddelen. Daarnaast hangt je behoefte af van het seizoen. Zo neig je in de zomer vaak meer naar verkoelende voeding zoals salades, sapjes en vers fruit en knap je ‘s winters juist op van verwarmende stamppotten, soepen en stoofschotels.

Meerdere factoren

Als je kiest voor voeding die veel levenskracht bevat, rekening houdt met de thermische werking van voeding en eet volgens de seizoenen dan kan je Qi flink toenemen. Toch spelen er meerdere factoren. Zo wordt er binnen Chinese voedingsleer ook gekeken of je lijf de voedende stoffen uit je eten wel goed opneemt. Hoe goed voeding zijn werk kan doen hangt bijvoorbeeld ook af van je conditie, stofwisselingstype, het gebruik van medicijnen, je slaap-, en beweegpatroon en je geestelijke gesteldheid. Als je lichaam voedsel niet kan opnemen, transformeren, gebruiken, afbreken en uitscheiden, dan is de nettowinst van ‘gezond eten’ helaas niet zo groot…

Meer weten?

Wil je tot op de bodem uitzoeken wat de Chinese voedingsleer voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak met een diëtist die is gespecialiseerd in de Traditionele Chinese Voedingsleer. Ook interessant: het boek Heel de huid – Chinese voedingsleer van Ronald Riksen. Hierbij wordt beschreven hoe je voeding therapeutisch in kunt zetten om je gezondheid én je huid te verbeteren.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: natuurdiëtisten.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN