Veel mensen hebben last van een moederwond zonder dat te beseffen. Dé plek waar deze wond kan gaan opspelen is in intieme relaties. Een partner spiegelt namelijk als geen ander jouw (on)vermogen tot verbinden. Als je worstelt met intieme relaties is dat een belangrijke richtingwijzer naar de moederwond, want van je moeder krijg je de eerste imprints mee over verbinding en intimiteit… Wil je meer leren over dit belangrijke onderwerp, en ben je benieuwd of jij last hebt van een moederwond? Op zondag 28 mei 2023 organiseert Holistik een live webinar met Hannah Cuppen, auteur van de boeken Liefdesbang, Liefdesroep en Liefdeskunst. Hannah vertelt je alles wat je wil weten over de moederwond.
Webinar Moederwond: op 28 mei deelt Hannah Cuppen de ins & outs over deze psychologische wond
De Moederwond is een haast universeel onderwerp. Als je deze wond zelf niet met je meedraagt, kun je deze vast wel terugvinden in een of meerdere vrouwen in je familielijn. Dat komt deels door de patriarchale samenleving, waarin vrouwen als minder werden (en soms nog steeds worden) gezien dan mannen. Hannah legt uit: ‘Vrouwen leerden zo hun eigen behoeften en emoties te onderdrukken. Ze werden eenzijdig verantwoordelijk gesteld voor de opvoeding van de kinderen en kregen niet de kans zichzelf als vrouw te ontwikkelen. Ze moesten zichzelf verloochenen om goedkeuring te krijgen en leerden genoegen te nemen met kruimels aandacht.
Doorgeven moederwond aan dochters én zonen
De moederwond wordt niet alleen doorgegeven aan dochters, maar zeker ook aan zonen. Zij kunnen op veel manieren last hebben van de moederwond, des te meer als de vader emotioneel afwezig was en geen afgrenzende rol heeft vervuld. In liefdesrelaties kan de binding met hun moeder ook mannen behoorlijk in de weg staan. Ze zoeken bijvoorbeeld in iedere vrouw hun moeder, of vermijden juist een intieme relatie vanwege de angst om opgeslokt te worden door een vrouw die hen herinnert aan de behoeftigheid van hun moeder. In het webinar staan we daar uitgebreid bij stil.
Impliciete boodschappen van de moederwond
Veel van onze moeders zijn niet volwaardig gezien in hun behoeften en verlangens, en hebben zelf ook niet de moeder gehad die ze kon geven wat ze nodig hadden. Zolang ze zich daar niet bewust van zijn, zullen ze hun onvervulde behoeften, en de wrok die daaruit ontstaan is, projecteren op hun kinderen. Dat doen ze met impliciete boodschappen als:
– Jij mag het niet beter hebben dan ik.
– Je bent ondankbaar als je dat niet voor me over hebt.
– Ik verdien je respect, hoe ik ook met je omga.
-Word niet te succesvol, want dan maak je mij onzeker.
– Of: Zorg voor mij.‘
Manifestaties van de moederwond
Natuurlijk spelen ook individuele factoren, zoals mentale of fysieke gezondheidsproblemen van de moeder, een rol in de ontwikkeling van een moederwond. Ook de manifestatie ervan zal per persoon net verschillen, maar er zijn wel degelijk patronen aan te wijzen. Denk aan:
- Je hunkert naar emotionele nabijheid maar bent er ook bang voor
- Je ervaart bindingsangst of verlatingsangst, of een combinatie van beide
- In de relatie met je moeder mis je iets en kun je niet jezelf zijn
- Je voelt je nooit goed genoeg
- Je wilt overal controle over houden
- Je voelt je verantwoordelijk voor het geluk van je moeder (en anderen)
Het helen van een moederwond is uitdagend, maar zeker mogelijk. Een belangrijk deel van dit proces is verbinding maken met jouw innerlijke moeder, die voor jouw innerlijke kind kan zorgen. Je legt geen claim meer op anderen voor het opvullen van jouw leegte. En je zal je emotioneel los moeten maken van je moeder. Het is mogelijk om dit te doen terwijl je toch een relatie met haar behoudt; soms wordt die zelfs beter door jouw helingsproces. Voel je echter dat je (tijdelijk) afstand moet nemen van je moeder? Dan is het raadzaam om die behoefte ook te eren.
Moederwond webinar met Hannah Cuppen – 28 mei 2023
Wil jij weten hoe een moederwond onder andere doorwerkt in je liefdesleven? Op zondag 28 mei 2023 organiseert Holistik samen met Hannah Cuppen een speciaal ‘Moederwond Webinar’. Na het deelnemen aan dit webinar:
- Weet je wat een moederwond is en over wie dat gaat;
- (Her)ken je de belangrijke polariteit tussen symbiose en autonomie;
- Weet je welke categorieën verwonde moeders er zijn en wat ze inhouden;
- Ken je het verband met de polen verlatingsangst en bindingsangst;
- Weet je wat helende stappen zijn.
Wil jij een eerste stap zetten in het helen van jouw moederwond, wees dan vooral welkom. Het wordt een leerzaam en verdiepend webinar. Tijd: van 19.00 uur tot 21.00 uur. Kun je er niet bij zijn? Geen zorgen, je krijgt de opname naderhand van ons in je mailbox! Een kaartje kost €17,50. Je kunt je hier inschrijven.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!