Kom je aan als je alleen al naar eten kijkt? En heb je vaak last van koude handen en voeten? Schildklierproblemen komen helaas vaker voor dan je denkt. Vooral vrouwen zijn er gevoelig voor. Volgens de laatste schattingen krijgt circa één op de acht vrouwen er last van. Toch blijven klachten vaak onopgemerkt. Waaraan je symptomen kunt herkennen lees je in dit artikel.
Schildklierproblemen: hieraan herken je de symptomen
Je schildklier is een vlindervormige klier. Hij zit direct boven het kuiltje in je hals en weegt 10 tot 20 gram. De klier bestaat uit twee kwabben die verbonden zijn door een smalle brug. Deze kwabben zijn opgebouwd uit kleine blaasjes, de zogenaamde follikels. De kwabben liggen links en rechts van de luchtpijp en zijn bij een volwassene ongeveer twee centimeter breed en vier centimeter hoog. Als je schildklier gezond is kun je hem nauwelijks zien of voelen. Bij het slikken beweegt hij met het strottenhoofd mee. Maar waaraan merk je dan dat je schildklier niet goed functioneert?
Symptomen van een schildklierprobleem
Symptomen die duiden op een schildklierprobleem lopen uiteen: van kouwelijkheid, brosse nagels en gewichtstoename tot tinnitus en verstopping (dat laatste in het geval van een trage schildklier). Afwijkende waardes komen bij een bloedonderzoek vaak niet eens naar voren. Waarom niet? Wel, bij de meeste bloedtesten wordt alleen de waarden van de TSH (Thyroid Stimulating Hormone) en vrij T4 (thyroxine) gemeten. Maar als jouw lijf de conversie van T4 naar T3 niet (goed) kan maken dan komen jouw problemen dus niet naar boven. En zo lopen er behoorlijk wat mensen (vooral vrouwen) met klachten rond die van hun huisarts te horen krijgen dat er niets aan de hand is. Heel vervelend, dus vraag vooral door en spoor je dokter aan ook je actieve T3 te testen.
Schildklierproblemen en je voeding
Voeding kan je schildklierproblemen weliswaar niet volledig genezen, maar wél een stuk in de goede richting helpen. Er wordt vaak gezegd dat je beter geen rauwe cruciferen groenten (broccoli, bloemkool, spruitjes, spinazie, radijsjes, waterkers) kunt eten. Dit omdat bepaalde stoffen in deze groenten de omzetting van schildklier hormoon of de opname van jodium zouden hinderen. Hier is de laatste tijd veel onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Alleen het eten van enorme hoeveelheden van deze groenten in rauwe vorm kunnen een probleem opleveren. Onderzoekers gaven echter aan dat de normale mens, ook als je heel gezond eet en regelmatige rauwe groentesapjes drinkt, echt niet aan deze hoeveelheden komt en wanneer er geen jodiumtekort bestaat deze groenten juist meer gezondheidsvoordelen bieden wanneer je ze wel eet. Probeer ze dus niet uit je voedingspatroon te schrappen, maar stoom ze licht als je toch het idee hebt dat je ze veel eet en bang bent dat je jodium opname in het gedrang komt.
Meer jodium
Jodium is inderdaad nodig voor een goede schildklierfunctie, maar om nu veel brood te gaan eten om aan je jodium te komen is hetzelfde als Fruitella eten om aan je drie stuks fruit per dag te komen. Haal jodium liever uit z’n natuurlijke vorm. Denk aan zeegroentes zoals zeewier en kelp, maar ook uit venkel en bladpeterselie. Eet je dit niet heel vaak, dan kun je een supplement overwegen. A Vogel heeft een 100% natuurlijk jodium supplement dat helpt bij het behouden van een gezonde schildklieren en energiestofwisseling ondersteunt.
No no’s voor mensen met schildklierproblemen
Andere duidelijke no no’s voor mensen met een schildklier probleem (maar ook zonder kun je deze producten beter mijden) zijn:
- suiker (een bloedsuikerspiegel die uit balans is verstoort de werking van je schildklier)
- ongefermenteerde soja met uitzondering van de gefermenteerde soja (tempeh, miso en shoyu)
- energiedrankjes zoals Red Bull
- te veel koffie
- stress (dit hindert de conversie van je schildklier hormoon)
Bron: amberalbarda.nl