Er is één vorm van beweging waar je altijd op terug kunt vallen: wandelen. Het kost niets, kan op elk moment van de dag en draagt vanaf de eerste stap bij aan je fysieke én mentale gezondheid. Je snapt, wij zijn lyrisch over lopen. En jij vast ook na het lezen van dit artikel.
Wandelen als medicijn: 3 verrekt goede redenen om lekker veel te lopen
Wandelen heeft een ietwat stoffig imago. Dat terwijl de benefits enorm zijn. Vooral als je in de natuur loopt. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt zelfs dat wandelen beter is dan een uur intensief sporten. Kijk maar eens naar deze 3 voordelen.
1. Loop je stress weg
Van alle methodes om stresshormonen zoals cortisol uit je lijf te krijgen, zou wandelen zomaar de effectiefste kunnen zijn. Je kan buiten gaan fietsen of hardlopen maar wandelen vertraagt en helpt te onthaasten. Het prikkelt je zintuigen, je ruikt de bossen, ziet felgekleurde bloemen en voelt de wind en de zon. Bij wandelen gaat het niet om presteren, de afstand en de snelheid. Het gaat erom dat je juist even in het moment leeft. Doordat er tijdens het bewegen meer zuurstof naar het hoofd gaat, wordt de hersenactiviteit gestimuleerd bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Daarbij worden stress, angst en depressies verminderd. Dus zit je in een stressvolle periode? Onthaast dan in de natuur, die oordeelt niet.
2. Verbeter je humeur
Heb je een rotdag? Ga de natuur in. Uit onderzoek van LifeScience blijkt dat je minder negatief kan worden als je regelmatig loopt. Lopen op de loopband telt helaas niet, het werkt alleen als je echt de natuur in gaat. Onderzoekers ontdekten dat mensen die 90 minuten wandelden in de natuur minder negatief over zichzelf dachten. Dit komt omdat je tijdens wandelen het gelukshormoon Serotonine produceert. Dit wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen ziet. Een wandeling in het bos of aan het strand is daarom ideaal om je humeur te verbeteren.
3. Wandelen maakt creatief
Beethoven had een simpele gewoonte die hem bergen aan productiviteit en creativiteit opleverde: wandelen in Wenen. Tijdens het wandelen kon hij zijn hoofd leegmaken waardoor het ene na het andere muziekstuk uit zijn handen kwam. Nu hoef je niet naar Wenen om te wandelen, want een korte wandeling (vanaf 8 minuten) zou al bevorderlijk zijn voor de creativiteit. Loop je dus vast achter je bureau? Strek dan even je benen. Het is zelfs zo dat een wandelaar een creativiteitsverhoging van 60% heeft in vergelijking met een zitter. Dus daarom deden Steve Jobs en Mark Zuckerberg aan wandelend vergaderen.
Extra gezond: wandelen in de natuur
Wil je echt optimaal profiteren van de gezonde effecten van wandelen? Trek er dan op uit in de natuur. De helende kracht van de natuur wordt vaak gelinkt aan de attention restoration theory van Stephen en Rachel Kaplan. Deze theorie suggereert dat de gerichte aandacht die je nodig hebt om je te concentreren op dagelijkse taken beperkt is en snel uitgeput raakt. Als je je lang of intensief moet concentreren, bijvoorbeeld op een beeldscherm of een boek, ontstaat er ‘aandachtsvermoeidheid’. Je herstelt het beste van deze aandachtsvermoeidheid in een omgeving waar je een andere vorm van aandacht gebruikt. En juist in de natuur gebruik je een heel ander soort aandacht. Je kijkt bijvoorbeeld verder van je af en gebruikt meer zintuigen. Je voelt het zonlicht op je gezicht, de wind waait langs je armen, je ruikt het gras, hoort de golven en ziet de wolken voorbij zweven. Een perfect recept voor innerlijke rust en een uitgerust lijf.