Toen we dit recept van van The Green Happiness zagen, waren we meteen verkocht. En omdat deze heerlijke appeltaart vegan én glutenvrij is, kan iedereen ervan genieten. En zeg nou zelf, op een gure winterdag gaat er niets boven de geur van zelfgebakken appeltaart. Dus heb je zin om de keuken in te duiken, dan is deze vegan appeltaart een must.
Recept: glutenvrije vegan appeltaart van The Green Happiness
In appels zitten veel flavonoïden. Deze krachtige antioxidant beschermt je lichaam tegen vrije radicalen: dat zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Naast deze stoffen, zit een appel ook bomvol vitamine C. Een stukje appeltaart eten is dus nog goed voor je weerstand ook. Tip: Gebruik voor het bakken van een appeltaart goudrenetten. Dit zijn grote moesappels met een friszure smaak.
Ingrediënten glutenvrije vegan appeltaart
- 150 g boekweitmeel
- 150 g havermeel
- 50 g arrowroot
- 1 tl zeezout
- 1 tl bakpoeder
- 1.5 tl baking soda
- 80 g kokosolie
- 120 ml ahornsiroop
- 4 el koud water
- 1 el appelciderazijn
- 3 grote appels (bijv. goudrenetten)
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl speculaaskruiden
- sap van ½ citroen
Tips voor glutenvrij deeg
Voor een lekkere glutenvrije bodem combineer je verschillende meelsoorten bij elkaar. Onze voorkeur gaat uit naar volkoren varianten. Hier gebruiken we een mix van havermout en boekweit. We voegen arrowroot toe om het geheel goed te laten binden. Hoe gevulder de appeltaart, hoe beter, wat ons betreft. Je kunt hier ook nog rozijnen, cranberries of ander fruit aan toevoegen. Wij houden het bij héél veel dunne plakjes appel, kaneel en wat ahornsiroop voor die kaneel-achtige smaak.
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
Bereidingswijze vegan appeltaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randjes in met een klein beetje kokosolie.
- Meng in een grote kom het boekweitmeel, havermeel, arrowroot, zout, bakpoeder en ½ tl baking soda. Voeg vervolgens de kokosolie (gesmolten), 70 ml ahornsiroop en water toe. Met een spatel meng je totdat er een samenhangend deeg ontstaat.
- In een apart kommetje meng je 1 tl baking soda met de appelciderazijn. Roer dit kort door het deeg in. Kneed het deeg. Je wilt dat het aan elkaar blijft kleven wanneer je het deeg in de vorm drukt, maar het geeft niet wanneer het nog een klein beetje brokkelt.
- Was de appels, snij in kwarten en haal het klokhuis eruit. Snij er vervolgens dunne plakjes van. Roer de kaneel, 50 ml ahornsiroop en het citroensap door de appels heen.
- Houd een klein deeg balletje apart. Doe de rest van het deeg in de vorm. Druk goed aan zodat het deeg aan elkaar blijft kleven. Een springvorm is vaak erg hoog, je wilt dat de rand van je taart tot ongeveer de helft van de springvorm rand komt. Prik in de bodem met een vork wat gaatjes. Verdeel vervolgens het appelmengsel in de taartvorm. Het deeg wat over is, rol je uit en daar steek je sterretjes van uit. Leg deze over de appeltjes op de taart.
- Bak de appeltaart in 45 minuten gaar in het midden van de oven. Wanneer de bovenkant van de taart te hard gaat, kun je dit afdekken met wat aluminiumfolie of bakpapier. De taart is goed wanneer een houten satéprikker er droog uitkomt. Laat even afkoelen voordat je de taart serveert. Tip: Lekker met (zelfgemaakte) kokosroom!
Wil je meer recepten van The Green Happiness? Probeer:
– Koekjes met chia-frambozenspread en pure chocolade
– Zuiverende Indiase dahl met zoete aardappel en kokosmelk
– Recept: vegan Indian butternutchicken met tofu en romige cashew saus
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!