Recept: vegan Indian butternutchicken met tofu en romige cashew saus

Food
curry, the green happiness, vegan, recept
karlijn visser

Karlijn Visser
22.02.2019

Toen we de foto bij dit recept van The Green Happiness zagen waren we meteen verkocht. De romigheid spat er vanaf, net als de crispy tofu. Deze vegan Indian butternutchicken is een gezonde variant op het bekende traditionele Indiase gerecht met kip, en smaakt sowieso veel lekkerder omdat er geen dierenleed aan te pas is gekomen. Dus heb je zin om de keuken in te duiken, dan is dit gerecht een absolute aanrader!  

Recept: vegan Indian butternutchicken met tofu en romige cashew saus

Tessa Moorman van The Green Happiness: “De laatste weken ben ik vaak bij mijn favoriete Indiase restaurant in de Jordaan wezen eten. Ze hebben heel veel verschillende groentes in verrassende sauzen, geserveerd met (knoflook)naan brood en pappadums. Mmm… Zoiets wilde ik thuis ook kunnen maken. Met in mijn hoofd de lekkere groentegerechten uit India en de butternutchicken (maar dan zonder dierenleed) dook ik de keuken in. Het resultaat is een grote pan romige, kruidige, milde Indiase curry met knapperige tofu geworden waar het hele team van heeft gesmuld. A new family favorite!  Meestal zijn wij niet zo’n fan van tofu, omdat het snel zo zompig wordt. Maar het ding is dat tofu echt ongelofelijk lekker kan worden wanneer je ‘t goed marineert, er een onwijs lekkere saus bij maakt of, zoals we hier hebben gedaan, de stukjes paneert en opbakt. Seriously, hierna ben je tofu fan! En zo niet dan gebruik je (gemarineerde) tempé of stukjes vega kip. In plaats van broodkruimels kun je voor het gemak ook paneermeel gebruiken”.

Ingrediënten voor 4 porties

Bereidingstijd: 30 minuten
– 200 g volkoren rijst
– 375 g tofu
– 2 sneetjes (glutenvrij) brood
– 1 ½ tl kurkuma
– zwarte peper
– 1 tl bouillon poeder
– 2 tl kokosolie
– 75 g (geroosterde) ongezouten cashewnoten
– 100 ml kokosmelk
– 50 g tomatenpuree
– 1 sjalotje
– 2 teentjes knoflook
– 10 g verse gember
– 1 el Garam Masala kruidenmix
– snuf zeezout
– 1 el curry pasta
– 1 broccoli (450 g)
– 5 g verse koriander
– 1 limoen
– 2 naanbroden (optioneel)

Extra benodigdheden:
– koekenpan
– blender

Bereiding vegan Indian butternutchicken

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in ongeveer 10 minuten gaar. Giet eventueel het overtollige vocht uit de pan en laat de rijst in de pan met de deksel er op rusten totdat de rest van de maaltijd klaar is.

2. Snij de tofu in blokjes. Rooster de boterhammen en verkruimel ze daarna boven een kom. Meng hier een snuf peper, ½ theelepel kurkuma en de bouillonpoeder doorheen.

3. Hussel de tofublokjes door dit mengsel totdat ze helemaal bedekt zijn met kruimels. Verhit een koekenpan met goede antiaanbaklaag (of gebruik een theelepeltje kokosolie) en bak hierin de tofublokjes in ongeveer 8 minuten goudbruin.

4. Doe de cashewnoten samen met de kokosmelk, tomatenpuree en 100 ml water in de blender. Houd een paar cashewnoten achter de hand voor de garnering. Mix tot een gladde saus.

5. Snij het sjalotje, de knoflook en gember fijn. Verhit 1 theelepel kokosolie in de koekenpan. Fruit hierin het sjalotje, knoflook en gember op middelhoog vuur in ongeveer 3 minuten glazig en goudbruin. Voeg vervolgens 1 tl kurkuma, Garam Masala, snuf zeezout en curry pasta toe. Bak een minuutje op en voeg dan de cashewsaus toe. Breng zachtjes aan de kook en laat pruttelen totdat de saus de gewenste dikte heeft en warm is.

6. Snij de broccoli in roosjes. Doe ze in een pannetje met een klein laagje water, een snufje zout en breng aan de kook. Kook in ongeveer 3 minuten beetgaar, giet af en voeg de broccoli samen met de tofublokjes toe aan de cashewsaus.

7. Snij de koriander klein, de limoen in partjes en hak de overgebleven cashewnoten klein. Bak eventueel de naanbroden op. Serveer de Indian curry met de rijst. Garneer met de koriander, limoen en cashewnoten. Gebruik de naanbroden om de saus mee op te dippen.

Wil je meer recepten van The Green Happiness? Probeer:
– Koekjes met chia-frambozenspread en pure chocolade
– Zuiverende Indiase dahl met zoete aardappel en kokosmelk

The Green Happiness & Rock Your Body

the green happiness rock your bodyNaast gezonde voeding is het belangrijk voor een goed humeur om voldoende te bewegen. Tessa & Merel van The Green Happiness hebben om die reden een nieuwe platform gelanceerd: Rock Your Body. Ze combineren voedzaam plantaardig eten én bewegen op een laagdrempelige manier waardoor het een echt feestje wordt. De foto links zegt genoeg ;-). Je kunt Rock Your Body nu 14 dagen gratis proberen voordat je een maandabonnement afsluit. Als je voor een jaarabonnement kiest krijg je het Rock Your Body boek t.w.v. €49,95 cadeau. Check ryb.nl.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link