Een vermoeide geest? Als je eens wist wat de natuur voor je kan doen…

by Evelyn van Hasselt 29.09.2017

Ook zo’n drukke week achter de rug? Misschien wel het beste medicijn tegen een vermoeide geest is een wandeling in de natuur. Een groene omgeving heeft namelijk een hoge restoratieve waarde. Wat dat precies is en waarom dit een belangrijk gegeven is voor alle vermoeide zielen onder ons lees je hier.

Stress? Als je eens wist wat de natuur voor je kan doen…

Sommige mensen duiken de kroeg in, anderen ploffen neer op de bank om urenlang series te bingen. En ik? Ik heb ontdekt dan mijn vermoeide geest uiteindelijk toch het meest opknapt van de natuur. Na een drukke werkweek maak ik dan ook het liefst een wandeling door het Vondelpark. Ik ben het hek vaak nog niet door of ik voel de spanning al van mijn schouders glijden. Dat mijn vermoeide geest ook daadwerkelijk baat heeft bij de natuur blijkt uit een internationaal onderzoek naar de ‘restoratieve waarde’ van leefomgevingen. Het onderzoek vond plaats aan Universiteit Leiden onder leiding van sociaal en omgevingspsycholoog Henk Staats.

Restoratieve waarde

De restoratieve waarde is de mate waarin een omgeving bijdraagt aan het psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid. Staats en zijn Zweedse en Amerikaanse collega’s voerden het onderzoek uit onder enkele honderden studenten in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten. De onderzoekers vergeleken de restoratieve waarde van alledaagse bezigheden zoals een cafébezoek, zitten in het park en recreatief winkelen. Wat bleek? Parken werden het hoogst gewaardeerd voor herstel na een stressvolle periode. De waardering van winkelstraten en cafés daalt juist naarmate mensen vermoeider zijn. Urenlang door een park struinen is overigens niet nodig om voor een mentale oppepper. Sterker nog: volgens een onderzoek van Goossen, Van Winsum-Westra en Van der Wulp (2007) blijkt dat de grootste verbetering in de gevoelsstemming optreedt tijdens de eerste vijf minuten van een bezoek aan de natuur.

 Heilzame werking van groen

Ook omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg is overtuigd van de heilzame werking van de natuur. Uit haar publicatie Waarom wij natuur nodig hebben komt een aantal interessante feiten naar voren. Zo blijkt dat alleen al door de aanblik van natuur het stresshormoon cortisol in je lichaam afneemt. Daarvoor hoef je niet eens naar buiten. Ook het uitzicht op een tuin of het zien van planten in huis of op kantoor werkt al stressverlagend. En wist je dat niet alleen natuurbeelden, maar ook natuurgeluiden een bewezen positief effect hebben op gevoelens van stress? Zelf ben ik gek op het geluid van regen. Als ik me gespannen voel luister ik dan ook regelmatig naar Rain, een album van geluidsman Olivier Nijs. Hij begon 15 jaar geleden met het opnemen van natuurgeluiden waarbij geluiden van menselijke activiteiten of niet-natuurlijke klanken een no go zijn. Op Rain staan 6 verschillende puur natuurlijke Nederlandse regenbuien. Want druppels op dorre blaadjes op de grond klinken heel anders dan op bladeren aan de boom.

Wandelen in Spa

Hoewel je positieve effecten van de natuur al heel snel merkt is het állerbeste medicijn voor een vermoeide geest een paar uur wandelen tussen het groen. Een fijne plek om naar toe te gaan is Spa in België. De mooiste routes hebben we al voor je uitgezocht.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: Barton & Pretty (2010), Universiteit van Leiden.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN