videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Cultureel antropoloog: zó luister je naar de diepe wijsheid van je lijf tijdens zwangerschap en geboorte

Heart + Soul
zwangerschap geboorte

Holistik
15.01.2021

Een bevalling is voor veel vrouwen een van de meest bijzondere momenten uit hun leven. Helaas helpt onze cultuur niet altijd mee om dit ook echt zo te zien. Zonde, vindt cultureel antropoloog en coach Anna Myrte Kortweg. In haar boeken Vrije Geboorte en Mijn reis naar binnen rekent ze af met het idee dat een bevalling vooral beangstigend is. Dit is hoe jij en je kindje nog heel lang plezier kunnen hebben van een bewuste zwangerschap en geboorte. Een proces waarin oerkracht en afstemming centraal staan.

Cultureel antropoloog: zó luister je naar de diepe wijsheid van je lijf tijdens zwangerschap en geboorte

Anna Myrte: ‘Als cultureel antropoloog vind ik het heel interessant om de vanzelfsprekende beeldvorming over belangrijke levensonderwerpen te onderzoeken. De ideeën die we in onze cultuur over geboorte hebben kloppen vaak helemaal niet met de realiteit. Ze zijn over het algemeen vrij negatief en ondermijnend voor vrouwen(lichamen). Denk aan ideeën als: geboorte is gevaarlijk, een lijdensweg waar je maar beter zo snel mogelijk vanaf kunt zijn, je hebt geen invloed op het geboorteproces en kunt maar beter naar de deskundigen luisteren.

mijn reis naar binnen cover

Zoogdierenschuilplaats

De werkelijkheid is veel genuanceerder en vriendelijker. En ook veel bekrachtigender voor vrouwen! De natuur zit wonderbaarlijk mooi in elkaar. In een gezonde situatie weet een vrouwenlichaam gewoon hoe het moet baren. Je lichaam maakt een perfect op elkaar afgestemde cocktail van hormonen aan. Deze zorgt er niet alleen voor dat je weeën krijgt en je baarmoedermond zich opent, maar werkt ook pijnstillend, zorgt dat je tijdsbesef vervaagt en je een gevoel van geluk of zelfs extase kunt ervaren.

Het is hierbij heel belangrijk dat je je op je gemak voelt. Een bevallende vrouw is kort door de bocht gezegd gewoon een zoogdier dat zich helemaal veilig moet voelen om te kunnen baren. Elke verstoring (denk aan observerende of kritische blikken, rationele vragen, storende geluiden, een te koude of te lichte kamer) kan ervoor zorgen dat je het stresshormoon adrenaline gaat aanmaken, de bevalhormonenflow verstoord wordt en je lichaam op slot gaat.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Het proces faciliteren in plaats van verstoren

Als zorgverleners zich hiervan niet bewust zijn, dan zullen ze al gauw naar medische hulpmiddelen grijpen als een bevalling stagneert. Dit in plaats van te kijken wat het proces nodig heeft en wat er gedaan kan worden zodat de moeder zich (weer) op haar gemak voelt, zodat ze optimaal kan ontspannen en de bevalling weer haar ritme kan vinden. Door zo’n ingreep wordt het voor je lichaam nog moeilijker om de balans terug te vinden. Met een infuus in je arm en vastgesnoerd aan een monitor kun je nou eenmaal minder makkelijk ontspannen en vrij bewegen. Het gevolg is bijvoorbeeld meer pijn, of (nog steeds) niet-vorderende ontsluiting, waardoor er weer tot een nieuwe ingreep wordt overgegaan. Zo kan de ene ingreep leiden tot de andere en kun je ongemerkt steeds meer de regie over je bevalling verliezen.

Creëer een omgeving die jou support

In Mijn reis naar binnen beschrijven we uitgebreid hoe je kunt zorgen voor de juiste omstandigheden, waarin je het geboorteproces optimaal kunt faciliteren en in je kracht kunt bevallen. Een goede setting is heel belangrijk, oftewel een omgeving waarin je je 100% gesteund voelt en je optimaal kunt overgeven aan de weeën. Wat mij betreft zouden alle bevalruimtes ‘chill-kamers’ moeten zijn. En iedereen die zich bij een bevalling voegt, zou zich moeten afstemmen op wat deze moeder nodig heeft. Het is daarom ook heel belangrijk om een verloskundige of gynaecoloog te vinden waarmee het echt klikt en die jouw wensen serieus neemt. Schroom niet om verder te zoeken als je zorgverlener je (beval)wensen lastig of vreemd vindt.

Mindset

Ook de juiste mindset (of heart-set) is essentieel om het geboorteproces te faciliteren. Hoe denk je over jezelf en de dingen die gebeuren? Wat geeft je kracht en vertrouwen en wat houdt je juist tegen? Wat helpt je als je het moeilijk hebt of in paniek raakt, en hoe kan je omgeving je daarbij ondersteunen? Deze vragen kun je jezelf al tijdens de zwangerschap stellen. Het oefenen van een positieve, vriendelijke (ook naar jezelf toe!) mindset is een belangrijke voorbereiding op de bevalling.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Alles mag nu om jou draaien

Als er één periode in je leven is waarin je extra goed voor jezelf mag zorgen, is het wel tijdens de zwangerschap. Als vrouwen hebben we de neiging om vooral voor anderen te zorgen en onszelf weg te cijferen. Maar de zwangerschap is de uitgelezen periode om jezelf centraal te stellen. Alles mag nu om jou draaien en daar is niets egoïstisch aan. Je bent namelijk voor de hele wereld met al je liefde een nieuw mens op aarde aan het zetten. En als je goed voor jezelf zorgt doe je dat ook voor je kindje, dat zo in ‘een rustig klimaat’ kan groeien.

Transformatieproces

Een ander hardnekkig beeld in onze cultuur is dat je een kind krijgen er ‘gewoon even bij doet’. Maar een zwangerschap is een groot transformatieproces. Na de bevalling is je leven blijvend veranderd. Al is het alleen al doordat een heel nieuw mensje op aarde is gekomen. Bovendien vraagt het veel van je in lichamelijk, geestelijk en emotioneel opzicht. In plaats van het ‘erbij te doen’ (of dat van jezelf te eisen), kun je het ook omkeren en je zwangerschap helemaal centraal stellen.

Een reis naar binnen

Het kan je veel brengen om deze tijd met bewustzijn te doorleven. De zwangerschap biedt een uitgelezen gelegenheid om een reis naar binnen te maken. En het nodigt daar ook toe uit, kijk maar naar je dikke buik met baby die je aandacht vanzelf naar binnen trekt. De zwangerschap is een overgangsperiode waarin in zekere zin de tijd stilstaat. Alles is in beweging, je lichaam ondergaat een metamorfose en er voltrekt zich een wonder: nieuw leven wordt door je heen geboren. Het gewone leven gaat door, terwijl jouw leven ondertussen om iets heel anders draait… De magische groei en geboorte van dit kleine wezentje waar je nu al zoveel van houdt.

De zwangerschap als kans

Een grote overgangstijd als de zwangerschap biedt een ultieme kans om pas op de plaats te maken en je leven te heroverwegen. Dingen die niet meer bij je passen kun je achter je laten. Bijvoorbeeld de al genoemde negatieve beeldvorming over geboorte, maar ook andere overtuigingen die je misschien vanuit je familie of ervaringen uit het verleden hebt meegekregen. Zoals: ik mag niet zeuren, ik moet alles aankunnen, mijn lichaam is niet mooi, ik zou meer (… vul in) moeten zijn, etc. Juist als alles in beweging is, is er ruimte voor positieve verandering.

Thuis in jezelf

En het mooie is: door naar binnen te keren bereid je je ook voor op de bevalling. Jij gaat straks bevallen en alleen jij weet wat jou daarbij helpt. Hoe meer je thuis bent in jezelf en weet wat je nodig hebt, hoe meer je keuzes kunt maken die bij je passen en hoe meer je tijdens de bevalling een positieve mindset hebt. Jouw reis naar binnen is de ultieme voorbereiding op een vrije geboorte; een bevalling vanuit kracht en vertrouwen waarbij jij de handelende hoofdpersoon bent.

Birth map

Tot slot: heb je ooit van een birth map gehoord? Het lijkt op een geboorteplan, maar het is veel creatiever, minder mentaal en meer gericht op hoe jij werkelijk wilt bevallen in plaats van (zoals bij een geboorteplan) op wat er allemaal zou kunnen gebeuren. In een birth map geef je vorm aan jouw beeld van jouw vrije geboorte. Dat kan zoals hier in deze prachtige birth map helemaal tot in detail. Of globaler, door een paar bekrachtigende kernwoorden op te schrijven en afbeeldingen te gebruiken die je inspireren. Jij bepaalt. Hoe wil jij het geboorteproces faciliteren? Welke elementen zijn daarbij belangrijk? Hoe wil ik mijn plek geborgen maken, wie begeleidt mijn bevalling, welke (positieve) zinnen wil ik tegen mezelf zeggen, wat vind ik belangrijk direct na de bevalling?

birth map

Gratis sjablonen downloaden

Het maken van een birth map kan een prima opstapje zijn om vanuit je hart je een geboorteplan voor zorgverleners te maken. Je focus ligt dan op je wensen in plaats van op je angsten, op het faciliteren van het geboorteproces in plaats van het uitsluiten van risico’s. Via mijnreisnaarbinnen.nl (linksboven op de homepage) kun je gratis prachtige sjablonen downloaden waarmee je jouw birth map kunt maken. Het gaat er niet om dat je birth map mooi is, maar dat het helemaal van jou is. Net zoals je geboorte niet perfect hoeft te zijn, maar wel helemaal van jou.

Meer over Anna Myrte

Anna Myrte Kortweg is auteur van Vrije Geboorte, de bewust bevalklassieker waarin je leert hoe geboorte optimaal werkt en hoe je keuzes kunt maken die bij je passen. Zodat je in je (zachte) kracht kunt bevallen. In 2020 kwam Mijn reis naar binnen uit, geschreven met Jilke Pet, de praktische how-to bij Vrije Geboorte (ook los van elkaar te lezen!) met veel meditatieve en creatieve oefeningen, ervaringsverhalen en wetenschappelijke achtergrondinfo over geboorte. Kijk hier voor meer info en haar Instagram account. ‘Mijn reis naar binnen’, €29,90, via Bol.com. 

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.