videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Met déze 10 Ayurvedische adviezen straal jij gedurende je zwangerschap

Body
ayurveda zwangerschap

Holistik
19.11.2019

Een zwangerschap is één van de meest heilige, transformerende processen in het leven van een vrouw. Je krijgt te maken met allerlei fysieke, mentale en emotionele veranderingen. Goed voor jezelf én je kindje zorgen is essentieel. In dit artikel legt yogadocente en lifestyle coach Kim van der Veer aan de hand van 10 tips uit hoe de Ayurvedische leer jou gezond én stralend houdt tijdens je zwangerschap. 

Met déze 10 Ayurvedische adviezen straal jij gedurende je hele zwangerschap

De Ayurveda kent een prachtig gezegde over de zwangerschap als periode van diepe spirituele groei: ‘Behandel een zwangere vrouw met uiterste zorg en voorzichtigheid, alsof iemand met een pot vol olie in de hand loopt zonder een druppel te laten vallen.’ Hoe mooi is deze gedachte? En hoe ver verwijderd lijken we hier tegenwoordig van te zijn? In de moderne samenleving wordt de zwangerschap doorgaans niet erkend als een transformatieproces dat ons als het ware uit de stroming van het gewone leven trekt. Veel vrouwen gaan, voor zover en zo lang ze kunnen, door met hun leven zoals het was voordat ze zwanger werden.

Doe een stapje terug (en zeg er geen sorry voor)

Toen ik zelf zwanger was, heb ik ook ervaren dat een stapje terug nemen vaak wordt gezien als een teken van zwakte. Hierdoor durfde ik soms niet eens te zeggen dat ik niet wilde afspreken en liever in bed bleef liggen. Ik was bang om te bevestigen dat ik weinig kon hebben, dat dingen me snel te veel worden. Natuurlijk was ik verre van lui in deze periode. Het maken van een mensje kost gewoon heel veel energie, en dit ontkennen was voor mij geen optie. Nu mijn dochter Miki 1,5 jaar is en ik weet wat er allemaal komt kijken bij een zwangerschap, bevalling, maar ook vooral de periode erna, kan ik alle zwangere moeders maar één advies geven. Neem een stap terug. Dat vergt moed en authenticiteit, maar als je dit niet doet is de kans dat je voor een langere periode uit balans raakt erg groot.

De invloed van jouw gezondheid op die van je kindje

Laten we eerlijk zijn: er is niets mooiers in het leven dan het creëren ervan. Dus laten we ervan genieten. Laten we elkaar als vrouwen en (toekomstige) moeders ondersteunen, elkaar stimuleren om zelfzorg als hoogste prioriteit te hebben in deze periode. Zodat we voor lief genomen zwangerschapskwaaltjes kunnen genezen of zelfs voorkomen, en 9 maanden lang zullen stralen van geluk.

Ayurveda en zwangerschap

Ayurveda kan hierbij helpen. In deze eeuwenoude traditie wordt de nadruk gelegd op de zorg van de moeder tijdens de zwangerschap en de 42 dagen erna. Voldoende rust en het koesteren van je proces en transformatie staan hierin voorop. Niet alleen zodat jij als moeder gezond blijft, maar ook omdat het invloed heeft op je kindje in je buik. De constitutie (vata, pitta of kapha) van je kindje wordt namelijk beïnvloed door het gedrag en voedingspatroon door de moeder tijdens de zwangerschap. Wanneer je niet genoeg rust neemt en hierdoor veel stress ervaart, kan het zo zijn dat je kindje daar zelf ook meer last van krijgt. Nog een reden om een stapje terug te en goed voor jezelf te zorgen.

10 tips voor een optimaal voedzaam dieet tijdens je zwangerschap

Hieronder laat ik je aan de hand van 10 tips zien hoe Ayurveda je kan helpen tijdens je zwangerschap. Omdat elke zwangerschap anders is, zullen niet al deze suggesties bij jou passen. Pak eruit wat werkt voor je en vergeet de rest. Zolang jij je intuïtie volgt, draag je bij aan de gezondheid van jezelf en je kindje. Meer is niet nodig.

Voeding

1) Last van misselijkheid in de ochtend? Start je dag met een kopje verse gemberthee en/of een glaasje lauwwarm water met citroensap. Ben je gedurende de dag misselijk? Kauw op gemberkandij. Verkrijgbaar in natuurwinkels.

2) Drink voldoende vers 100% biologisch kokoswater. Dit drankje heeft dezelfde eigenschappen als plasma en verbetert de kwaliteit van je vruchtwater. Kokoswater werkt wel verkoelend, dus deze tip is dus vooral geschikt voor de zwangere vrouwen die veel hitte ervaren of zwanger zijn in de zomer.

3) Eet een gebalanceerd dieet, met een nadruk op warme, gekookte (vata-balancerende) maaltijden die veel groenten en eiwitten bevatten. Geef de voorkeur aan basmati en bruine rijst, haver, pompoen, bieten, couscous, eieren, (geweekte) noten, wortelen, sperziebonen, dadels, zoete aardappelen en avocado’s. Vermijd zoveel mogelijk rauw en bewerkt voedsel.

4) Kook met ghee (geklaarde boter) om je spijsvertering te bevorderen. Zeker omdat voor veel zwangere vrouwen de spijsvertering onregelmatig en verstoord kan zijn, doordat vata dosha dominant is.

5) Drink voldoende. Het liefste warme kruidenthee zoals kamille (kalmerend en helpt bij opkomende maagzuur), brandnetel (goed voor je nieren en bevat veel vitamine C), frambozenblad (versterkt de baarmoeder) of gember (verwarmend). Sommige merken maken zelfs kruidenthee speciaal voor zwangere vrouwen. Vind jouw eigen theetje! Maar pas op met witte, zwarte en groene thee, omdat deze theïne bevatten.

6) Probeer koffie zoveel mogelijk te vermijden. Het creëert onrust voor jou en je kindje. Als je hier erg veel moeite mee hebt, sta jezelf dan doe af en toe gewon toe om één koffie te drinken en daar ook zonder schuldgevoel van te genieten.

7) Geef het immuunsysteem van je kindje een boost en draag bij aan de opbouw van zijn of haar weefsels (‘dhatus’ in Ayurveda) door minstens één glas warme volle koemelk te drinken met een theelepel ghee erin. Dit ondersteunt ook een gezonde, voedende slaap voor jou.

Supplementen, beweging en rust

8) Neem een goede kwaliteit zwangerschapsvitamines die de meest essentiële vitamines en mineralen (foliumzuur, B12, ijzer, vitamine C en E en calcium) bevatten om je zwangerschap te ondersteunen. Het is ook verstandig om vanaf de 7e maand een extra calcium, magnesium en zink tablet te nemen, omdat de botten van je baby in deze periode worden opgebouwd.

9) Slaap zoveel als je kunt tijdens je zwangerschap. Laat de vermoeidheid er zijn. Laat je lichaam de baas zijn en niet je geest. Hiervoor is het oefenen van overgave van groot belang. Aan het einde van je zwangerschap kun je ook overdag een dutje doen. Als je in je derde trimester moeite hebt om te slapen, maak dan een beker warme gekruide melk voordat je naar bed gaat, gebruik voldoende zware dekens om jezelf te bedekken en leg een kruik tegen je onderrug. Hierdoor kun je beter aarden en ervaar je een voedende rust, zelfs als het slapen even niet lukt.

10) Onderschat de kracht van wandelen niet. Elke dag 30 minuten vertraagd lopen, waarbij je focust op je ademhaling, helpt je bij de doorbloeding en is een goede voorbereiding op je bevalling. Joggen of hardlopen is niet zo’n goed idee, omdat het gauw te veel druk op je bekkenbodemspieren legt.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Kim van der Veer is yogadocent en lifestyle coach. Ze woont samen met  haar man en dochter in Amsterdam waar ze regelmatig workshops geeft voor moeders en zwangere vrouwen. Je kunt haar volgen op instagram (@kimvdveer) of contacten via haar website startwithrasa.com, waar je nog meer artikelen over Ayurveda en het moederschap kunt lezen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.