Yoga Nidra is een yogavorm die geen fysieke inspanning vraagt. Je hoeft alleen maar lekker te gaan liggen. Het bestaat uit een serie meditatie oefeningen om stress te verminderen, je zenuwstelsel te kalmeren en een intense rust te ervaren. Deze diepe staat van ontspanning activeert het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Holistik’s Karlijn Visser interviewt in deze podcast Yoga Nidra expert en founder van House of Deeprelax, Eliane Bernhard. Aan het eind van de podcast (40 minuten) weet je hoe yoga nidra je overprikkelde zenuwstelsel kalmeert, waarom het helpt met het manifesteren van je dromen en welke fysieke & mentale klachten baat hebben bij yoga nidra.
Yoga Nidra: dit is hoe het jouw zelfgenezend vermogen activeert
Eliane: ‘Vind je de laatste minuten van een yogales, waarbij je stil onder een dekentje in savasana ligt, stiekem het fijnst? Dan is Yoga Nidra zeker iets voor jou. Ik neem je daarom mee in de wereld van de slaapmeditatie, dat zeer welkom in een tijd die steeds sneller, harder en virtueler wordt.
Podcast met Eliane Bernhard – 40 min + 25 min Yoga Nidra sessie
Spotify: Yoga Nidra als sluiproute naar ontspanning voor de moderne mens
iTunes: Yoga Nidra als sluiproute naar ontspanning voor de moderne mens
Soundcloud: Yoga Nidra als sluiproute naar ontspanning voor de moderne mens
Yoga Nidra: geleide meditatie
Voor de moderne, vaak gestreste mens kan meditatie veel goeds doen. Mediteren kan stress, angst en soms depressie verlichten. Maar naast de bekende meditatie oefeningen, is er een oude yoga practice die je in een diepe staat van ontspanning brengt. Deze geleide meditatie, die we Yoga Nidra noemen, stamt uit de jaren ‘40-‘50 van de vorige eeuw. Dat wil zeggen: de Yoga Nidra zoals wij het kennen. De technieken zijn namelijk al veel ouder. Yoga Nidra heeft wortels in de Upanishads en Vedische teksten en komt ook voor in de meest bekende yogatekst: Patanjali’s Yoga Sutra. Patanjali leefde twee eeuwen voor Christus en wordt ook wel ‘de vader’ van de yoga genoemd.
Moderne mens
Na het geven van enkele sessies een paar jaar geleden kreeg ik bevestigd dat bijna iedereen Yoga Nidra fijn vindt. Ook mensen die nog nooit yoga of meditatie hebben beoefend. 90% van de deelnemers kwam na de eerste sessie terug voor meer. De afgelopen jaren ben ik deze methode gaan testen met duizenden mensen. Daardoor heb ik ervaren welke technieken binnen de Yoga Nidra wel en niet aanslaan bij de moderne mens met de stressgerelateerde klachten van deze tijd. En op welke manier deelnemers in een heel diepe staat van rust en connectie met zichzelf kunnen komen. Ik houd mij dagelijks bezig met het onderzoeken en verdiepen van de huidige techniek. Daarom gebruik ik nu de volgende ingrediënten in mijn sessies op onze House of Deeprelax app:
- Ademhalingsoefeningen
- Ontspannings- en bewustzijnstechnieken
- Gecombineerd met hypnose en visualisaties.
Deep sleep state
Tijdens een slaapyoga-sessies word je eerst heel rustig en stil. Vervolgens kom je in een fase waarin je je overheersende overtuigingen en angsten kunt loslaten. En krijg je de kans een diep verlangen te manifesteren om uiteindelijk te eindigen in de heerlijke zogenaamde ‘Deep Sleep State’ waarin je lichaam keer op keer terugkeert naar de meest pure staat en daarmee het zelfhelend vermogen activeert. Er gebeurt dus een hoop. Dit alles voelt als een prachtige reis, liggend in een warm bad. Bijna alsof je slaapt terwijl je wakker bent, en in feite is dat ook zo. En dat voelt ontspannen en fijn. Maar vooral: hiermee reset je jouw gezondheid, je mind en je leven volledig.
Hersenhelften
Ik weet dat het misschien wat ongeloofwaardig klinkt, want hoe kun je ‘slapen’ terwijl je wakker bent?! Dit lijkt echter de perfecte oplossing voor een drukke werkweek. Maar het zit iets ingewikkelder in elkaar. Dit heeft onder andere te maken met het grote effect dat de Yoga Nidra op je hersenen heeft. Beide hersenhelften worden in balans gebracht zodat de actie- en ontspanningssystemen (een soort gas- en rempedaal) in je lichaam eindelijk weer goed gaan samenwerken. Je gaat van de brainwave-staat alpha, naar theta en vervolgens naar delta. Waardoor je lichaam in slaap valt en je mind bijna niet meer actief is. Theta is de hypnosestaat en delta is de meest herstellende staat, waarin je lichaam zichzelf gaat genezen. Een bijzondere slaapmeditatie dus.
Krachtige ondersteuning
Op welk punt je je op dit moment ook in je leven bevindt, Yoga Nidra is op alle gebieden een gemakkelijke en krachtige ondersteuning. Het is een:
- nieuwe dimensie van rust
- natuurlijke antidepressiva
- prachtig hulpmiddel bij burn-out
- alternatief voor slaapmedicatie
- ondersteuning bij een ernstige ziekte
En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Gelukkig is de wetenschap momenteel druk bezig met het onderzoeken van deze bijzondere vorm van geleide meditatie. Er worden daarbij veel bijzondere ontdekkingen gedaan, waarvan ik sommige al regelmatig in mijn eigen sessies tegenkom. Om mijzelf als voorbeeld te nemen: Voor een belangrijk deel dankzij Yoga Nidra heb ik mezelf genezen van een pijnlijke en chronische aandoening waar ik al sinds mijn 16e erg veel last van had. Daarnaast leert deze vorm van meditatie mij om elke dag meerdere momenten van stilte in te bouwen, mijn leven te creëren vanuit rust in plaats vanuit actie.’
House of Deeprelax
House of Deeprelax is een Mental Health & Wellbeing platform dat jou helpt een gezond leven te leiden. De House of Deeprelax app brengt inmiddels meer dan 60.000 gebruikers dagelijks in een staat van rust en ontspanning. Je vindt 40+ Deeprelax Yoga Nidra sessies in de app. Daarnaast begeleidt Eliane met haar team jaarlijks meer dan duizenden mensen met home-retreats en trainingen richting een gezond en succesvol leven vol innerlijke rust en balans.
Tip: yoga en meditatie ontspanningsdeken
Een yogadeken is een speciaal ontworpen deken die vaak wordt gebruikt tijdens yogabeoefeningen en meditatie. Ze zijn gemaakt van zachte, comfortabele materialen zoals katoen. Je kunt de deken gebruiken voor warmte en comfort. De warmte helpt om volledig te ontspannen en te genieten van de rustfase. Daarnaast bieden yogadekens extra ondersteuning bij specifieke houdingen. Je kunt hem bijvoorbeeld onder je knieën plaatsen tijdens knielende houdingen. Hiermee verminder je de druk op botten en gewrichten. Je kunt een yogadeken ook oprollen of opbouwen en gebruiken als (meditatie)kussen. Bij actievere yogavormen kan de deken worden gebruikt om zweet af te vegen en je gezicht en lichaam droog te houden. Daarnaast geeft een yogadeken een gevoel van geborgenheid: gebruik hem als zacht ‘schild’ waarmee je prikkels van buitenaf weert. Verkrijgbaar via de Holistik Shop, €29,95
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Design cover: Lisette Wiebes van The Wiebes Agency
Video: Elise Wiebes