Recept van de Azteken: medicinale chocolademelk met kaneel en cayennepeper

Recipes
chocolademelk

Wil je lief zijn voor je lijf? Vergeet de knalgele pakken uit de supermarkt en brouw je eigen warme chocolademelk. De toegevoegde specerijen geven dit recept een helende werking. Alleen al het ingrediënt cacao doet wonderen voor je gezondheid…

Recept van de Azteken: medicinale chocolademelk met kaneel en cayenne

De geschiedenis van warme chocolademelk begint eeuwen geleden, in de valleien van Midden-Amerika. De Azteken brouwden een drank van cacaobonen die ze ‘Xocolatl’ noemden. Het drankje bevatte, volgens de Azteken, de wijsheid van de goden en ging vermoeidheid tegen. Xocolatl werd gebruikt tijdens ceremonies en werd vooral gedronken door priesters, priesteressen en astrologen. Het drankje werd gemaakt door geroosterde cacaobonen te mengen met heet water en kruiden, net zo lang tot een bittere drank ontstond. Soms werden er pepers of andere specerijen aan toegevoegd.

Warme cacaodrank

Tijdens een van hun ontdekkingsreizen maakten de Spanjaarden kennis met Xocolatl. Ze namen scheepsladingen vol cacaobonen mee naar Spanje om hun eigen ‘chocolademelk’ te brouwen. Aan het begin van de 17e eeuw won het cacaodrankje aan populariteit in Nederland. In 1828 deed de Amsterdamse Conrad van Houten een belangrijke uitvinding: de cacao pers. Vanaf dat moment kon men cacaopoeder maken én mengen met allerlei ingrediënten zoals vet, suiker en melkpoeder. Al snel was er van het oorspronkelijke, heilzame drankje niet veel meer over.

Cacao & je gezondheid

chocolademelk

Hoogste tijd om warme cacaodrank in ere te herstellen vind je niet? Onderstaand recept – op basis van rauwe cacao – is een super gezond alternatief voor mierzoete chocolademelk uit de supermarkt. Cacao zit namelijk vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding én dragen bij aan een gezond hart. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium, koper en ijzer. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en is – net als koper – essentieel om het zuurstofgehalte in je lichaam op peil te houden. Als je een tekort aan ijzer of koper hebt, voel je je futloos. Met dit heilzame drankje vul je tekorten aan en blaak je snel weer van de energie.

Ingrediënten medicinale chocolademelk

  • 500 ml biologische rijstdrink (deze drank heeft van nature een licht zoete smaak)
  • ½ – 1 tl cayennepeper
  • 2 el biologisch cacaopoeder
  • ½ – 1 tl kaneelpoeder
  • ½tl gemberpoeder
  • ¼tl kardemom poeder
  • ahornsiroop naar smaak als je een andere (minder zoete) plantaardige drink gebruikt

Zo maak je medicinale chocolademelk

Giet de rijstdrink in een pannetje en verwarm op middelhoog vuur samen met het cacaopoeder en de specerijen. Blijf roeren met een lepel of garde. Verdeel over twee bekers. Enjoy!

0/5 (0 Reviews)
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.