videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Hart intelligentie: zo leer je leven vanuit jouw liefdevolle kern

Heart + Soul
hart intelligentie

Holistik
01.02.2024

Vanuit de wetenschap komen er tegenwoordig steeds meer berichten naar buiten dat ons hart zoveel meer is dan een fysiek orgaan dat ons bloed rondpompt. Je energetische hart gaat veel verder dan dat. Het is de plek waar creatie mogelijk is en jij je leven (opnieuw) vorm kunt geven. Iets wat de oude volkeren al wisten. Tess Keijzer is founder van And Heart. Wij gingen met haar in gesprek over de intelligentie van ons hart en de oneindige mogelijkheden die ontstaan zodra je meer naar de wijsheid van je hart gaat luisteren.  

Hart intelligentie: leer leven vanuit jouw liefdevolle kern

Tess is heart intelligence expert en werkt met vrouwelijke leiders, om hen te verbinden met de kracht en wijsheid van hun hart. Na haar master in psychologie werkte ze meer dan 10 jaar in het bedrijfsleven als zelfstandig trainer en coach. Ze ging in de leer bij onder andere Dr. Joe Dispenza en is gecertificeerd als heart intelligence trainer bij het HeartMath Institute in Californië. Vanuit die ervaring is ze And Heart gestart. Reden genoeg dus voor ons om met haar in gesprek te gaan, want heart intelligence kan een mens natuurlijk nooit genoeg hebben!

hart, leiderschap, hart coherentie, zelfhelend vermogen, meditatie

Kun je een paar verrassende inzichten delen uit de moderne wetenschap die ons iets vertellen over de wijsheid van het hart?

Tess: ‘In je hart zitten 40.000 neurale cellen die continu informatie sturen naar je brein. In plaats van dat het brein het hart aanstuurt is het andersom. Je brein gebruikt die informatie van het hart om keuzes te maken, gedrag te laten zien. 98% van ons gedrag gaat onbewust. Je kan zeggen dat het hart de master is van ons brein, en dat er zich een klein brein in je hart bevindt. Op het moment dat je hart een incoherent ritme heeft (dat kan je meten met de HRV: Heart Rate Variability – dit is de variatie tussen de hartslagen, dus niet je hartslag zelf), dan registreert je brein dat als een stresssignaal en schiet het onmiddellijk in overlevingsmodus: fight, flight of freeze. Je hebt dan hoge cortisollevels. Je functioneert wel, alleen niet optimaal.

Overlevingsmechanismen

Ons hart krijgt een incoherent ritme wanneer je gevoelens en emoties ervaart zoals twijfel, onzekerheid, angst, frustratie, boosheid, schuld, schaamte, verbitterdheid, jaloezie, competitie. Dit kost je veel energie en je schakelt over naar je overlevingsstand. Onderzoek wijst uit dat de meesten van ons 70% van de tijd vanuit overlevingsmechanismen leven, we ervaren dan (onbewust) negatieve emoties en ons hart is incoherent. Dit is absoluut niet de staat waarin we floreren en creëren. Terwijl dit wel voor heel veel mensen hun basis is en zich hier niet eens bewust van zijn. Omdat ze voortdurend angstige gevoelens hebben, jaloezie ervaren of zich niet goed genoeg voelen, is het onderdeel van hun zijn geworden. Door de grote hoeveelheid cortisol in je survival-staat versnelt het verouderingsproces en krijgen we klachten en aandoeningen, worden we ernstig ziek, of raken in een burn-out. We raken verwijderd van onszelf, ver van wie we werkelijk zijn. We raken verwijderd van elkaar.’

Hart intelligentie

‘Dan is er ook die krachtige staat van hart intelligentie. In die staat ben je aanwezig in het moment, je voelt vertrouwen in jezelf en je omgeving, je durft je authentieke zelf te laten zien. Je bent verbonden met een diep en helder weten, je intuïtie. Je bent creatief en je gebruikt je higher-brain processing. In deze staat ervaar je flow en ease en komen inzichten gemakkelijk tot je. Je wordt als het ware geleid en weet wat jouw volgende stap mag zijn. In de staat van hart intelligentie heeft je hart een coherent, smooth ritme. Dat betekent dat er een grote variabiliteit is tussen je hartslagen. Deze signalen worden dan naar je brein gestuurd, je brein vat dat op als je bevinden in een veilige situatie. Daardoor schiet je niet in overlevingsmodus, en maak je gebruik van je hoogste potentie. Je komt in de staat van hart intelligentie. Je energie neemt toe, je energie frequentie verhoogt. Je komt in een staat van creatie.’

Hoge frequentie

‘Ook in je hart komt een cocktail van hormonen en chemische stofjes vrij die je cellen regenereren. Zoals DHEA, dat je immuunsysteem een boost geeft en ook wel het vitaliteitshormoon genoemd wordt. Je kan zeggen dat verbinden met je hart, in bijvoorbeeld een hart meditatie, het beste anti-aging middel is. Je ogen gaan glimmen, je huid straalt. Dat zie je aan de buitenkant, omdat je van binnen verbonden bent met jouw krachtige, liefdevolle, wijze essentie. Jij kan er zelf voor kiezen om in de staat van hart intelligentie te komen, door heel bewust je aandacht naar je hart te brengen, je ademhaling te vertragen en te verdiepen, door je hart te ademen en een gevoel van liefde, dankbaarheid of waardering te genereren. Daarnaast heeft jouw hart het sterkste magnetisch veld van alle delen van jouw lichaam, ook veel krachtiger dan dat van je brein. Dus wanneer jij die hoge energie en frequentie in jouw hart genereert is dat ook wat je aantrekt in je leven, in de vorm van materie, gebeurtenissen, mensen en reacties. We kunnen niet alles controleren in ons leven en wat er gebeurt, wel kun je altijd jouw staat van zijn en jouw perspectief kiezen. Daar heb je ten alle tijden controle over.’

Wat fascineert jou zo aan het hart dat je er een platform over hebt ontworpen?

‘Dat ons hart de deur is naar onze intuïtie, dat het verbindt met een dieper weten, dat het ons verbindt met het universum, universele intelligentie en het grotere geheel. Het is zo veel meer dan een fysiek orgaan dat ons bloed rondpompt, het energetische hart gaat veel verder dan dat. Voor mij is het hart echt magisch. Het is ons energetisch centrum, vanuit waar we kunnen creëren waar we ten diepste naar verlangen. Vanuit ons hart is alles mogelijk en zijn we alles waard. Wat mij fascineert is dat volken en stammen van eeuwen geleden dit allemaal al wisten, en dat wij in deze tijd zo ver van die waardevolle kennis verwijderd zijn geraakt. De moderne wetenschap laat nu zien hoe waar dit allemaal is; kwantumfysica, de neurowetenschappen, het onderzoek dat gedaan is naar de intelligentie van het hart. Ik geloof dat er een grote verschuiving gaande is, en dat mensen weer een sterk verlangen voelen om te verbinden met de kracht van hun hart. Om vanuit die liefdevolle kern en essentie te leven. Met And Heart support ik vrouwelijke leiders die zich willen toewijden zichzelf, hun diepste verlangens, hun leiderschap en iets dat groter is dan zijzelf. En echt, het vraagt ongelooflijke moed om dit te doen. Om echt los te laten wat je niet meer dient, om die moedige keuzes te maken waarvan je deep down weet dat ze de juiste zijn. Jouw hart vertelt je altijd de waarheid, en die kan ongelooflijk scherp zijn, ongemakkelijk, anders dan je had gehoopt of verwacht. Je hart geeft je richting en vraagt je je comfort zone te verlaten. Hoe cliche ook, dat is de plek waar jouw hoogste potentieel ligt.’

Waar staat ‘heart leadership’ voor en hoe kun je hier ook de vruchten van plukken als je geen ondernemer bent of leidinggevende functie hebt?

Heart leadership staat voor oneindige (zelf)liefde en grenzeloze moed, en om vanuit je hoogste potentieel te leven en te leiden. Heart leaders geven daarvan het juiste voorbeeld. Ze modelleren de verandering die ze willen zien in de wereld, niet alleen ten dienste van henzelf, ook ten dienste van het grotere geheel. Dat maakt dat ze zich bewust zijn van hun impact en dat ze keuzes maken in lijn met hun hogere doel. Uiteindelijk maakt het niet uit welke rol kiest, we zijn uiteindelijk allemaal leiders. Het is aan jou als individu om de leider in jou wakker te laten worden, je toe te wijden aan jezelf en voor jouw diepste verlangens te kiezen. We hebben allemaal de keuze om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor ons leven en de impact die we hebben. We hebben allemaal de keuze om te verbinden met ons hart en vanuit keuzes te maken. Wanneer jij echt in jouw leiderschapsrol stapt, vanuit je hart, dan creëer je een veilige en ook uitdagende ruimte voor anderen om precies hetzelfde te doen. Dat is heart leadership. Want hell yeah, leven en leiden vanuit je hart, dat is super inspirerend voor jezelf, en ook voor anderen.’

Waarom zijn rituelen vaak aan leiderschap gekoppeld?

‘Leiders hebben rituelen. Wanneer je een ritueel doet, creëer je ruimte om te verbinden met je hart, je creëert ruimte om te verbinden met jouw diepste essentie. Een ritueel is een manier om jezelf volledig aanwezig te laten zijn. In die aanwezigheid kunnen inzichten naar je toe komen, evenals oplossingen en stappen die belangrijk zijn. Je kunt kiezen voor verschillende rituelen. Wel is stilte belangrijk, om je hart daadwerkelijk te kunnen horen. Want je hart fluistert en je overlevingsmechanisme schreeuwt. Daarom is het ook zo gemakkelijk om die luide stem te volgen, in plaats van de fluisterstem van je hart. In die sacred space die je creëert tijdens een ritueel, breng je jezelf in een staat waarin je connect met de intelligentie van je hart, creëer je coherentie, harmoniseren je hart en brein zich met elkaar, en breng je jezelf in een staat van potentieel en creatie.

Voorbeelden van rituelen

  • Een ochtendritueel met meditatie, beweging en bijvoorbeeld journalen.
  • Voorafgaand aan de week, of bij de start van je dag, een moment nemen om te contacten met je hart, en dan bewust intenties te zetten over wat jij wilt creëren.
  • Een moment nemen voor een belangrijke meeting/gesprek/presentatie waarbij jij je met je hart verbindt. Je kan daarbij ook bijvoorbeeld een bepaald nummer opzetten, een houding aannemen of een dans doen die jou je krachtig laat voelen. Op deze manier breng je jezelf in een coherente staat.
  • Een dankbaarheidsritueel voor het slapen gaan.

Gebruik voorwerpen die voor jou belangrijk zijn, muziek die jou in resonantie brengt, wierook en kristallen voor een vleugje magie… als het maar voor jou werkt.’

Op welke manier communiceert het hart met ons en hoe kun je haar boodschappen ontcijferen?

‘Ons hart communiceert door middel van sensaties en emoties, het is ons emotionele centrum. Wanneer je een uitputtende emotie ervaart is dat een signaal dat je uit alignment bent. Zie het als een boodschap dat je een andere keuze mag maken of voor een ander verhaal en perspectief mag kiezen. Een pure emotie duurt 90 seconden. Daarna neemt je brein het over met verhalen die die emoties en gevoelens kunnen blijven ondersteunen. Als die verhalen je dienen dan is dat mooi. Maar vaak zijn het ook verhalen die ervoor zorgen dat je in een incoherente staat blijft, en gevoelens van verdriet, schuld, schaamte, frustratie, angst, boosheid, jaloezie, competitie of tekort blijft ervaren. Door in te tunen met je hart, stilte te creëren en de intimiteit met jezelf op te zoeken kan je haar boodschappen horen en verstaan. Onderzoek wat je uit balans brengt en waar je ‘nee’ tegen mag zeggen. Kies bewust voor een verhaal dat jou dient en een perspectief van liefde, dankbaarheid of waardering om jezelf weer in balans te brengen. Vanuit die plek kun je creëren waar je naar verlangt in jouw leven. Wanneer je je hart een simpele ‘ja’ of ‘nee’ vraag stelt, kan jou hart je antwoord geven. Wanneer je een bedrukkend, donker gevoel krijgt of een krampachtige sensatie ervaart in je hart is het een ‘nee’. Wanneer je een open en licht gevoel krijgt of een sensatie ervaart waarin het stroomt dan betekent het dat je hart je een ‘ja’ geeft. Ons hart ontvangt namelijk al informatie voordat het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, zo laat wetenschappelijk onderzoek zien.’

Hoe kom je in contact met de wijsheid van je hart?

‘Dit is een simpele ademoefening die je helpt om je te verbinden met je hart, en om haar fluisterende stem te kunnen horen. Breng je aandacht naar je hart. Leg je linkerhand op je hart. Adem in naar en uit vanaf je hart. Activeer een gevoel van liefde, dankbaarheid, waardering of vreugde, door jezelf terug te brengen in een situatie, ervaring of met iemand waarin je dat gevoel en die emotie zo levendig ervaarde. Beleef die emotie en dat gevoel volledig en vul je hele hart ermee! Luister, ervaar wat jouw hart je nu wil vertellen. Vertraag en verdiep je ademhaling tijdens de oefening en hou dit zo’n 5 minuten vol.’

Wil je nog een laatste mooie quote meegeven?

‘Een quote die mij inspireert is deze: “Tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?” van Mary Oliver. Je hebt één leven in dit bewustzijn, dus de vragen “wat wil jij werkelijk creëren” en “welke impact wil je werkelijk hebben” zijn zo belangrijk. Heb jij de moed om echt te luisteren naar wat jouw hart je vertelt? Heb jij de moed om jouw waarheid te leven en je diepste verlangens te leven? Vanuit liefde en met eindeloze moed. Om anderen te inspireren en uit te nodigen om ook vanuit hun hart en potentieel te leven. Just imagine… wat er dan allemaal mogelijk is.’

Zelfhypnose Package

Tijdens zelfhypnose ga je in trance en krijg je toegang tot je onderbewustzijn.
Bestel voor €19,95!
Koop nu! Holistik Zelfhypnose Pakket

Foto Tess:  Liselore Stap

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.