Er is niets zo helend als een pan soep. Het is warm, snel klaar, maakt vrolijk en is fijn om met elkaar te delen. Typisch comfort food dus, en daar is iedereen op de Holistik-redactie dol op. Het leuke is dat soepen overal ter wereld zo’n zelfde soort rol vervullen. En met basis ingrediënten, kruiden en toppings kun je eindeloos variëren. In het schattige kookboekje Soep vind je 33 recepten voor jawel, soepen. Denk aan een stevige spinazie-linzensoep, een tomatensoep met appel en ricotta en wat denk je van een koude gazpacho? Wij vielen als een blok voor de doperwtensoep met munt. De slagroom hebben we vervangen door kokosmelk om de soep ‘vegan proof’ te maken.
Recept: vegan creamy doperwten soep met kokosmelk en munt
Eigenlijk behoort de doperwt tot de peulvruchten familie. Maar vanwege de grote hoeveelheid uitgebalanceerde vitaminen en mineralen doet ze niet onder voor een volwaardige groente. Er zit relatief het meeste vitamine K in. Zo is 300 gram erwtjes is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine K. Ook tref je in de erwt vitamine C, A, B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine E. Aan mineralen zit er kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer in de groene erwt. Met recht een powerball dus. En maak je er soep van, dan krijg je veel van deze waardevolle voedingsstoffen gemakkelijk binnen.
Kokosmelk
De slagroom in het recept hebben we vervangen door kokosmelk omdat kokosmelk niet alleen lekker is, maar ook razend gezond. Het bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E versterken je immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer. Magnesium is belangrijk voor biochemische functies in het lichaam zoals het reguleren van het hartritme en de ondersteuning van de functie van de zenuwcellen. Kalium zorgt voor het behouden van de weefsels van het hart, de nieren, je hersenen en je spieren. Voor sterke tanden en botten heb je fosfor nodig. IJzer creëert rode bloedcellen en zorgt ervoor dat het zuurstof door het hele lichaam wordt vervoerd.
Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
5-6 blaadjes (krop)sla
2 takjes munt
500 g doperwtjes, vers gedopt of uit de diepvries
1 l water
150 ml kokosmelk
Zout
Bereiding creamy doperwten soep
Pel en snipper de ui. Was de slablaadjes en hak grof. Spoel de munt af onder koud water. Doe de doperwtjes, ui en sla in een soeppan. Voeg het water en wat zout toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 25 minuten zachtjes koken. Voeg de munt en kokosmelk toe en breng de soep zo nodig verder op smaak. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot alle velletjes van de erwtjes zijn verdwenen.
SOEP, Anne Catherine Bley, Uitgeverij Becht. €9,99 via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!