Op zoek naar voedzaam comfort food? Deze geurige vegan currysoep voelt als een warme deken na een lange dag. Het recept komt rechtstreeks van de chefs van ’s werelds beroemdste noedelbar Wagamama. In hun kookboek Wagamama Your Way vind je meer dan 70 heerlijke Aziatisch geïnspireerde gerechten. En dit is onze favoriet!
Recept van Wagamama: vegan currysoep met tofu
Dit recept is perfect om te maken in de laatste weken van de winter. Het is verwarmend, licht en toch enorm voedzaam. Vergeet karige soepjes die binnen een halfuur verteerd zijn: deze kom zit bomvol groenten en bevat voldoende eiwitten (van de tofu) om je lang verzadigd te houden.
Ingrediënten voor 2 personen
600 ml kokos- en gembersaus (zie hieronder)
2 kleine kroppen paksoi, bladeren losgehaald en harde delen van de stengels verwijderd
200 g rijstnoedels
1 el plantaardige olie (voor het bakken)
250 g stevige tofu, in blokjes van 2,5 cm
50 g shiitakes, stelen verwijderd en hoeden in dunne plakjes
1 middelgrote rode paprika, in reepje
1 middelgrote rode ui, in ringen
2 bosuien, in stukjes van 2,5 cm
100 g taugé, afgespoeld en uitgelekt
Voor over de soep:
1 tl geroosterde kokossnippers
4–5 muntblaadjes, in smalle reepjes kleine handvol koriander, blaadjes losgehaald
1 kleine rode chilipeper, in dunne ringetjes
½ limoen, in 2 partjes
Voor 500 ml van de kokos- en gembersaus:
1 middelgrote witte ui
4 teentjes knoflook
stukje gemberwortel van 4 cm (20 g)
stukje galanga van 4 cm (20 g)
25 g jalapeñopepers
grote bos munt (20 g)
60 g koriander
50 g citroengras
100 ml plantaardige olie
1 blik van 400 ml kokosmelk
1 el (10 g) maizena
2 grote mespunten zout
snuf suiker
sap van 2 grote limoenen
Zo maak je de vegan currysoep met tofu
Maak de kokos- en gembersaus en bereid de rest van het gerecht terwijl de saus opstaat.
Kokos-gembersaus
Hak de groenten en kruiden grof. Kneus het citroengras met de zijkant van een mes en hak het grof. Maal deze ingrediënten in een keukenmachine tot een pasta. Verhit de olie in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg als de olie heet is de pasta toe en bak hem 7–9 minuten. Doe er 100 ml water bij en breng het aan de kook, voeg de kokosmelk toe en breng nogmaals aan de kook. Meng de maïzena met een beetje water tot een papje zonder klontjes en voeg het langzaam en al kloppend aan de saus toe. Voeg het zout, de suiker en het limoensap toe. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
Zo maak je de rest van het gerecht:
Snijd de grote paksoi bladeren in tweeën en leg opzij. Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat ze uitlekken en verdeel over twee kommen. Zet vervolgens een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur en schenk de olie erin. Voeg als die heet is de tofublokjes toe en bak tot ze bruin worden. Doe de shiitakes, paprika, rode ui, paksoi bladeren, bosuien en taugé erbij. Roerbak alles circa 2 minuten tot de groenten zacht worden. Voeg nu de kokos- en gembersaus toe en verhit alles tot de saus begint te koken. Draai het vuur laag en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. Dit is de itamemix.
Schenk een kleine hoeveelheid saus over de noedels en trek ze met eetstokjes een beetje uit elkaar. Schenk de rest van de itamemix over de noedels en zorg dat je de saus, groenten en tofu gelijkmatig over de kommen verdeelt. Strooi de kokossnippers, munt- en korianderblaadjes, chilipeper en limoenpartjes erover en serveer. Enjoy! Wagamama your way, Wagamama, Kosmos Uitgevers, verkrijgbaar via bol.com €23,99
Redactie tip: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Benieuwd naar meer curry recepten? Hieronder nog wat inspiratie!
Vegan recept: gegratineerde zoete aardappel met rode curry
Recept: vegan curry met rode linzen, kokosmelk en zoete aardappel
Vegan recept: romige bieten & bloemkoolcurry met kokos van Deliciously Ella