Recept: vegan curry met rode linzen, kokosmelk en zoete aardappel

Recipes
recept curry provamel
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
14.04.2021

Een wandeling met een stabiel lentezonnetje zit er waarschijnlijk nog even niet in, maar gelukkig kun je jezelf tóch lekker warm houden. Met een voedzaam gerecht bijvoorbeeld. Dit recept voor een vegan curry met rode linzen en zoete aardappel is dan perfect. Naast het recept deelt Holistik’s Karlijn nog een aantal tips waarmee je de plastic verspilling tegen kunt gaan, waaronder kiezen voor levensmiddelen waarvan de verpakking bewust is gemaakt. 

Recept: vegan spicy curry met rode linzen, kokosmelk en zoete aardappel

Deze curry is niet alleen smaakvol, maar zorgt er ook voor dat je een flinke lading voedingsstoffen binnenkrijgt. De rode linzen geven het gerecht wat extra body: ze zijn rijk aan eiwitten en bevatten wel 4 keer zo veel vezels als zilvervliesrijst. Ze bevatten ook nog eens ijzer, magnesium, foliumzuur en een aantal B-vitamines. Zoete aardappel zit bomvol vitamine C en andere antioxidanten die dagelijks strijden tegen de vrije radicalen in je lichaam. Een gezond maaltje dus, perfect voor op een wispelturige lentedag. 

Ingrediënten voor 4 personen

Olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
2 royale eetlepels garam masala poeder
500 gr zoete aardappel
1 blik (400 gr) gehakte tomaten
200 ml water
130 gr rode linzen
400 ml kokosmelk (of varieer met Provamel Bio Haver Drink, voor een gerecht met wat minder vetten)
3 volle handen spinazie
Zout en peper

Toppings
150 ml vegan Skyr style van Provamel (verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza)
Verse koriander

Bereidingswijze rode linzencurry met zoete aardappel

1. Verhit de olijfolie in een diepe pan en bak de fijngesneden ui en knoflook tot de ui bruin begint te worden.
2. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes. Voeg het samen met de garam masala, tomaten en water toe aan de uien en laat 10 minuten sudderen met een deksel erop.
3. Doe de linzen en de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat nog 10 minuten zachtjes sudderen.
4. Voeg wanneer de zoete aardappel zacht is en de linzen gaar zijn de spinazie toe, en strooi naar smaak wat zout en peper in de pan.
5. Serveer de maaltijd gegarneerd met een lepel vegan Skyr style van Provamel, en bestrooi het geheel met fijngehakte koriander. Een snel en verrukkelijk avondmaal dat je sneller kunt serveren dan je lokale afhaalrestaurant ooit kan bezorgen :-).

recept, curry, provamel, vegan, skyr

Help mee met het verminderen van de plastic afvalberg

Karlijn: ‘Het kan me soms echt aanvliegen; beelden van gigantische bergen plastic afval die we met elkaar produceren. Nu wil ik niemand op de vingers tikken, want ook ik vlieg natuurlijk weleens uit de bocht. Wat ik wél heb gemerkt is dat het nemen van micro beslissingen helpt om me minder machteloos te voelen ten opzichte van het plastic afvalprobleem. Het aanbrengen van kleine verandering in mijn (koop)gedrag maakt namelijk verschil en dat geeft kracht. Deze 3 micro beslissingen heb ik me afgelopen tijd eigen gemaakt om plastic waste tegen te gaan; wie weet inspireren ze jou ook:
1. Ik ben dol op koken en helemaal op de Indiase en Midden-Oosterse keuken, waarin er volop met smaakmakers wordt gewerkt. Bovenstaande curry past dan ook volledig in mijn straatje. Het liefst koop ik glazen potjes kruiden en specerijen en daarna een grote navulzak om ze opnieuw mee te vullen.
2. Waar ik on the go iets van eten of drinken koop, probeer ik plastic te vermijden. Roerstaafjes, plastic bestek of plastic bakjes om take-away eten in te verpakken laat ik liggen. En als ik in een luie bui eten bestel, doe ik dat graag bij zaakjes waarvan ik weet dat ze met duurzaam verpakkingsmateriaal werken. Alle beetjes helpen.
3. Koop producten waarvan de verpakking bewust is gemaakt; met liefde voor mens en planeet. Neem bijvoorbeeld de biologische Skyr Style bekers van Provamel. Daar zit tegenwoordig geen plastic deksel meer op. Dit zorgt ervoor dat er minder plastic wordt gebruikt. En zo dragen ze bij aan ongeveer 1 ton minder plastic in Nederland en 2,5 ton minder CO2. Smaakt mijn ontbijt of curry net wat lekkerder.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Provamel. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel, over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform. Zo blijft Holistik gratis toegankelijk voor iedereen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.