videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Longevity hacks: 12 wetenschappelijk onderbouwde tips om gezond oud te worden

Body
longevity

Holistik
06.06.2024

‘Longevity’ is een booming begrip. Het is de filosofie achter vitaal ouder worden. Want hoe meer onze levensverwachting stijgt, hoe beter we begrijpen dat ouder worden alleen écht een feestje is als je je gezond voelt. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de leefstijl, producten, mindsets, voedingsmiddelen en rituelen die vitaliteit stimuleren. Hieronder vind je 12 wetenschappelijk bewezen longevity hacks.

Longevity Hack #1: Vertrouw altijd op je onderbuikgevoel

Met naar schatting 100 miljoen neuronen wordt onze darm ook wel ons tweede brein genoemd. Uit een recente studie van het Imperial College in Londen bleek dat degenen die 10 porties groenten en fruit per dag aten, het risico op ziekten het sterkst verminderden. Micro-organismen in onze darmen produceren stemmingsregulerende chemische stoffen zoals dopamine, serotonine en gamma-aminoboterzuur (GABA). Diëten met veel geraffineerde suiker zijn schadelijk voor de darmen. Het veroorzaakt ontstekingen en vermindert de diversiteit van de microbiota, terwijl kurkuma en zwarte peper helpen ontstekingen te verminderen. Het wordt essentieel om een goede darmgezondheid te behouden. Op die manier kunnen we ziekten voorkomen en zo de levensduur verlengen.

Longevity Hack #2: Eet goede vetten en verminder de hoeveelheid suiker

Goede vetten zijn een cruciale voedingsstof voor ons lichaam. Omega-3 vetzuren in wilde vis verminderen ontstekingen en voorkomen stolling. Door vet te gebruiken als de primaire brandstof van ons lichaam, kunnen we de opname van glucose vertragen via groenten, avocado’s, bessen, noten en zaden. Deze verlagen het risico op hartaandoeningen, ontstekingen en zelfs kanker. Ze kunnen zelfs de cognitieve functie verbeteren. Een studie van het MRC London Institute of Medical Sciences suggereert dat suikerrijke diëten de gezondheid schaden door overmatige opbouw van een natuurlijk afvalproduct, namelijk urinezuur. Suiker is zeker een boosdoener die in verband wordt gebracht met hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes. Het is dus een goed idee om suiker te minderen en te vervangen door goede vetten.

Wil je weten of je in de overgang zit?

Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.
DOE DE TEST Overgang test!

Longevity Hack #3: Vertrouw op intermittent Fasting

Intermittent Fasting of periodiek vasten is de nieuwste trend die hier is om te blijven. Het staat er ook om bekend dat het iemands leeftijd verlaagt. Door 24 tot 48 uur te vasten zonder voedsel wordt autofagie geactiveerd, waarvan is aangetoond dat het darmontsteking vermindert. Het verlaagt ook de bloeddruk en elimineert pre-kanker cellen. Door gebruik te maken van apps en hulpmiddelen om je eetschema af te stemmen op het natuurlijke circadiane ritme van je lichaam, zal vasten samen met wat cardio-oefeningen je op het juiste spoor zetten om die jeugdige gratie te bereiken.

Longevity Hack #4: Beperk je alcoholgebruik

Terwijl alcohol in bijna elke sociale gezelschap wordt geserveerd, kan je afhankelijk worden van alcohol. Maar deze afhankelijkheid van alcohol kan kilo’s aan je taille toevoegen, terwijl het risico op kanker zoals borstkanker, darmkanker of zelfs alvleesklierkanker toeneemt. De hoogste kans om 90 jaar te worden werd gevonden bij het drinken van minder dan 15 gram alcohol per dag. De Dietary Guidelines van de Amerikaanse overheidspublicatie definieert een optimale alcoholinname als één drankje voor vrouwen per dag en twee voor mannen. In dit geval wordt één alcoholische drank-equivalent gedefinieerd als 14 gram (0,6 fl oz) zuivere alcohol bevattend. Het siert hem dat Warren Buffett, een 88-jarige miljardair, zweert bij het niet drinken van alcohol.

Longevity Hack #5: Blijf gehydrateerd

Ons lichaam bestaat voor 80% uit water. Het drinken van water helpt de lichaamssystemen, waaronder de nieren en de lever, om optimaal te functioneren. Uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois is gebleken dat een verhoging van de waterconsumptie met 1-3 kopjes de calorie-inname met 200 calorieën per dag kan verminderen. Bovendien bevordert voldoende hydratatie een gezondere, subtielere huid, waardoor een jeugdiger uiterlijk wordt bevorderd. Lichte dehydratatie kan de mentale energie en capaciteit verminderen en vermoeidheid en lusteloosheid in het lichaam veroorzaken. Regelmatige hydratatie is essentieel voor de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en positieve chemische reacties, en helpt voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen te transporteren. Het drinken van water verwijdert zelfs gifstoffen uit het lichaam en draagt zo bij aan een lang leven.

Longevity Hack #6: Zet je hart hard aan het werk

De beste manier om uw gezondheid te verbeteren is om 6-7 dagen per week te bewegen. Studies suggereren dat deze hoeveelheid zelfs 5 extra jaren kan toevoegen! De Centers for Disease Control and Prevention beveelt ten minste 150 minuten matige aerobe activiteit aan, twee keer per week. Volgens Reuters bleek uit een onderzoek uit 2014 in het British Journal of Sports Medicine dat zelfs voorheen inactieve ouderen de voordelen van lichaamsbeweging ervaarde. De gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging zijn dat het het risico op hartaandoeningen en diabetes verlaagt. Het verbetert ook de geestelijke gezondheid en stemming en verhoogt zelfs de kans om langer te leven.

Longevity Hack #7: Versterk je sociale contacten

De pandemie heeft ons misschien in onze huizen gedwongen, maar er is onderzocht dat een stevig sociaal netwerk goed is voor onze gezondheid. Onze sociale kring maakt een enorm verschil voor onze geestelijke gezondheid. Terwijl de zorg voor ons lichaam essentieel is, is het cruciaal om onze relaties te verzorgen. Een studie van Harvard heeft aangetoond dat het omarmen van de gemeenschap en actief betrokken zijn bij het helpen en ondersteunen van de gemeenschap helpt om langer te leven.

Longevity Hack #8: Zorg voor minimaal 8 uur goede nachtrust

Uit een studie van Harvard is gebleken dat u uw levensverwachting kunt verlagen door uw nachtrust over te slaan of te bekorten. Onvoldoende slaap beïnvloedt uiteindelijk uw dagelijks welzijn. Drie afzonderlijke studies tonen aan dat vijf uur of minder slapen per nacht het sterfterisico met 15% verhoogt. Niet alleen dat, maar onvoldoende slaap verhoogt zelfs uw risico op het ontwikkelen van ernstige medische aandoeningen, waaronder obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Door uw interne lichaamsklok op peil te houden, houdt u zelfs uw immuniteit op zijn best. Het is nooit te laat om uw circadiane klok te herberekenen.

Longevity Hack #9: Stop met roken

Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Het is ook een bekende oorzaak van bijna elk ernstig gezondheidsprobleem, van hartaandoeningen tot zelfs kanker. Een opmerkelijk feit hier, voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama is een succesvolle leider die stopte met roken door middel van Nicorette kauwgom. Niet roken is inderdaad een van de beste manieren om van een lang leven beschoren te zijn, en Obama wist dat. Niet alleen zorgt roken voor een snellere veroudering, het zorgt ook voor meer rimpels. Bovendien veroorzaakt roken letterlijk interne schade aan je genetische code, bloedvaten en meerdere orgaansystemen. Wie wil dat nou?

Longevity Hack #10: Laat de stress los

Volgens een studie van Harvard brengen negatieve emoties het lichaam in gevaar. Interessant is dat stress een belangrijke rol speelt om ons in actie te brengen. Maar wanneer de spanning een breekpunt bereikt, wordt gezien dat ernstige en aanhoudende angst en vrees biologische systemen kunnen veranderen. Soms kan de druk zo oplopen dat lichaam en geest aan slijtage onderhevig zijn. Voor je het weet, ben je vatbaar voor ziektes zoals hartziektes, beroertes en diabetes. Uit een onderzoek van de Universiteit van Californië bleek dat chronisch gestreste vrouwen aanzienlijk lagere niveaus van klotho hadden. Dit hormoon regelt het verouderingsproces. Maak gebruik van meditatie, yoga, het schrijven van dagboeken, counseling en maak je eigen systeem om stress op afstand te houden.

Longevity Hack #11: Omarm mindfulness

De mind-body connectie, ook bekend als belichaamde cognitie, gaat over de effecten van onze geest op ons lichaam. Amy Cuddy, een Harvard psychologe, promoot hoe eenvoudige handelingen zoals ademhaling en lichaamshouding onze gezondheid diepgaand beïnvloeden. In feite maakt alleen al glimlachen (of zelfs lachen) ons gelukkiger. Een bekende truc om zelfvertrouwen te veinzen is het aannemen van power poses die testosteron en het stresshormoon cortisol met respectievelijk 20% en 25% verhogen. De houding stimuleert de ontspanningsreactie in de nervus vagus en down-reguleert de afgifte van epinephrine, waardoor we ons zelfverzekerder voelen. De volgende keer zullen de gezichts- en houdingsuitdrukkingen die je geeft verantwoordelijk zijn voor je gevoelens.

Longevity Hack #12: Probeer NMN

Een NMN supplement verdient een plekje in jouw persoonlijke healthy aging protocol. Verschillende onderzoeken suggereren namelijk dat NMN kan beschermen tegen diabetes, hartziekten, Alzheimer en veroudering in het algemeen. Jongere mensen ervaren door het gebruik van NMN meer energie, een beter werkend metabolisme en een beter dag- en nacht ritme. Hier lees je meer over dit krachtige supplement.

Wil je weten of je in de overgang zit?

Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.
DOE DE TEST Overgang test!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.