Je botten: zo houd je de pilaren van je lichaam sterk

Body
sterke botten

De 206 botten die je lichaam telt hebben vele functies. Ze geven steun, maken beweging mogelijk én beschermen je organen. Daarnaast zijn je botten een voorraadkast voor mineralen zoals calcium. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is bot levend weefsel dat voortdurend aan verandering onderhevig is. Dit betekent dat botten die ooit sterk waren, broos kunnen worden. Gelukkig is er het mineraal calcium dat helpt om gezonde botten (én tanden!) in stand te houden. 

Je botten: zo houd je de pilaren van je lichaam sterk

Het menselijk skelet is opgebouwd uit 206 botten. Stevigheid geven aan je lichaam is de meest voor de hand liggende taak van je botten. Maar wist je dat botten ook je organen beschermen? Zo liggen je hart en longen veilig verstopt achter je ribben. Botten hebben daarnaast nog een aantal andere wonderlijke functies, waaronder:

 • Je hebt je botten nodig om je te kunnen voortbewegen.
 • In je beenmerg (week weefsel in holtes van diverse botten) worden rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes aangemaakt.
 • In je botten liggen voorraden mineralen zoals calcium opgeslagen.
 • Botten verwijderen zware metalen zoals lood en arsenicum uit je bloed en slaan het op. Ze hebben met andere woorden een ontgiftende werking.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

3 manieren om je botten stevig te houden

Met zoveel verschillende en belangrijke functies kun je maar één conclusie trekken: sterke botten zijn van levensbelang. Elk jaar worden onze botten echter brozer en daardoor minder sterk. Vanaf ongeveer je 30e levensjaar verlies je 1% botmassa per jaar. Vanaf de menopauze (die gemiddeld plaatsvindt rond het 51e levensjaar) begint de botheid bij vrouwen onder invloed van hormonen verder af te nemen. Deze botontkalking kan uiteindelijk leiden tot osteoporose (de medische naam voor poreus bot). Er wordt dan meer bot afgebroken dan aangemaakt. Hierdoor kun je sneller iets breken. Maar dat hoeft niet! Er zijn namelijk manieren om botafbraak zelf af te remmen. Hieronder vind je er 3:

1) Beweeg voldoende

Ze zeggen wel eens: bewegende botten breken niet. Botopbouw kun je stimuleren door middel van lichaamsbeweging, en dan het liefst minimaal een half uur per dag. Bewegingen waarbij zwaartekracht een rol speelt, zoals wandelen en traplopen, zorgen voor meer botopbouw dan beweging waarbij dat minder het geval is, zoals fietsen of zwemmen.

2) Doe rustig aan met alcohol en stop met roken

Door het drinken van alcohol verliest je lichaam meer calcium via de urine. Het algemene advies is om geen alcohol te drinken, in elk geval niet meer dan één glas per dag. Roken is ook geen goed idee als je jouw botten sterk wilt houden. Roken is niet alleen slecht voor je longen. Nicotine remt de aanmaak van nieuwe botcellen die nodig zijn om je botten sterk te houden. Stoppen met roken helpt daarom enorm om (verder) botverlies te voorkomen.

3) Zorg dat je voldoende calcium binnen krijgt

Calcium is een mineraal dat, in combinatie met magnesium, vitamine D en vitamine K, belangrijk is voor het behoud van stevige botten en een sterk gebit. Je kunt calcium binnenkrijgen via je voeding. Goede bronnen van calcium zijn: kaas, sesamzaad, chiazaad, amandelen, boerenkool, zeekraal en hazelnoten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium is voor een volwassene vastgesteld op 1000 mg. Een tekort aan calcium kan leiden tot botontkalking.

Supplement

Als je niet meer piepjong bent en er zeker van wilt zijn dat je voldoende calcium binnenkrijgt om je botten sterk te houden kan een supplementen uitkomst bieden. Check wel goed de verpakking want veel supplementen voor sterke botten bevatten calcium carbonaat. Dit is puur krijt en het doet niets voor de gezondheid van je botten. Zelf ben ik vanaf mijn 40e begonnen met 2 tabletten Bone Food Complex van Royal Green. In dit biologische supplement vind je 4 belangrijke ingrediënten uit de natuur voor sterke botten: calcium en magnesium afkomstig van een biologische rode alg (en dus niet uit steen zoals bij calcium carbonaat het geval is). Om ervoor te zorgen dat calcium in je bloed kan worden opgenomen (en dus niet via de ontlasting je lichaam weer verlaat) bevat het supplement ook vitamine D3 en vitamine K2.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.