Somber in de zomer? Taoïsten zoeken de verklaring in te veel yang energie

Heart + Soul
somber zomer taoïsme

Met de komst van de zomer breekt voor veel mensen de leukste tijd van het jaar aan. Toch is dit seizoen voor lang niet iedereen even sprankelend. Sterker nog: je kunt je knap somber voelen in de zomer. Of juist enorm opgejaagd. Vooral vrouwen ervaren de zomer als oncomfortabel. Niet zo gek, want de mannelijke yang energie werkt naar een piek toe. De balans herstel je door wat meer yin energie aan je leven toe te voegen.

Somber in de zomer? Taoïsten zoeken de verklaring in te veel yang energie

Laten we voordat we overschakelen naar de Taoïsten eerst eens door een westerse bril naar somberheid in de zomer kijken. Volgens het Fonds Psychische Gezondheid heeft 0,1 procent van de Nederlanders last van een zomerdepressie. Dit zijn zo’n 17 duizend Nederlanders. Dat is op zich niet zo veel, maar 1 op de 300 heeft last van een zomerdip, een lichtere variant van de zomerdepressie. Dit zijn de belangrijkste symptomen:

  • Een gevoel van somberheid, vaak veroorzaakt door te veel licht – doordat het veel langer licht blijft hebben veel mensen moeite met (in)slapen. Als je slecht slaapt, voel je je minder goed en is de kans dat je somber wordt groter.
  • Last hebben van het gevoel dat ‘alles leuk moet zijn in de zomer’. Het lijkt wel of de hele wereld naar festivals gaat, op een terras zit te borrelen of aan het picknicken is. Behalve jij. Sociale media versterken dit gevoel.
  • Bij veel mensen neemt de onzekerheid over het eigen lichaam toe. En daar kun je knap somber van worden.
  • Het gevoel dat je overprikkeld raakt. Het licht is te fel, de zon te warm, geluiden zijn te hard… In de winter – als het vroeg donker is – kun je je thuis terugtrekken en dat geeft een gevoel van geborgenheid. In de zomer mis je dit veilige gevoel.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Taoïsten en de zomer

Volgens de Taoïsten is harmonie van levensbelang. Harmonie in de natuur, je lichaam en geest. Twee essentiële principes creëren deze harmonie: het vrouwelijke Yin en het mannelijke Yang. Yin kan niet bestaan zonder Yang en Yang niet zonder Yin. Nu de zomer aanbreekt bereikt de mannelijke Yang energie een hoogtepunt. Typische Yang woorden zijn: buiten, doen, denken, presteren, verandering, hard en snel. Krachtige Yang energie heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo kun je deze energie doelgericht inzetten om verder te komen in je leven, om bepaalde prestaties te leveren. Yang energie maakt enthousiast, uitbundig en energiek. Maar het Yang vuurtje kan ook te hoog oplaaien, waardoor de zomer een stuk minder comfortabel aanvoelt. Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze van alles moeten en missen momenten waarop ze zich kunnen terugtrekken. En daar kun je je knap lusteloos of rusteloos door voelen. In een typische Yang periode als de zomer kan het dus geen kwaad een vleugje Yin toe te voegen aan je leven.

Vrouw-in-yin

Eén van de grondbeginselen van het taoïsme is dat periodes van inspanning en ontspanning elkaar dienen af te wisselen. Het is daarom belangrijk om in een Yang periode als de zomer zo nu en dan over te schakelen op Yin energie, de vrouwelijke tegenpool van Yang. Typische yin woorden zijn: binnen, rust, voelen, rond, zacht en langzaam. Volgens de taoïsten doe je er verstandig aan om je leven als ‘vrouw-in-yin’ dan ook klein, rustig en zacht te houden. Het zijn momenten waarop je loslaat, achterstallig onderhoud pleegt en herstelt. In de wereld waarin wij leven verdwijnt de vrouwelijk Yin energie alleen steeds meer naar de achtergrond. Dat terwijl deze fase ontzettend belangrijk is, ook – of misschien wel juist! – in de zomer.

YIN checklist

Zit je niet lekker in de vel, ben je lusteloos of juist rusteloos? Maak dan even pas op de plaats en zorgt extra goed voor jezelf. Deze ‘yin-checklist’ helpt je daar bij:

– Eet ‘s avonds het liefst voor 19.00 uur zodat je niet met een volle maag gaat slapen
– Zorg er voor dat je rond 22.00 uur in bed ligt
– Slaap in een donkere, opgeruimde kamer (check ook vooral deze feng shui tips)
– Is het te licht in je slaapkamer? Probeer een slaapmasker
– Houd je mobiele telefoon buiten de slaapkamer
– Haast je niet
– Doe rustig aan met yang versterkende dranken zoals koffie, frisdrank en alcohol
– Zoek elke dag de natuur even op
– Vermijd ruimtes met veel prikkels (licht, geluid etc.) en mensenmassa’s
– Luister naar rustgevende mantra’s
– Brand etherische oliën (lavendel, bergamot, sinaasappel, ylang ylang)
– Mediteer
– Kies voor yin yoga en yoga nidra
– Blijf ‘s avonds wat vaker thuis en voel je daar vooral niet schuldig over

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: NU.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link