Zo normaal als de winterslaap in het dierenrijk is, zo abnormaal is dit gegeven bij de mens. Omdat mensen de herfst en winter prima kunnen overleven zijn we van nature niet geprogrammeerd om een winterslaap te houden. Toch doe je er verstandig aan om je nachtrust – en je slaap-waakritme in het bijzonder – tijdens de donkere maanden van het jaar tot jouw prioriteit te maken. Want goed slapen in de herfst en winter is niet zo makkelijk als je zou denken… Deze 5 adviezen helpen je op weg.
Beter slapen in de herfst & winter: 5 gouden tips
Je zou het niet verwachten, maar in de herfst en winter is goed slapen voor veel mensen een grotere uitdaging dan in de zomer. Gedurende de zomermaanden zijn de dagen langer en is het makkelijker om aan voldoende zonlicht te worden blootgesteld. Allerlei processen in je lichaam worden aangestuurd door zonlicht. Een belangrijk voorbeeld daarvan is je biologische klok die ook wel slaap-waakritme wordt genoemd. En dat ritme kan in de winter behoorlijk verstoord raken, want in het najaar en de winter moeten we het met een stuk minder licht zien te redden.
Half slapend de dag door
De hoeveelheid licht wordt uitgedrukt in lux. Een onbewolkte zomerdag is goed voor ongeveer 100.000 lux, terwijl de verlichtingssterkte op een sombere winterdag soms maar 1.000 lux is. En door dat grote verschil kan je slaap-, waakritme flink verstoord raken. Volgens professor Michael Decker van de American Academy of Sleep Medicine ligt de kern van het probleem dat het gedurende de wintermaanden laat licht is en aan het einde van de middag al te schemeren. “Dit betekent dat er aan het einde van de dag geen opvallende duisternis is die ons lichaam het signaal geeft dat het tijd is om te gaan slapen,” aldus professor Decker. “We voelen als het ware niet dat het bedtijd is omdat we de hele dag door half aan het slapen zijn.”
Fel licht in de ochtend
Het is daarom geen gek idee om je lijf een handje te helpen bij het bewaken van een gezond slaap-waakritme. Volgens professor Decker is het raadzaam om je lijf ’s ochtends bewust aan daglicht (of licht van een daglichtlamp) bloot te stellen. Fel licht in de ochtend werkt in feite als een soort schakelaar die je lichaam in de ‘dag-stand’ brengt. Je lijf weet daardoor dat de nacht voorbij is en dat het tijd is om actief te worden. Maar er is meer wat je kunt doen. Met deze 5 tips zorg je er voor dat jouw slaap-waakritme niet te lijden heeft onder de donkere maanden van het jaar en je elke nacht lekker kan opladen.
GRATIS meditatie (30 min)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer mediteren met de energie van de herfst!Ontvang jouw meditatie
5 tips waarmee je lekker kunt slapen in de herfst en winter
1. Zorg voor de juiste slaapkamer temperatuur
Om rustig in slaap te vallen, is het belangrijk dat je lichaamstemperatuur daalt. Zet de verwarming een paar uur voordat je gaat slapen daarom vast lager. De ideale slaaptemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius. Doe je de verwarming hoger, dan ga je ‘s nachts meer zweten en onrustiger slapen. Je kunt er zelfs nachtmerries door krijgen.
2. Laat je meevoeren op de slaapgolf
In de herfst en winter is het verstandig zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan. De kunst is om je te laten meevoeren op deze slaapgolf. Tussen 22.00 en 23.00 uur bereikt deze golf z’n hoogste punt. Er is geen beter moment om je bed in te duiken. Overigens pleit men er ook binnen de Chinese geneeskunde voor om niet later dan 23.00 uur te gaan slapen. Aan het begin van de nacht laadt je lever zich op en ben je zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Daarom is het zo belangrijk om juist déze uren van de nacht ook echt te slapen. Want alleen dan krijgt je lever de energie die hij nodig heeft om je lijf van allerlei gifstoffen af te helpen.
3. Creëer een slaapritueel
Volg je het ritme van de natuur, dan voel je intuïtief aan dat de winter is bedoeld om je leven klein en rustig te houden. Dat terwijl de meeste agenda’s in december juist uitpuilen en we ’s avonds vaak nog ‘aan’ staan. Om toch rustig in slaap te vallen is het slim om een slaapritueel te creëren. Op die manier vertel je jouw lichaam dat het goed is om moe te worden. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een warm voetenbad met essentiële lavendelolie. Of luister naar een yoga nidra sessie. Yoga nidra bestaat uit een serie meditatie oefeningen om je hoofd op orde te brengen, je zenuwstelsel te kalmeren en een intense rust te ervaren. Deze diepe staat van ontspanning activeert het zelfgenezend vermogen van je lichaam.
4. Houd je voeten altijd warm
Zorg dat je altijd warme voeten hebt. Om goed te slapen is het belangrijk dat je lichaamstemperatuur voldoende zakt, maar moet je huidtemperatuur wel op peil blijven. Neem dus een lekker warme douche of (voetenbad), verwarm je voeten met een fijne kruik of trek wollen sokken aan. Kies wel voor wijde sokken, om te voorkomen dat je je voeten beknelt. Daarnaast wil je de rest van je lijf ook op temperatuur houden. Een goed dekbed doet wonderen.
5. Zorg voor voldoende vitamine D
Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Niet verrassend dus dat veel mensen in de herfst en winter een vitamine D tekort hebben. Dit vergroot de kans op allerlei slaapproblemen zoals een te lichte slaap, zoals vaak wakker worden en onrustig slapen, maar ook op somberheid. Eet tijdens de donkere maanden dan ook regelmatig vette vis die rijk is aan vitamine D, zoals zalm, haring en makreel. Daarnaast is vitamine D natuurlijk verkrijgbaar als supplement.
Nidra deep sleep oil
Slaap 30 nachten dieper en word energieker wakker met deze ayurvedische wonderolie.Bestel nu