Sauna: 6 voordelen voor je fysieke én mentale gezondheid

Body
sauna
sauna


05.02.2022

Door de koude, gure winterdagen zijn we allemaal toe aan een beetje warmte. De ideale oplossing hiervoor? De sauna! Dit is niet alleen heerlijk warm, maar het heeft het ook nog eens een hoop gezondheidsvoordelen. Niet alleen voor je lijf, maar ook voor je geest. Hieronder hebben we er 6 voor je op een rijtje gezet.

Sauna: 6 voordelen voor je mentale en fysieke gezondheid

De sauna is een echte Finse traditie die al ruim 2000 jaar bestaat. Het woord zelf is ook afgeleid van de Finse taal; het komt namelijk van het woord savu, dat rook betekent. Om de koude Scandinavische winters door te komen woonde men in ondergrondse hutten die verwarmd werden door hete stenen uit het vuur. Hierdoor bleef de hut gedurende nacht lekker warm. Later ontdekte de Finnen dat de ruimte nog warmer werd door water over de hete stenen te gieten. Oorspronkelijk bedoeld als verwarming ontstonden zo de eerste holsauna’s.

Gloeiende stenen

Hoewel onze moderne saunacultuur is gebaseerd op de Finse sauna, worden veel sauna’s niet meer verwarmd door het stoken van houtvuren, maar door elektrische kachels. Op de plaatsen waar je wel nog houtvuren vindt, hebben deze meestal geen verwarmende functie; het draagt vooral bij aan een prettige sfeer. Wel wordt er op sommige plekken nog gebruik gemaakt van een speciale loÿly (Fins voor opgieting) waarbij water, vaak met toegevoegde aroma’s, op de gloeiende stenen wordt gegoten.

Het Energy Meditatiepakket & Dossier

Jouw holistische gids uit het doolhof van vermoeidheid.
Bestel nu! Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn

6 positieve effecten van de sauna op je gezondheid

1. Het versnelt het proces van afval en gifstoffen afvoeren

Door de hoge temperaturen in de sauna gaat je lichaam flink zweten en verlies je een hoop vocht. In eerste instantie is dit vocht afkomstig uit je bloed, maar er wordt ook vocht uit andere weefsels getrokken. Denk bijvoorbeeld aan vet-, spier- en huidweefsel. Ook melkzuren worden uit de spieren onttrokken. Op deze manier wordt je lichaam als het ware ‘opgeruimd’.

2. Het verbetert je immuunsysteem

De sauna kan je ook helpen je algemene gezondheid te verbeteren. De sauna stimuleert en stabiliseert namelijk je bloedsomloop en draagt bij aan een goed werkend immuunsysteem. Door de warmte van de sauna en de kou wanneer je weer afkoelt maakt je lichaam antistoffen aan. Hierdoor ben je beter beschermd bent tegen verkoudheid.

3. Het is goed voor je huid

Door de warmte in de sauna werkt je lichaam hard om af te koelen. Hierdoor ga je zweten, openen je poriën en verwijden je bloedvaten. Op deze manier kan je huid goed schoon worden. Naast een reinigende werking, is de sauna ook goed voor je huid zelf. Het schijnt namelijk de beschermlaag te versterken, de hoornlaag te hydrateren én het herstelt een verstoorde PH-waarde.

4. Het verbetert je uithoudingsvermogen

Door de hitte in de sauna moet je dieper ademhalen. Hierdoor zijn je ademhalingsspieren extra verwijd. Dit kan je ademhalingscapaciteit verbeteren, wat een positief effect heeft op je prestatie- en uithoudingsvermogen.

5. Het ontspant je spieren

Gespannen spieren? Dan is de sauna misschien de oplossing voor jou! Door de hoge temperaturen worden de spieren en gewrichten opgewarmd. Hierdoor kan de spanning aanzienlijk verminderen. Ook worden melkzuren sneller afgebroken en via je nieren uitgescheiden. Daardoor wordt de zuurstofvoorziening naar je spieren sneller vrijgemaakt. Dit draagt bij aan een sneller spierherstel.

6. Aanmaak van gelukshormonen

Naast de vele fysieke effecten, kan een rondje sauna ook je mentale gezondheid verbeteren. Wetenschappers aan de Oklahoma State University hebben namelijk onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat het gehalte serotonine in je lichaam toeneemt als je regelmatig een bezoek aan de sauna doet. Deze stof zorgt ervoor dat je je gelukkig en relaxed voelt. Het heeft dus daadwerkelijk een ontspannend effect.

Reistip van de redactie: The Well in Oslo

the well

Kun je geen genoeg krijgen van de sauna? Denk dan eens aan een wellness vakantie. De perfecte bestemming hebben wij al voor je gevonden: The Well. Alleen al voor de naam wil je dit wellness resort net buiten Oslo bezoeken. Het resort opende zijn deuren in 2015 en was een instant toevluchtsoord voor bezoekers uit Scandinavië en daar buiten. Niet zo gek want The Well weet het zelfs de meest verwende spa bezoeker naar de zin te maken. Je kunt er gebruik maken van – hou je vast – 11 verschillende zwembaden (waaronder een groot buitenbad), 15 verschillende stoombaden en sauna’s (sla vooral de art deco sauna niet over!) meer dan 100 douches, een Japans badhuis met onsen en Oosterse hamam. Zonder dat het massaal overkomt. Je kunt er gerust een paar dagen ontsnappen aan de waan van de dag of bijkomen van een dag skiën of banjeren door de stad. Heerlijk eten kan je er ook in de Franse brasserie of bij het Japanse restaurant Mori. Daarna rol je zo je bed in want bij The Well vind je alles onder één dak. De kamers van het hotel zijn geïnspireerd op de natuur en super comfortabel. De spa is van maandag t/m zondag geopend van 10.00 – 22.00 uur.

Tekst: Djalma Taihuttu

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.